Dyreste dollar siden mai 2020: – Blåser opp til ruskevær

Kronen er blant de store valutataperne den siste tiden. Analytikere begrunner svekkelsen med bekymringer om veksten og ustabile markeder.

Den norske kronen har hatt den største månedlige svekkelsen siden pandemien.
Publisert: Publisert:

Markedet har sendt kursen på den norske kronen ned i verdi sammenlignet med en rekke andre lands valutaer den siste måneden.

Torsdag tiltar svekkelsen, spesielt mot dollar:

  • Én dollar har på det meste kostet 9,9097 kroner torsdag, dyreste siden mai 2020
  • Én euro koster 10,24 kroner, dyreste siden desember i fjor
  • Ett britisk pund handles til 12 kroner, dyreste siden november i fjor
  • Mot 44 handelspartneres valutaer (I44) er kronen på det svakeste siden august i fjor, viser tall fra Infront

Utviklingen kommer samtidig som investorene søker trygge havner, ettersom markedene opplever uro. Høy inflasjon, særlig i USA, vekker bekymringer om at veksten blir lavere enn det man hadde sett for seg.

– Hedgefond trekker seg ut

Valutaanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank peker på to hovedgrunner til at kronen er kraftig svekket:

Valutaanalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank
  1. Global økonomi. Det overordnede temaet for finansmarkedene nå handler om vekstbekymringer som følge av høy inflasjon. Det handler også om utsikter til en historisk rask innstramming av pengepolitikken. Ulikt tidligere er sentralbankene tvunget til å stramme inn til tross for svakere vekst, da man ellers risikerer vedvarende høy inflasjon. Da straffes syklisk sensitive valutaer, som den norske kronen.
  2. Innenlandske forhold. Norges Bank er en storselger av norske kroner. Sentralbanken selger to milliarder kroner hver dag. Tidligere har Norges Bank vært en netto kjøper av kroner, men det har nå blitt reversert. Kronemarkedet har gått fra å ha høy etterspørsel, til å få et høyere tilbud. Årsaken til at Norges Bank selger, er at olje- og gasselskaper kjøper tilsvarende mange kroner for å betale petroleumsskatt. Men for utenlandske hedgefond, betyr det at en stor kjøper har forlatt markedet, og flere hedgefond har trukket seg fra det norske markedet.

Største månedlige svekkelse siden pandemien

DNB Markets-analytiker Magne Østnor peker på den største kronesvekkelsen siden pandemi-panikken i 2020.

«Som så ofte ellers, når det blåser opp til ruskevær i finansmarkedene er kronen blant taperne i valutamarkedet. Faktisk er svekkelsen av kronen den siste måneden den største siden pandemiens utbrudd, og før det, siden finanskrisen», skriver Østnor i en analyse publisert onsdag denne uken.

Østnor peker på at økte vekstbekymringer internasjonalt har betydd langt mer enn høyere rentedifferanser og nokså stabile priser på olje og gass.

Norges Bank har satt opp styringsrenten til 0,75 prosent. I USA har renten blitt hevet til intervallet 0,75–1,0 prosent. Renten ligger fremdeles på minus 0,5 prosent for landene som bruker euro som valuta.

Oljeprisen ligger på historisk høye 107 dollar, mens gassprisen er på rundt 105 euro per megawattime.

– At usikkerheten tiltok etter en fase der kronen var ansett for å være blant valutaene som skulle tjene mest på sentralbankenes innstramming og høyere energipriser i kjølvannet av Ukraina-krigen, har trolig gjort svekkelsen større enn den ellers ville vært.

Mener krone-pessimister bør revurdere

Lomholt i Danske Bank peker i en fersk analyse på at kronen er den valutaen som har svekket seg mest den siste tiden.

Han mener de som vedder på en enda svakere krone bør overveie å ta gevinst.

– Hva legger du i det?

– De siste månedene har vi anbefalt å selge den norske kronen. Og kronen har svekket seg, men vi har fått et større frasalg i kronen enn vi hadde forutsett.

– Tynn likviditet har vært en viktig faktor bak den store svekkelsen. Våre modeller peker på et kortsiktig potensiale for en kronestyrkelse, såfremt vi får en stabilisering i globale aksjemarkeder. Han man vært short kronen den siste måneden, er det derfor fint å vurdere å redusere posisjonen noe.

Les på E24+

Solgte seg ut før rakettoppgang i snusprodusent: – Fanken

Les på E24+

Kronikk: «Det har vært for lett å tjene penger i aksjemarkedet de siste årene»

Publisert:

Her kan du lese mer om