Ukraina-krigen

Ukraina-frykt har økt verdien på gullmedaljer

Investorer på leting etter en trygg havn for pengene sine har pumpet opp prisen på gull med fem prosent siden nyttår.

Therese Johaug vant tre gullmedaljer under vinter-OL i år. De er verdt nesten 10.000 kroner til sammen.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Siden nyttår har prisen på gull hoppet opp over fem prosent. En unse gull (rundt 31 gram) har på denne tiden steget i pris fra 15.840 kroner til 16.930 kroner.

Årsaken er for det meste investorer som er redd for hva som kan skje i aksjemarkedene dersom Russland invaderer Ukraina. De selger seg derfor ut av aksjemarkedet og setter pengene inn på «tryggere» investeringer, deriblant gull. Når etterspørselen etter gull øker, stiger også prisen.

Det gjør blant annet gullmedaljene i OL mer verdt.

Gullmedaljene i årets vinter-OL består for det meste av sølv, men er belagt med gull. Til sammen er det bare rundt seks gram gull i gullmedaljene som vinnerne får ta med seg hjem, men selv denne lille mengden har fått en merkbar verdiøkning.

De seks grammene har økt i verdi med rundt 175 kroner bare siden OL startet 4. februar. Totalt er de seks grammene i medaljen nå verdt 3300 kroner.

Les også

Nato-sjefen: Alt tyder på et fullskala russisk angrep på Ukraina

Gull utkonkurrerer børsen

Samtidig som gullprisen stiger når investorene kjøper seg inn i gull, faller verdiene på børs.

Den store mengden investorer som har solgt seg ned eller ut av aksjemarkedet har bidratt til lavere etterspørsel etter aksjer. Det er en del av grunnen til at Oslo Børs så langt i år har falt med én prosent, mens den brede S&P 500-indeksen i USA er ned nesten ti prosent.

Noen har argumentert for at bitcoin kan ta gullet sin plass som en trygg havn i møte med frykt for aksjeverdier og økt inflasjon. Samtidig som gull har steget med fem prosent i år, har derimot bitcoin falt med 17 prosent, ifølge Coinmarketcap.

Les på E24+

Endelig Europa-aksjenes tur?

Kan stige videre

Investeringsbanken Goldman Sachs tror gull kan stige videre, og at prisen på gull til og med kan overgå rekorden i august 2020, da én unse ble kjøpt og solgt for over 2.000 dollar.

Det er likevel spesielt at gull stiger nå som sentralbanken i USA har planer om å øke styringsrenten, ifølge Financial Times. Det er vanligvis mindre interessant å holde på verdier som ikke betaler noe rente, når styringsrentene er høye. Gullprisen ser likevel ikke ut til å ha blitt særlig påvirket av sentralbankens planer i USA.

– Når vi får data som viser svakere økonomiske prestasjoner i USA, forventer vi at enda flere går inn i gull og roterer ut av aksjer, sier Mikhail Sprogis, visepresident i Goldman Sachs til FT.

Les på E24+

En av landets mektigste

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen
 2. Gull
 3. OL
 4. Vinter-OL
 5. Therese Johaug
 6. Bitcoin

Flere artikler

 1. Russere og ukrainere handler langt mer kryptovaluta

 2. Betalt innhold

  Aksjestrategien for en verden med stigende renter

 3. Kraftig fall for Oljefondets russiske aksjer

 4. Ferske lister fra Oljefondet: Disse russiske aksjene skal bort

 5. Betalt innhold

  Russland har penger tilsvarende et halvt oljefond. Men det aller meste er nå utenfor Putins rekkevidde.