Oslo Børs legger coronakrisen bak seg: – 2021 kan bli virkelig bra

Vaksineoptimisme har satt fart i børsene verden rundt. Her hjemme har børsen hentet inn nesten hele årets coronatap. Men oppgangen betyr også de dyreste aksjene på flere tiår, ifølge aksjestrateg Paul Harper.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Vi har hatt en veldig hyggelig november, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.

Oslo Børs er nå omtrent tilbake på nivåene den var før coronakrisen rammet verden, etter en kraftig oppgang den siste tiden.

Hovedindeksen ligger fredag på rundt 908 poeng, opp fra 636 poeng på det lavest i mars. I november har Oslo Børs skutt fart med en oppgang på 12 prosent så langt.

Det føyer seg inn bildet av børsoppgang også andre steder. Markedet i Europa er opp 14 prosent hittil denne måneden, mens oppgangen i USA er på nær ti prosent.

– Det ligger an til den beste måneden for europeiske aksjer noensinne, sier Lie.

Les også

Børsboomen fortsetter: – Vinduet er definitivt åpent igjen

Vaksineoptimisme

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets peker på vaksinenyheter og USA-valg som to viktige faktorer i aksjeoppgangen.

– Det har vært en veldig sterk innhenting. Det er ikke lett å se at vi fortsatt er i en delvis nedstengt situasjon i økonomien. Men aksjemarkedet er villig til å se gjennom det, når det har kommet nyheter rundt vaksine, sier Harper.

– Oppgangen vi har sett den siste perioden har hovedsakelig vært drevet av vaksinen, pluss at man er noenlunde komfortabel med utfallet av valget i USA, sier han.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets

Lie sier fremgangen i vaksinearbeidet «åpner opp for at vi kan se begynnelsen på slutten» av pandemien.

Flere farmasiselskaper har meldt om gjennombrudd i arbeidet med å utvikle effektive vaksiner mot coronaviruset.

Fredag søkte selskapene Pfizer og Biontech om hastegodkjenning for sin coronavaksine hos den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA.

Selskapet Moderna har også meldt om en effektiv vaksine.

Les også

Nå er mobilselskapet Nortel børsnotert: Aksjen stiger kraftig

– 2021 kan bli virkelig bra

Samtidig som positive vaksinenyheter tikker inn, er både USA og Europa inne i en smittebølge, og flere europeiske land har på nytt innført restriksjoner for å bremse smitten. Det rammer igjen økonomisk aktivitet.

– Det vi ser på som det store spørsmålet, er hvor tålmodige investorene vil være i å beholde sine optimistiske posisjoner, i forkant av det som kan bli en ganske tung periode med covid-restriksjoner, sier Lie.

– Ikke bare i Europa, men også i USA, og med svakere økonomiske nøkkeltall enn det vi har vært vant til å se nå gjennom de siste månedene, sier han.

Danske Bank forventer at økonomien i eurosonen krympet igjen i fjerde kvartal. Lie mener smittebølgen i USA øker risikoen for restriksjoner også der, som kan «tvinge økonomien ned i knestående».

– Vi er moderate optimister på kort sikt, med tanke på at vi kommer til å få en svakere økonomisk utvikling, men ser samtidig potensial for at 2021 kan bli virkelig bra, sier han.

Grunnen er forventninger om distribusjon av vaksine.

– Fordi da får vi ikke bare en vaksinedrevet rekyl i tjenestesektoren, som gir ringvirkninger til hele verdensøkonomien, men vi har også veldig gode forutsetninger for kraftig vekst i selskapsinntjeningen, sier Lie.

Han peker på at inntjeningen ligger an til å stige med 30 prosent for globale aksjer neste år, og at sentralbanker og offentlige myndigheter vil fortsette å stimulere økonomien.

Les også

Det norske IT-selskapet Meltwater skal på børs: Vil hente 2,3 mrd.

Høyeste prising siden 2001

Børsoppgangen her hjemme har skjedd selv om inntjeningen i selskapene har falt. Det gjør at prisingen av aksjene, målt ved forholdet mellom aksjepris og selskapenes resultat – forholdstallet P/E, har steget mye.

Ifølge Harper er prisingen basert på P/E høyere enn på noe tidspunkt gjennom hele perioden fra 2001–2019.

– Multiplene på indeksen har økt en god del i 2020. For året har P/E-multippelen gått fra 14,5 til litt over 18. Man har gjort en antagelse om at inntjeningen kommer tilbake etter hvert.

– Det gjør den nok, men spørsmålet er hvor fort den kommer tilbake. Vi trenger nok hjelp fra oljeprisen hvis vi skal klare å vokse inn i den prisingen vi har for øyeblikket sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vinterens beste aksjetips

 2. Oslo Børs ender en vinglete handelsdag flatt etter markant fall

 3. Hovedindeksen avslutter over 1.000 poeng

 4. Oslo Børs har lagt coronanedturen bak seg: Steg til ny rekord

 5. Betalt innhold

  Investorguide: Slik ser du om en aksje er dyr eller billig