Slutt på startup-bonanzaen: – Vi er i en skvis

2021 var et gullår for oppstartsselskapene. Nå kan festen være over.

Sondre Kvam er gründer og leder for Cohere XR. Han ser utfordringer i horisonten for oppstartsselskapene.
 • Jonas Hagmansen
Publisert:

– Det er absolutt tøffere å skulle hente penger nå enn for noen måneder siden, sier Sondre Kvam.

Han er leder for oppstartsselskapet Cohere XR. De bygger en VR-applikasjon, der folk kan treffes i virtuelle rom for «workshops». Plattformen skal bruke data om både kroppsspråk og energinivå for å tilrettelegge bedre for samarbeid.

Selskapet startet investorjakten for fire måneder siden. Det er første gang de er ute på kapitalinnhenting.

– Vi begynte tidligere i vår med å hente penger, og har et stykke å gå for å fylle runden, sier Kvam.

Leder i StartupLabs, Per Einar Dybvik, bekrefter at Cohere XR ikke er det eneste selskapet som har trøbbel med å hente penger fra investorer.

– Det er mer krevende i dag enn det som det var for bare få måneder siden. Det er basert på daglig dialog med de over 100 selskapene som har kontor hos oss, og blant de over 130 investeringene vi har gjort siden 2013, sier han.

Dybvik presiserer at de får like mange søknader om hjelp til å starte virksomhet som tidligere, men at det er på investeringssiden det lugger.

Markedsuro

Utfordringene skyldes i stor grad usikkerhet i økonomien. Det hele startet med krigen i Ukraina. Nå øker prisene og rentene stiger. Det gjør at investorer holder igjen mer på pengene sine, ifølge Dybvik.

– Investorer er generelt mer forsiktig og blir sittende lengre på gjerdet. Beslutningsprosesser tar lengre tid, sier han.

Sondre Kvam tok med seg VR-briller på forespørsel fra E24. Han er bekymret for en dystopisk fremtid der teknologien tar stadig mer av oppmerksomheten din. I solsteken på operataket takket han derfor pent nei til å ta på seg brillene.

På tross av at Kvam og Cohere XR har tjent penger siden dag én, og hatt henvendelser fra Zuckerberg-kontrollerte Meta, solide kunder som Schibsted, Posten og Sbanken, merker selskapet at noe skjer i kapitalmarkedet.

– Jeg tror det er lett for gründere å tenke at det å skaffe investorer løser seg selv når du allerede har produktet og kunder. Men det er også en ren finansiell bit. Usikkerheten rundt «caset» blir større for investorene jo lenger inn i fremtiden inntektene dine er. Det er mindre attraktivt å investere nå som rentene stiger, sier Kvam.

Flere trenger hjelp

Pandemien førte til en investeringsboom for oppstartsselskaper. Nå kan det virke som at festen går mot slutten. Det har blitt vanskeligere å hente kapital på egen hånd, ifølge Thomas Wittusen, leder for investorrelasjoner i StartupNorway.

– En del oppstartsselskaper har vært litt bortskjemt med lett tilgjengelig ny kapital i sitt nære nettverk den siste tiden gjennom venner, familie og eksisterende investorer, sier han.

Nå forteller han at de opplever langt flere selskaper som tar kontakt for å få hjelp til å møte investorer sammenlignet med i fjor.

– Vi merker en økning på rundt 30 prosent flere selskaper som kommer til oss for å få hjelp, sier Wittusen.

Les på E24+

Norsk startup får global netthandelsgigant på eiersiden

Verdsettelse

Problemet for oppstartsselskaper som Cohere XR er at de blir presset på verdsettelsen av selskapet. Investorer er ikke interessert i å betale like mye for aksjene som de var for et år siden.

2021 var nemlig et gullår for oppstartsselskaper. Fra 2020 til 2021 ble investeringene i nordiske startups mer enn doblet, viser tall fra Pitchbook.

– Vi er i en skvis nå, hvor det begynner å nærme seg slutten av «runway» (datoen selskapet går tom for penger, journ.anm.), samtidig som vi må ta beslutninger rundt finansiering. Budsjettene er korrigert, og vi tenker mer langsiktig. Teamstørrelsen kan bli redusert sammenlignet med det vi hadde planlagt, sier Kvam.

Gründeren er likevel optimistisk og tror de skal klare å få fulltegnet kapitalinnhentingen.

– Det er mange som er interesserte i å gå inn med kapital hos oss, men vi må finne ut hvor mye av selskapet vi skal gi fra oss. Vi vil ikke gi bort for mye heller, sier han.

Kvam nærmer seg slutten av kapitalinnhentingen, og gleder seg til å ha fullt fokus på å utvikle selskapet og teknologien.

– Går litt tregere

Kommunikasjonssjef i Folkeinvest, Amalie Holt, forklarer at de går mot strømmen i et vanskelig kapitalmarked, og opplever økt investeringsvilje. Likevel har det blitt vanskeligere å ta steget inn på plattformen, som legger til rette for folkeinvesteringer i blant annet startup-selskaper.

– I disse tider anbefaler vi alle utstedere å ha lavere prising. Nettopp fordi markedet er som det er, sier hun.

Folkeinvest krever at selskapene på plattformen har sikret seg 30 prosent av målsummen før selskapet kan publisere emisjonen på sidene deres.

– De som er modne på kapitalinnhenting opplever jeg at det går sånn relativt greit for, men de som ikke har hentet kapital tidligere opplever jeg at det går litt tregere for enn før, sier hun.

Sondre Kvam forteller at kapitalinnhentingen er en disiplinerende prosess, som han tror selskapet kommer til å nyte godt av på sikt. Han er likevel bekymret for at selskapet må ut og tjene raske penger.

– Frykten kan være at man stadig presses mot å finne andre måter å tjene til livets opphold. Det kan gjøre noe med fokuset ditt. Jeg er absolutt ikke noe giret på det, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Meta
 2. Teknologi
 3. Gründer
 4. VR

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Engleinvestor Trond Riiber Knudsen: De viktigste grepene for å investere i startups

 2. «Fattig student» henter penger igjen – mål om seks millioner kroner

 3. Betalt innhold

  Norsk startup får global netthandelsgigant på eiersiden

 4. Betalt innhold

  Kryptogründere i motbakke: – Det har vært noen tøffe måneder

 5. – Vi begynner å merke at det lugger litt