Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator

Programvareoppdateringen for 737 MAX-flyene som Boeing har fullført, var knyttet til mangler ved simulatorene der pilotene lærte å manøvrere flyet.

Et Boeing 737 MAX 8 bygget for Turkish Airlines på testtokt
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det opplyser flyprodusenten Boeing i en uttalelse lørdag.

Boeing kunngjorde i forrige uke at selskapet var ferdig med en programvareoppdatering for 737 MAX-flyene, den nye flymodellen som har vært involvert i to tragiske ulykker der til sammen 346 mennesker mistet livet. En programvarefeil mistenkes for å ha bidratt til begge ulykkene med den nye flytypen.

– Boeing har korrigert 737 MAX-simulatorprogramvaren, og har gitt ytterligere informasjon til enhetsoperatører for å sikre at simulatoropplevelsen er representativ for ulike flyforhold, sier selskapet i en uttalelse lørdag.

Det er første gang selskapet har erkjent at det var feil ved programvaren knyttet til flymodellen.

Les på E24+

Børskommentar: Hvis shorterne tror på oppkjøpsryktet kan Norwegian stige mye

Manuell styring

Ifølge Boeing har de nå rettet opp mangler ved programvaren til simulatorene der pilotene som skulle fly 737 MAX-flyene fikk sin opplæring.

Programvaren i flysimulatoren var ikke i stand til å gjenskape alle typer flyforhold korrekt, blant annet skal dette ha vært tilfelle for forholdene som rådet da flyet til Ethiopian Airlines styrtet i mars og flyet fra Lion Air styrtet i oktober.

I meldingen skriver selskapet at endringene som er gjort, vil forbedre simuleringen av kraftbelastninger på de spakene, spesifikt de som brukes for å gripe inn og manuelt justere flyets bane i lufta.

Både etter Indonesia-ulykken og flystyrten i Etiopia mistenkes det at en programvare på MAX-flyene som har til hensikt å dytte flyets nese nedover for å unngå steiling under visse omstendigheter, kan ha bidratt til ulykkene.

Les også

Boeing ferdig med 737 Max-oppdatering - aksjen stiger

Kommer sent på året

Flyene er inntil videre satt på bakken mens oppdateringene blir gjort og i påvente av godkjenning.

– Boeing jobber tett sammen med produsentene og tilsynsmyndighetene om disse endringene og forbedringene, og for å sikre at kundetrening ikke blir skadelidende, heter det i meldingen lørdag.

Boeing har utviklet en opplæringsmanual som nå gjennomgås av luftfartsmyndighetene i USA (FAA), globale myndigheter og ulike flyselskaper.

Southwest Airlines, en av de største kundene med 34 737 MAX-fly, sier at de venter sin første oppdaterte simulator på plass sent i år.

Les også

Nå kan du «vippse» deg opp i luften

Les også

Boeing ferdig med 737 Max-oppdatering

Les også

– Vi er jo ikke på enhver åpning av nye ruter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Luftfart
  2. Boeing
  3. Norwegian

Flere artikler

  1. Vil kreve Max-erstatning

  2. Luftfartssjef vil selv fly 737 Max før godkjenning

  3. Boeing skal ha overbevist Lion Air om at Max-trening var unødvendig

  4. Boeing-fly var nære å styrte dagen før dødsulykken i Indonesia

  5. 737 Max-tester fullført: Dette må skje før ulykkesflyet kommer i lufta