Kinesiske obligasjoner kan finansiere Russland

Det gikk for det meste nedover på børsene i Asia og Stillehavsområdet onsdag. Samtidig anslo australsk bank at Kina kan bli livbøye for et tungt sanksjonert Russland.

Det kinesiske vaier foran Kinas sentralbank i Beijing, torsdag 20. januar 2022.
Publisert:

Bank of Russia og landets statsfond eier til sammen 140 milliarder dollar (1.242 milliarder kroner) i kinesiske obligasjoner, ifølge estimater fra Australia & New Zealand Banking Group.

Banken estimerer at sentralbanken har 80 milliarder dollar i yuan-gjeld, og statsfond eier 60 milliarder dollar.

Dette er eiendeler som de kan søke om å få tilgang til gitt globale sanksjoner, skriver Bloomberg.

Potensielt betyr dette at Kina kan gi Russland en økonomisk livbøye: Russland kan bruke sine eiendeler i Kina, samt Kinas betalingssystem, for å motvirke vestlige sanksjoner.

Nedgang i Asia

Samtidig fortsetter oljeprisen å stige. Siden midnatt har oljeprisen klatret nesten 5 prosent og koster ved lunsjtider onsdag over 111 dollar fatet.

Slik stengte børsene i Asia og Stillehavsområdet onsdag:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 1,68 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 1,84 prosent
  • Kospi i Seoul opp 0,16 prosent
  • Shanghai Composite ned 0,13 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 1,04 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,28 prosent

I Australia steg den økonomiske aktiviteten med 3,4 prosent i fjerde kvartal, ifølge data utgitt onsdag av landets statistiske kontor. Det var over forventningene i en Reuters-måling med en økning på 3 prosent, ifølge CNBC.

Men markedene reagerte ikke mye på BNP-tallene etter at obligasjoner steg og valutaen falt over natten som svar på hendelser i Ukraina, ifølge Bloomberg.

Oljeprisen på 2013-nivå

Siden midnatt har oljeprisen klatret rundt 5 prosent og koster ved 8-tiden onsdag morgen over 111 dollar fatet. På et tidspunkt onsdag morgen var prisen over 111,04 dollar per fat. Så høy har ikke oljeprisen vært siden 2013, ifølge analyseverktøyet Infront.

– Oljeprisen kan stige til 120 dollar-nivået hvis oljemarkedet begynner å tro at det er sannsynlig at det vil bli satt sanksjoner mot russisk energi, sier Ed Moya, markedsanalytiker hos Oanda til CNBC.

Det er til tross for at Det internasjonale energibyrået (IEA) sa tirsdag at det vil frigjøre 60 millioner fat olje fra globale reserver, i et forsøk på å lette den nåværende forsyningsbegrensningen. Det skriver CNBC.

Men kunngjøringen gjorde lite for å roe markedene.

– Vi ser ikke på dette som tilstrekkelig lettelse, skrev Goldman Sachs i et notat til kunder etter kunngjøringen.

Prisstigningen kommer før OPEC+ og deres oljeproduserende allierte, som inkluderer Russland, forbereder seg på å møtes onsdag for å diskutere aprils produksjon.

Publisert:
Gå til e24.no