Nytt fra børsselskapene

Scatec når ikke vekstmålet for 2021: – Skuffende

Scatec-aksjen faller kraftig fredag, etter å ha varslet om at selskapet ikke når målet om 5,9 gigawatt kapasitet i drift eller under bygging innen utgangen av 2021. – Det er skuffende, sier konsernsjef Raymond Carlsen.

Konsernsjef Raymond Carlsen i Scatec.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Selskapet dropper også flere prosjekter fordi de ikke møter selskapets avkastningskrav, noe som reduserer ordreboken fra 2,08 gigawatt til 1,92 gigawatt.

Det kommer frem i en melding.

Varselet sendte aksjen ned 10,42 prosent.

Scatec har ifølge Infront en børsverdi på drøye 22 milliarder kroner. Scatec-aksjen har falt nær 60 prosent så langt i 2021.

Selskapet endrer imidlertid ikke målet sitt om å ha 15 gigawatt fornybar energi i drift eller under bygging innen 2025. Scatec lanserte dette målet tidligere i år, og sa at det ville kreve investeringer på om lag 100 milliarder kroner.

– Det er skuffende å ikke nå vekstmålet for 2021, men med vår erfaring og en solid ordrereserve vil vi fortsette å levere vekst og langsiktige verdier, sier konsernsjef Raymond Carlsen i Scatec.

Scatec kunngjorde i fjor høst at selskapet kjøpte kraftprodusenten SN Power for nær 11 milliarder kroner, og utvidet sin virksomhet betraktelig.

Utsettelse i Sør-Afrika

Scatec sier at Sør-Afrikas godkjennelse av RMIPP-programmet er utsatt. Utbyggingen av prosjektene Kenhardt 1–3 på totalt 540 megawatt solkraft kombinert med lagring ventes derfor først å begynne i første kvartal 2022.

– Sør-Afrika er vårt hjemmemarked, og vi ser frem til å levere sårt tiltrengt strøm under RMIPP-programmet, sier Carlsen.

«Fornybarbransjen er påvirket av kostnadsinflasjon og forstyrrelser i leverandørkjeden, som i ulik grad påvirker Scatecs ordrebok og fremtidige prosjekter. Scatec har bestemt seg for å ikke gå videre med prosjekter på totalt 166 megawatt i Brasil og Ukraina, ettersom prosjektenes marginer og avkastning faller under selskapets krav», skriver Scatec.

Scatec har tidligere sagt at avkastningskravet (IRR) på selskapets investeringer er på 12–16 prosent.

Selskapet vil ta en nedskrivning på 40 til 50 millioner kroner knyttet til utviklingskostnader i de to prosjektene, som vil bli bokført i tredje kvartal.

– Overhodet ikke overrasket

Analytiker Eivind Garvik i Carnegie sier til TDN Direkt at han ikke er overrasket over varselet.

–Spesielt Scatecs prosjekt i Brasil hadde lite å gå på med tanke på både avkastning og marginer, vi er overhodet ikke overrasket over at prosjektet lukkes og det er så klart risiko knyttet til om selskapet vil avslutte flere lignende prosjekter i fremtiden, sier Garvik.

Bildet i Ukraina er mer komplekst, ifølge Garvik.

Carnegie venter ifølge TDN Direkt å kutte kursmålet på Scatec med om lag 1-2 kroner per aksje, og venter at konsensus for omsetning og marginer vil tas ned grunnet forsinkelsen av prosjektet i Sør-Afrika.

Les også

Scatec planlegger investeringer på 100 milliarder

Les meldingen fra Scatec
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Scatec
 3. Aksjelive

Flere artikler

 1. Resultathopp for Scatec

 2. Scatec snur tap til overskudd i fjerde kvartal

 3. Betalt innhold

  Sjefsbyttet i Scatec: - Det er «business as usual» - med litt ekstra krydder

 4. Betalt innhold

  – Et trygt langsiktig «bet»

 5. Betalt innhold

  Slik påvirkes Scatec av energikrisen