Maktkampen i NTS

NTS-aksjonær langer ut mot styreprosess: – Er helt uhørt

Minoritetsaksjonær Hans Martin Storø går hardt ut mot komiteen som foreslo styret i NTS. Alt er gjort på lovlig vis, svarer komitélederen.

KRITISK: Hans Martin Storø tilhørte fløyen som gikk på nederlag på fredagens generalforsamling i Rørvik.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Etter at beskyldningene haglet ved forrige generalforsamling, var ordvekslingen skarp også fredag – denne gangen fra minoritetsaksjonær Hans Martin Storø.

Laksemilliardær Helge Gåsø ble som ventet stemt ut av styret i NTS på generalforsamlingen.

Inn kommer et styre dominert av opprørsgruppen som etter en åpen konflikt med Gåsø-leiren, har valgt å takke ja til et bud på NTS fra Salmar på 15,1 milliarder kroner.

Storø rettet kritikk mot valgkomiteen etter at et av medlemmene i komiteen ble valgt inn som styremedlem. Komiteen har som oppgave å foreslå styremedlemmer.

– Det andre medlemmet i komiteen, som utgjør flertallet, er bror til styrelederen. Jeg må si at det er helt uhørt. Jeg har vært leder i valgkomiteen i syv år tidligere, og kunne ikke ha funnet på å gjøre noe sånt. En ting er å bruke makt, men man bør i hvert fall kunne forholde seg til normale habilitetsregler og normale saksbehandlingsregler, sier Storø til E24.

– Når du ikke klarer å bruke makten uten å gå til den type skritt, så er det meget foruroligende, sier han.

Komitéleder: – Har fattet lovlige vedtak

Rennebu-bonden og Venstre-politikeren var blant mindretallet som stemte mot utskifting i NTS-styret på generalforsamlingen i Rørvik fredag. I tillegg til sine egne 51.800 aksjer stemte Storø via fullmakt på vegne av en rekke småaksjonærer.

– Det er ikke sånn at du skal innstille deg selv til styret. Og det er også grunn til å stille spørsmål rundt at de som skal selge seg ut kommer og tar styreplasser og hiver ut alle oss som ønsker å fortsette som eiere.

Les også

Striden i NTS: Laksemilliardær Helge Gåsø mister styreplassen

Leder av valgkomiteen, Ivar S. Williksen er forelagt Storøs kritikk.

– Alle i valgkomiteen er lovlig valgt og har fattet lovlige vedtak. Hans Martin bør tenke seg om, både i forhold til skriftlig og muntlig kommunikasjon med aksjonærene i forkant av EOG (ekstraordinær generalforsamling), svarer han.

Williksen understreker også at familien fortsetter som eiere NTS, og har ingen planer om å selge seg ut.

Les også

Gustav Witzøe er klar for å miste kontrollen i Salmar

Nyvalgt styreleder Nils Martin Williksen svarer følgende:

– Det er ikke uvanlig at mindretallet er misfornøyd med flertallets valg. Det er generalforsamlingen som velger styret, og det har generalforsamlingen gjort, helt uavhengig hvem som har kommet med forslaget.

– Jeg forstår at Hans Martin Storø er skuffet etter at han fikk en så kort reise som styremedlem i selskapet, men utover det finner jeg ikke grunn til å kommentere hans synspunkter. De får stå for hans egen regning.

NYVALGT STYRELEDER: Nils Martin Williksen.

Storø var en avgjørende figur på den forrige generalforsamlingen. Da beholdt Gåsø styreplassen med en nødskrik, fordi Storø byttet side i siste øyeblikk.

Fredag ble han også selv stemt ut av styret, sammen med Helge Gåsø og hans sønn Anders.

Gruppen som Williksen er en del av hadde flagget misnøye med eierstyringen i NTS. Den inviterte aktører som Mowi og Salmar til å by på selskapet, og aksepterte denne uken et varslet bud fra Salmar på 15,1 milliarder for hele NTS.

Les også

Witzøe om NTS-kjøp: – To sterke selskaper blir enda sterkere

– Hadde de satt inn den nye budgiveren, slik at de hadde fått begynt å tak i driften med en gang, så hadde jeg hatt forståelse for det. Men at de som har bestemt seg for å selge, skal inn og ta styremakten, det har jeg vondt for å skjønne årsaken til, sier Storø.

– Ønsker å være med videre

– Vurderer du å selge til Salmar?

– Jeg kommer ikke til å selge på det frivillige budet. Jeg håper vi får en avklaring om hva slags planer de har før det pliktige budet kommer med kontantinnløsning, som sikkert kommer til høsten en gang. Hvis det viser seg at man blir helt innestengt så er det noe man må sette seg ned og vurdere, for det representerer store verdier for oss, sier Storø.

– Men det er ikke noe vi ønsker å gjøre. Vi ønsker å være med videre som eiere.

STEMTE UT HELGE GÅSØ: Generalforsamlingen i NTS.

– Jeg håper det nye styret ivaretar aksjonærenes interesse, sier medieinvestor Odd Reidar Øie, som ble stemt ut av posisjonen som styreleder.

Øie sier han vil være med videre i NTS.

– Jeg er ikke blant den gjengen som har lyst til å selge. Jeg synes det er et godt drevet selskap og med økning i lakseprisen har jeg tro på selskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Maktkampen i NTS
  2. NTS

Flere artikler

  1. Striden i NTS: Laksemilliardær Helge Gåsø mister styreplassen

  2. Maktkampen i NTS: Overkjørte valgkomiteen i lakserederi

  3. Kampen om laksemilliardene

  4. NTS-opprørere raser etter nederlag: Beskylder styreleder for myndighetsmisbruk

  5. Storeiere i NTS takker ja: Salmars budkrav innfridd