Russisk uttalelse bremset tungt børsfall i Europa

Ukraina-krisen har skapt store bevegelser på de europeiske børsene mandag. Utover ettermiddagen bedret situasjonen seg noe etter nye uttalelser fra Russland.

Publisert:

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa like før klokken 14 mandag at han overfor Vladimir Putin har foreslått at man «fortsetter med det diplomatiske arbeidet», ifølge Reuters.

Uttalelsen virket positivt på de europeiske børsene etter en svært tung formiddag i markedene. I Frankfurt gikk Dax-indeksen gått fra tre prosent nedgang til under to prosent nedgang i løpet av et kvarter.

Slik er situasjonen på de europeiske børsene 17.30, når de fleste av dem stenger:

  • DAX i Frankfurt ned 2,15 prosent
  • FTSE100 i London ned 1,81 prosent
  • CAC40 i Paris fall på 2,63 prosent
  • IBEX35 i Madrid er ned 2,77 prosent
  • FTSEMIB i Milano fall på 2,29 prosent

Den brede Stoxx 600 Europa er ned 1,96 popsent for dagen.

Også på de nordiske børsene er det kraftig fall:

  • Stockholm-børsen ned 2,43 prosent
  • København-børsen ned 2,45 prosent
  • Helsinki-børsen fall på 2,45 prosent

Utviklingen kommer etter at temperaturen i Ukraina-krisen har økt siden børsene stengte før helgen. Russland har de siste ukene oppskalert sin tilstedeværelse ved grensen, og har nå over 100.000 soldater stasjonert i området.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, har uttalt at etterretning peker mot at Russland vil angripe nabolandet før OL i Beijing avsluttes søndag, ifølge Bloomberg. Russland har på sin side avvist at det finnes planer om å invadere Ukraina.

– Mer følsom for geopolitisk uro

– Det er jo tydelig at markedet preges av det som skjer med Ukraina akkurat nå. Risikoappetitten faller, og det tydelig at investorer søker seg mot tryggere ting som statsobligasjoner i stedet for aksjer, sier DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde til E24.

Hun trekker også frem at den amerikanske sentralbanken og andre sentralbanker er på trappene til å stramme inn pengepolitikken.

– Det gjør at markedene blir mye mer følsomme for geopolitisk uro, sier Borgen Gjerde.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv sier at mye vil dreie seg om Ukraina fremover, og at det er mer usikkerhet nå.

– Det er en tragedie som inntreffer, men så lenge det holder seg i Øst-Europa vil det ha lite å si for verdensmarkedene på sikt. Da vil det gå tilbake til å dreie seg om resultater og rentehevinger, sier Rein.

Oslo Børs faller mindre

Samtidig som de europeiske børsene falt kraftig, var situasjonen i Oslo betydelig mindre dramatisk, dog også der rødt. Til slutt endte hovedindeksen ned 1,23 prosent.

Borgen Gjerde forklarer at det utelukkende er den høye oljeprisen som er årsaken til at Børsen gjør det bedre enn sine europeiske motpoler. Oljeprisen steg kraftig fredag kveld, og ligger liker over 94 dollar fatet i skrivende stund.

– Høy oljepris er positivt for mange selskaper på Oslo Børs i seg selv, men kan også gi en selvforsterkende effekt fordi man tenker at høyere oljepris er positivt for norsk økonomi og dermed Oslo Børs.

På Moskva-børsen har det gått hardt for seg i morgentimene med fall på mer enn fem prosent. Etter den nye uttalelsen fra utenriksminister Lavrov snur stemningen, og RTS-indeksen er nå ned «bare» én prosent.

Scholz reiste til Ukraina

Det er ventet at EU i første omgang vil svare Russland med strenge sanksjoner dersom Russland invaderer Ukraina. EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sa fredag kveld at eventuelle sanksjoner vil rette seg mot russisk finans- og energisektoren.

Mandag fortsetter det diplomatiske arbeidet med å finne en løsning på krisen.

Tysklands statsminister Olaf Scholz har mandag morgen ankommet Ukraina, der han krever «umiddelbare signaler» på de-eskalering fra Moskva, ifølge AFP.

Scholz skal etter planen møte president Volodymyr Zelenskyj i løpet av dagen. Tirsdag går turen videre til den russiske hovedstaden.

G7-landenes finansministre sier i en felles uttalelse at ytterligere militær aggresjon fra Russland vil bli møtt med økonomiske sanksjoner som vil ha «massiv og umiddelbare konsekvenser på den russiske økonomien»,.

Publisert:
Gå til e24.no