Nordea havner på bunn i etikk-kåring

Norske banker scorer godt i en årlig undersøkelse som måler hvilke etiske retningslinjer bankene jobber ut fra. Nordea havner nederst i år.

Nordea har en jobb å gjøre når det kommer til bærekraftig utvikling, mener organisasjonen Framtiden i våre hender.

Bob Strong / X01138
 • Leila Feratovic
Publisert:,

– Det er på områdene jordbruk, skogbruk, naturvern og biologisk mangfold og energiproduksjon Nordea henger etter, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender til E24.

Sammen med Forbrukerrådet, har de gått gjennom norske bankers retningslinjer for samfunnsansvar, etikk og bærekraft. Bankene får prosentscore mellom 1 og 100. Desto høyere tall, desto bedre vurderer Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender retningslinjene. Dermed kan norske bankkunder gå inn og sjekke sin bank.

– Vi ønsker Etisk bankguides undersøkelse velkommen og er ydmyke overfor kritikken vi får. Vi opplever imidlertid at dette ikke gir et riktig bilde av hvor vi er på dette feltet. Nordea har jobbet aktivt med å gjøre bankbransjen mer bærekraftig, skriver Nordeas kommunikasjonssjef Synne Ekrem i en e-post.

Anja Bakken Riise advarer bankene mot å hvile på laurbærene.

Butt, Mariam / NTB scanpix

Nordea kommer godt ut når det kommer til retningslinjer for korrupsjon, menneskerettigheter og arbeidstagerrettigheter, ifølge undersøkelsen.

I september annonserte Nordea at de, som den eneste nordiske banken, har blitt med på FN-initiativet United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI). Her har de signert en avtale om å bidra til en mer bærekraftig fremtid og jobbe mot målene satt i Parisavtalen.

Stadig mindre kull

– Vi ser at alle bankene har en form for utelukkelse av kull. KLP har for eksempel strengere kriterier enn oljefondet, sier Bakken Riise.

Ifølge Bakken Riise selger KLP seg ut av selskaper med inntekt over fem prosent fra kullvirksomhet.

Dette er en global trend, skal vi tro en nyere undersøkelse fra engelske Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). I undersøkelsen kommer det fram at så mange som 100 av verdens største finansinstitusjoner har kuttet i investeringer i kull.

Les også

DNB-sjefen om hvitvaskingsanklager: – Jobber for å få frem all informasjon

– Vanskelig å måle praksis

Dette er en undersøkelse av de offisielle retningslinjene bankene har, og ikke en undersøkelse av hvorvidt bankene faktisk følger opp i praksis.

– Vi er tydelige på at dette er undersøkelse av retningslinjer. Det er vanskelig å måle praksis. Men hvis du ikke har på plass gode retningslinjer, er det lenger vei til implementering, sier Bakken Riise.

Dette er den fjerde undersøkelsen fra Forbrukerrådet og Fremtiden i våre hender. Guiden er en del av det internasjonale initiativet Fair Finance Guide, som skal tilby åpenhet og informasjon rundt hvordan banker forholder seg til samfunnsansvar og bærekraft.

– Ønsket er at bankene skal konkurrere om å være best. Vi kommer til å fortsette å gjøre undersøkelser for å sjekke at bankene faktisk følger sine retningslinjer, sier Bakken Riise.

DNB, som nettopp har blitt innblandet i en hvitvaskingsskandale, scorer 79 prosent på korrupsjon i undersøkelsen. Og aller høyest score fikk banken på menneskerettigheter med 93 prosent.

Ifølge årets undersøkelse, er det kun nederlandske og svenske banker som scorer høyere.

– Siden vi lanserte guiden for fire år siden har vi sett en kraftig positiv endring i bransjen, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Etikk
 3. Nordea
 4. Bærekraft
 5. Forbrukerrådet
 6. Framtiden i våre hender
 7. Guide
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Store forventninger til etikk-rapport: – Dette er egentlig historisk

 2. Oljefondet storeier i 11 av selskapene med størst klimautslipp: – Det er uforståelig

 3. Utvalg vil ikke be Oljefondet vurdere etikk før aksjekjøp: – Ikke ambisiøse nok

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordea-undersøkelse: Miljøhensyn ikke viktig for norske bedrifter

 6. Vil «klimajustere» investeringer i 9000 selskaper