Ukraina-krigen

Moskva-børsen stupte etter økt spenning i Ukraina-konflikten

Stemningen fortsetter å være spent på grensen mellom Russland og Ukraina. Mandag ettermiddag kommer det meldinger om mulige sammenstøt, og Moskva-børsen stupte til laveste nivå siden 2014.

En tjenestemann i det ukrainske militæret går langs grensen til Russland.
 • Ine Brunborg
Publisert:

Den sentrale RTS-indeksen på Moskva-børsen faller kraftig mandag ettermiddag. Nedgangen har tiltatt utover ettermiddagen, og indeksen stengte ned 13,21 prosent.

Indeksen følger 50 aksjer på Moskva-børsen og måles i dollar.

Tidligere på formiddagen var indeksen ned godt over 16 prosent.

Blant de største taperne var:

 • Gassgiganten Gazprom som endte ned 10,1 prosent
 • Flyselskapet Aeroflots aksje stupte 15,19 prosent
 • Landets største oljeselskap Rosneft falt 18,3 prosent.
 • Russlands største bank, Sberbank, så aksjen falle 16,9 prosent.

Også den russiske valutaen rubel svekker seg. Én dollar handles i skrivende stund for 79,2 rubler – ned nesten tre prosent for dagen.

– Volatiliteten er høy fordi usikkerhet fortsatt råder, sier Cristian Maggio, som leder porteføljestrategi ved TD Securities i London til Bloomberg.

– Dersom det skjer en væpnet konflikt, vil russiske verdier svekke seg vesentlig mer enn nå, legger han til.

Rentene på de russiske statsobligasjonene stiger samtidig kraftig. Den tiårige renten har i løpet av dagen løftet seg med 61 basispunkter til rundt 10,5 prosent.

Bredt fall i Europa

Også de europeiske børsene faller bredt og tungt samme ettermiddag.

Både Paris-, Frankfurt-, Milano-børsen falt markant gjennom dagen, mens den brede samleindeksen Stoxx 600 er ned 0,89 prosent.

Her faller flere aksjer med tilknytning til Russland og Ukraina markant, skriver Bloomberg.

I London slo Ukraina-krisen ut for selskaper som Ferrexpo, som utvinner jernmalm i Ukraina. Selskapet falt 4,4 prosent. Petropavlovsk, som henter ut gull i landet, falt 15,52 prosent.

Også aksjer som Ferronordic, Raiffeisen Bank og Carlsberg falt. Sistnevnte er det største bryggeriet i det russiske markedet, og har også store deler av det ukrainske markedet.

Det er ingen ordinær handel i det amerikanske markedet mandag, der Wall Street holder stengt i forbindelse med «Presidents Day».

Foreslår møte mellom USA og Russland

Utslagene kommer mens stemningen er spent på grensen mellom Ukraina og Russland.

Ifølge Bloomberg har Frankrike foreslått et møte mellom Russlands president Vladimir Putin og USAs president Joe Biden, og har uttalt at partene i prinsippet har godtatt invitasjonen.

Men amerikanske myndigheter har på sin side sagt at møtet bare vil skje dersom Russland ikke invaderer Ukraina. Russland har gjentatte ganger nektet for at de planlegger en invasjon.

Putins talsperson, Dmitrij Peskov, har omtalt situasjonen som «ekstremt anspent», og har sagt at det foreløpig ikke er noen konkrete planer om et møte med USA, ifølge NTB.

Mandag ettermiddag melder Bloomberg og Financial Times at det russiske militæret hevder å ha angrepet to ukrainske militærkjøretøy som skal ha krysset inn i russisk territorium. Disse meldingene er ikke bekreftet. Ukrainas utenriksminister har nektet for at Ukraina har krysset grensen i en Twitter-melding.

Russiske myndigheter har også hevdet at et ukrainsk granatangrep har ødelagt et russisk grenseanlegg som brukes av FSB. Ukraina har på sin side kalt anklagene «falske nyheter».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen
 2. Russland
 3. Moskva
 4. Ukraina

Flere artikler

 1. Russlands forsvarsminister: Flere militærøvelser går mot slutten

 2. Handelskammer om Ukraina: – Noe man har levd med i åtte år

 3. Moskva-børsen holdes stengt hele neste uke

 4. Moskva-børsen åpner for obligasjonshandel

 5. Putin: Russland står overfor stor trussel og vurderer anerkjennelse av Øst-Ukraina