Nordea Markets om kronen: Vær forberedt på et ruglete 2022

Både oljeprisen og kronekursen vil være stabil i løpet av det kommende året, tror Nordea Markets. Men høyere renter og børsuro kan skape usikkerhet.

Publisert:

Høyere olje- og gasspriser og oppgang i verdens aksjemarkeder bidro til å styrke kronekursen i fjor. Nå venter Nordea Markets en mer sidelengs utvikling i det kommende året.

Men meglerhuset tar et forbehold: Sentralbankenes rentehevinger kan skape uro i aksjemarkedet, noe som igjen kan senke kronekursen.

Meglerhuset tror nå at 1 euro vil koste rundt 10 kroner gjennom 2022. Mot dollaren tror Nordea samtidig at kronen vil svekke seg til rundt 9 kroner.

– Om vi ser vi fremover, forventer vi at hoveddriverne for kronen i 2022 vil være petroleumspriser og risikosentiment, skriver Nordea Markets i en rapport signert økonomene Dane Cekov og Kjetil Olsen.

Fredag handles for øvrig euroen til rundt 10,03 kroner, mens dollaren ligger på rundt 8,9 kroner.

Les også

2022 byr på rentehopp og økt inflasjon: – Lønnstagerne har høyere forhandlingsmakt

Venter stabil oljepris

Den norske kronen er en liten valuta, og mange investorer søker til trygge havner som dollar og yen når markedet er urolig. På grunn av den store oljevirksomheten i Norge er også oljeprisen en viktig driver for kronekursen.

Fremover i 2022 venter Nordea Markets en oljepris på mellom 75 og 85 dollar fatet – altså ikke store endringer fra dagens nivå.

Gjennom pandemien har Opec+ holdt tilbake olje fra markedet for å støtte opp under prisnivået. Men oljegrupperingen den siste tiden økt produksjonen sin gradvis, og tidligere denne uken ble det bestemt at produksjonen skal opp ytterligere i februar.

Les også

Venter sterke tall på norsk sokkel: – Nivåer man aldri har sett før

Og så lenge etterspørselen er der, vil Opec+ fortsette å heve produksjonen sin, mener Nordea-økonomene. Men det vil neppe skje dersom virusrestriksjoner fortsetter å prege samfunnet.

– Mens omikron er en kilde til usikkerhet, mener noen eksperter at et mildere virus er et riktig skritt tilbake mot normalisering. Dessuten bør en betydelig økning i tilgjengelige vaksiner i 2022 sammenlignet med 2021 og andre covid-medisiner bety at verden er bedre rustet til å håndtere covid, skriver økonomene.

– Økonomisk vekst bør dermed forbli solid i 2022 og støtte etterspørselen for olje.

Les også

Sentralbanksjefen om pandemi og renteheving: – Jeg angrer aldri

Høyere renter

I USA er det ventet at sentralbanken Federal Reserve vil starte å jekke opp renten i løpet av året. Ved det forrige rentemøtet i desember indikerte det såkalte «dot-chartet», som viser Fed-representantenes egne anslag, tre rentehevinger i 2022.

I tillegg har sentralbanken begynt å sette fart i nedtrapping av støttekjøpene sine, som nå kan være faset ut i mars.

Nordea Markets trekker også frem at de amerikanske myndighetene er blitt enige om å heve gjeldstaket midlertidig slik at USA ikke misligholder gjelden sin i denne omgang.

– Alle disse faktorene peker i retning av høyere langsiktige renter. Høyere amerikanske renter bør ha en positiv effekt på dollar, men kan skade aksjemarkedene, skriver Nordea-økonomiene.

Årsaken er at dollaren blir sett på som en trygg havn, og mindre risikoappetitt i markedet vil dermed være fordelaktig for valutaen. Men på den andre siden:

– Kronen er en av de mest risikosensitive av G10-valutaene, og enhver «risk-off» i markedet vil skape motvind for kronen, skriver Nordea-økonomene.

Les også

Dette er Saxo Banks elleville spådommer 2022

Tror kronekjøp får mer betydning

Også Norges Bank har varslet flere rentehevinger i løpet av det kommende året, men det har lite å si i møte med Federal Reserves justeringer, mener meglerhuset.

Men Norges Banks kronekjøp i markedet vil imidlertid spille en større rolle, tror økonomene.

Norges Bank veksler valuta på vegne av staten slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kan brukes over statsbudsjettet.

Sentralbanken har bestemt at de daglige kronekjøpene skal settes i gang i januar etter en pause i desember. Norges Bank vil kjøpe 250 millioner kroner denne måneden.

– Denne beslutningen virker for oss å være basert på det svært utdaterte budsjettet for 2022 fra august 2021, skriver Nordea-økonomene.

De mener at sentralbanken heller burde selge kroner for rundt 750 millioner om dagen.

– Når Norges Bank etter hvert begynner å selge kroner (som de burde dersom olje- og gassprisene utvikler seg i tråd med dagens fremtidige kurve), vil dette til slutt gå over fra medvind til motvind for kronen, skriver økonomene.

Publisert: