Viruset gir dobbel-sjokk i økonomien: Derfor stuper børsene

Det nye coronaviruset har utløst børsras. Frykt for økonomisk tilbakeslag og at bedriftenes lønnsomhet skal bli skadelidende får investorene til å flykte fra aksjer, ifølge eksperter.

VENTER VEKSTBREMS ETTER CORONA: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB
Publisert:

Finansmarkedene skjelver etter at coronaviruset har spredd seg over store deler av verden.

Men hvorfor er reaksjonen så kraftig?

Her hjemme endte Oslo Børs opp med sin verste uke siden 2011.

Verdens aksjemarked er inne i det største fallet siden finanskrisen i 2008, ifølge Financial Times.

Les på E24+

Børskommentar: Er det viruskrise for Norwegian, eller er det bare aksjen som er syk?

For økonomien og aksjemarkedet er det ikke selve sykdommen som er mest alvorlig, men tiltakene som er satt i verk for å holde smittespredningen i sjakk.

Eksperter peker på at verdensøkonomien har blitt truffet av et dobbelt sjokk, fordi både etterspørsel etter varer og tjenester og produksjonen blir rammet.

Les også

NHO: Corona kan knekke fremtidsutsiktene

– Ringvirkninger

Utbruddet startet i Kina, som har vokst til å bli verdens nest største økonomi og en stor aktør i verdenshandelen. Byer ble i praksis stengt ned og produksjonen i fabrikker midlertidig stoppet.

For 20 år siden var Kinas andel av verdenshandelen en prosent. I dag er andelen 34 prosent, viser tall fra Verdensbanken gjengitt av Wall Street Journal.

– Når produksjonen og økonomien stopper opp på den måten får det ringvirkninger til andre deler av verden, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

Les også

Virusutbruddet kan føre til utsettelse av årets folkekongress i Kina

Viruset har nå spredd seg videre til mange andre land i Asia og Europa, også Norge. Bedrifter har bedt ansatte som har reist i smitteutsatte områder om å holde seg hjemme, deriblant Equinor.

I mange land har planlagte arrangementer blir avlyst. I noen land er grensene stengt for folk fra smitteområder. Japan vil stenge alle skoler frem til slutten av mars, skriver BBC.

Det har betydning for den økonomiske aktiviteten.

Les også

Rederiforbundet om corona-effekt: – Det gir utvilsomt merkostnader for rederiene

Et dobbelt sjokk

  • De økonomiske konsekvenense av at folk blir engstelige og holder seg mer hjemme er at etterspørselen etter varer og tjenester faller, påpeker sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.
  • Myndighetenes smitteverntiltak begrenser i tillegg mulighetene for mennesker til å forflytte seg, og leveranser av produkter og tjenester blir forstyrret, påpeker han.

Bedriftene, som er avhengig av komponenter og innsatsfaktorer i produksjonen, får dermed ikke tilgang til de komponentene de trenger.

– Da får man et tosidig sjokk i økonomien, som både bidrar til å dempe etterspørselen etter varer og tjenester, men også produksjonen av varer og tjenester, sier han.

Les også

Norske bedrifter rammes av det nye coronaviruset

TROR BEDRIFTENES FORTJENESTE BLI RAMMET: Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Lie får følge av Haugland.

– Folk holder seg hjemme, bedrifter kansellerer aktivitet og planer, de innfører karantene for dem som har vært ute og reist. Alt dette legger en demper på den økonomiske aktiviteten rundt omkring i verden, sier hun.

Denne bremsen kommer på toppen av en allerede skjør økonomisk situasjon i Europa, hvor aktiviteten har vokst lite de siste årene.

Les også

Børsuroen: Småinvestorer dumper aksjer for 192 millioner

Rentene, spesielt i Europa, er allerede lave. Rommet for nye rentekutt som kan hjelpe økonomien er derfor ikke særlig stort, ifølge Haugland.

– Markedene var også høyt priset etter mange år med ekstrem pengepolitikk. Det var sårbart for at negative nyheter kunne gi en bratt nedgang. Det er det som skjer nå, sier hun.

Smitter aksjemarkedet

Smitten fra økonomien og videre til aksjemarkedet går gjennom selskapenes omsetning og fortjeneste.

Lie forklarer at aksjemarkedet er basert på at børsnoterte selskaper skal tjene bra med penger fremover.

– Når aktiviteten i økonomien faller og etterspørselen etter varer og tjenester faller, så faller også omsetningen for de børsnoterte selskapene. Da er det også god grunn til tro at inntjeningen og lønnsomheten vil falle så lenge dette pågår.

Les også

Europeiske flykjemper raste på børs etter økt virusfrykt

Den store usikkerheten er at ingen vet hvor lenge virusutbruddet vil vare, ifølge Lie.

– Ingen vet hvor mange som vil bli smittet, og hvor lenge den økonomiske aktiviteten vil bli holdt nede.

– Hvis man ser at virusutbruddet utvikler seg i feil retning, og både etterspørsel og produksjonen av varer og tjenester blir lav lenge, så vil behovet for arbeidskraft begynne å falle.

Les også

Småaksjonærene hamstrer Norwegian-aksjer i skrekk-uken

– Frykter økonomisk krise

Frykten er at bedriftene begynner å si opp folk og arbeidsledigheten øker, ifølge Lie.

– Det er det man frykter nå, at dette skal utløse en økonomisk krise i tillegg til en humanitær krise.

En stor usikkerhet er hvor mye mindre vil økonomien vil vokse, både i Europa, USA og andre land enn det den lå an til å vokse fra før av, påpeker Haugland.

– I verste fall er det duket for et økonomisk tilbakeslag, og mer finansiell uro. Akkurat nå er usikkerheten total, og det blir reflektert i aksjemarkedene.

Publisert:
Gå til e24.no