Aker BP passerer milliardmilepæl – i dollar

Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BPs resultat overgår analytikernes forventninger. Selskapet trapper nå opp utbyttet med nye 100 millioner dollar, men strammer også livreimen litt inn.

 • Marius Lorentzen
Publisert:

Aker BP slapp tirsdag resultatene sine for fjerde kvartal, samtidig som selskapet også kommer med oppdaterte planer og prognoser på den årlige kapitalmarkedsdagen.

Selskapet er en av partnerne i det gigantiske Johan Sverdrup-feltet som Lundin fant og som Equinor er operatør for. Etter at feltet kom i drift i starten av februar har de enorme inntektene flommet inn hos selskapene som eier det.

Det merkes også hos Aker BP:

 • Selskapet økte omsetningen i fjerde kvartal fra 916 millioner til 1,0 milliard dollar, mot samme periode året før. Det er første gangen selskapet har hatt en så stor omsetning i et kvartal og nivået ligger over analytikernes forventning på 967 millioner dollar.
 • Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 658 til 745 millioner dollar, mens det var ventet 689 millioner dollar.
 • Resultat etter skatt endte på 112 millioner dollar, opp fra −43 millioner. Det var ventet 99 millioner.

Konsensustall er hentet fra InFront.

 • Aker BP varsler samtidig at styret har besluttet å betale ut 212,5 millioner dollar i kvartalsmessig utbytte i februar. Dette tilsvarer et årlig utbytte på 850 millioner dollar årlig, opp fra 750 millioner dollar i fjor.

Aker BP har ved flere anledninger gjort saftige ekstraordinære økninger i utbyttene sine, som regel i kjølvannet av store oppkjøp som har gitt selskapet en økt kontantstrøm. Samtidig har selskapet hele tiden sagt at de har en plan om å øke utbyttenivået med 100 millioner dollar årlig til 2023. Dette følger de nå opp.

 • Produksjonen til Aker BP endte på rekordhøye 191.000 i fjerde kvartal, opp fra 156.000 i samme periode året før. Nivået er også langt høyere enn i andre og tredje kvartal, og oppgangen skyldes blant annet mer produksjon på Valhall og igangsettingen av Johan Sverdrup.

Nytt klima mål

Det siste året har diskusjonen om bærekraft og klima tatt seg kraftig opp – også i oljenæringen.

I det siste har selskaper som Lundin sagt at de skal ha null utslipp fra produksjonen sin på norsk sokkel i 2030, mens Equinor skal kutte sin med 40 prosent i 2030 og nær null i 2050.

«Aker BP fortsetter å være et oljeselskap med lav utslippsintensitet av karbondioksid, med et utslippsnivå som ligger under halvparten av det globale gjennomsnittet, og under gjennomsnittet for norsk sokkel», skriver selskapet.

Nå lanserer de et nytt mål om at selskapets utslipp skal ned til under 5,0 kilo CO₂ per fat oljeekvivalent fra og med i år. Til sammenligning hadde selskapet et utslipp på mellom 7,6 og 8,1 kilo per fat i fjor.

Aker BP får mye drahjelp fra Johan Sverdrup-feltet, som både stor for en stor del av selskapets produksjon fremover og som også er elektrifisert med strøm fra land. Utslippene fra feltet er dermed på under en kilo CO₂ per fat.

Børsmelding fra Aker BP
Les også

Aker BP setter oljerekord med Sverdrup

Trakk på kreditten og strammer inn pengebruken

E24 skrev i fjor hvordan Aker BP har lagt opp til en offensiv profil der det satses tungt og betales store utbytter samtidig, noe som krever en høy oljepris hvis selskapet skal unngå å låne penger.

I tredje kvartal trakk Aker BP 315 millioner dollar på den tilgjengelige kreditten til selskapet for å dekke løpende utgifter. Regnskapet for fjerde kvartal viser at selskapet trakk ytterligere 335 millioner dollar av kreditten.

Totalt trakk selskapet altså 650 millioner dollar til på kreditten, eller 100 millioner mindre enn utbyttet som ble utbetalt i fjor.

Selskapet startet kvartalet med 5 millioner i kontantbeholdning. Inn i kassen kom 335 millioner netto i ny gjeld, 724 millioner fra driften etter løpende kostnader. Deretter gikk 199 millioner ut i skatt, 566 millioner i leting, fjerning og investeringer, samt 188 millioner dollar i utbytte. Selskapet satt dermed igjen med 107 millioner dollar på bok.

Aker BP har i mange år hatt et høyt investeringsnivå, både på grunn av deltagelsen i Johan Sverdrup-feltet, men også i egne felt.

Det høye investeringsnivået vil fortsette, blant annet fordi andre fase av Johan Sverdrup-feltet er under utvikling, men investeringsnivået blir ikke like høyt som i fjor.

 • Selskapet planlegger å redusere det totale investeringsbudsjettet fra 2,3 til 2,2 milliarder dollar i 2020 sammenlignet med fjoråret
 • Av dette skal investeringsbudsjettet reduseres fra 1,67 milliarder dollar i fjor til 1,5 milliarder i år. Letebudsjettet kuttes fra 550 til 500 millioner dollar, mens estimerte utgifter til fjerning av gamle installasjoner økes fra 100 til 200 millioner dollar.
 • Produksjonskostnadene skal reduseres med 19 prosent fra 12,4 til rundt 10 dollar per fat, mye takket være Johan Sverdrup-feltets lave kostnader
 • Etter null vekst i 2019 er den samlede produksjonen ventet å øke fra 156.000 fat per dag i snitt i 2019 til mellom 205.000 og 220.000 fat per dag i 2020.
Aker BP inngår avtale med PGNiG: Selger seg ut av Gina Krog og bytter eierandeler ved Skarv
Konsernsjef Karl Johnny Hersvik (t.v.) og finansdirektør David Torvik Tønne i Aker BP. Arkivbilde.
Les på E24+

Aker BP vs. Equinor: Noaka-konflikten på ett minutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker BP

Flere artikler

 1. Lundin vil bli klimanøytrale fem år tidligere: Skal plante trær og øke oljeproduksjonen

 2. Lundin varsler ny storinvestering i fornybar

 3. Lundin kvitter seg med «oljenavnet»: Slik skal selskapet bli grønt

 4. Betalt innhold

  Lundin vil investere nesten én milliard i fornybar energi

 5. Milliardsmell for Kjell Inge Røkkes Aker BP: Kutter utbyttet med 67 prosent