Oslo Børs har flyttet handelssystem - klar for handel på mandag

Etter å ha utsatt overgangen til Euronext-systemet er Oslo Børs nå klare for et nytt handelssystem mandag morgen.

FLYTTER: Oslo Børs flytter alle aksjene over på nytt handelssystem etter at Euronext kjøpte Børsen i fjor.
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

Oslo Børs fullførte overgangen til Euronext-systemene lørdag ettermiddag. Dermed kan aksjehandelen på Børsen starte opp på nytt system mandag morgen.

– Vi hadde de siste testene for aksjeflyttingen lørdag og de gikk bra, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til E24.

Dørene til det nye handelssystemet åpner mandag klokken 07.15 før Børsen åpner som normalt klokken 09.00.

Overgang i to steg

– Er dere bekymret for at det oppstår tekniske problemer? 

– Nei, vi har testet dette såpass godt, så vi skal være klare på mandag, sier Aase.

Han påpeker at det kun er aksjene som flyttes til handelssystemet ved navn Optiq mandag morgen, mens derivater og obligasjoner flytter mandag uken etter. Det er for å minimere risikoen.

– Det gjør det mindre komplekst når man tar aksjene først, sier Aase.

Overgangen skjer etter at Oslo Børs i fjor sommer ble kjøpt opp av børskjempen Euronext, som eier seks børser i Europa, blant annet i Frankrike og Nederland.

Utsatte overgangen

I slutten av oktober ble det kjent at Oslo Børs utsatte flyttingen til Euronext-systemene. Overgangen skulle etter planen skje mandag 9. november.

Da Børsen meldte om utsettelsen pekte de på at enkelte kunder trengte mer tid til å gjøre endringer i deres systemer, og at «noen kunder i tillegg ytret ønske om å utsette disse endringene til etter presidentvalget i USA».

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

– Det at meglerhusene er komfortable er viktig, sier Aase og trekker frem at det er disse som kobler seg opp til det nye systemet og som investorene handler gjennom.

– Det var mange som meldte tilbake at de trodde det kom til å bli mye trafikk og handel rundt det amerikanske valget, og vi ville være sikre på at alle som var koblet til var klare, sier Aase.

DNB Markets var ikke blant kundene som ba om utsettelse av overgangen.

– Dette var noe Børsen ga beskjed om og da forholdt vi oss til det. Dette er en oppgave som er veldig komplisert og omfattende, og vi synes ikke det var noe overraskende at det ble utsatt, sier meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets.

Les på E24+

Merkur-nykommere vil trenge mer penger

Stor jobb for meglerhusene

Også meglerhusene har måttet forberede seg godt på å handle på den nye systemet. Derfor har Oslo Børs passet på at også disse er klare for overgangen.

– Det er ikke bare ledninger som skifter kontakter, og vi vil at medlemmene skal være klare for å gjøre endringene, sier Aase.

I DNB Markets har en arbeidsgruppe på syv til åtte personer jobbet med overgangen i et halvt år.

– En oppgave som må løses er den rene koblingen til Oslo Børs, men også at den skal fungere inn i den totale verdikjeden for gjennomførte handler, sier Breivik.

Meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets.

Han peker på at nye EU-regler som MiFID II og EMIR gjør omsetning av aksjer og verdipapirer mye mer komplisert enn før.

– Dette gjør at et bytte av handelsplattform er en komplisert og omfattende oppgave for oss både forretningsmessig og teknisk, sier Breivik.

DNB Markets har brukt mange ressurser på å bli klare for overgangen, men var klare også da overgangen opprinnelig var planlagt, sier meglersjefen.

Breivik påpeker at de har hatt et godt samarbeid med Oslo Børs, og at Børsen har vært behjelpelige i overgangen til nytt system.

Les også

Børsen får flytte handelssystemet ut av landet: – Blårusstenkning

Tilgang til større marked

Aase i Oslo Børs mener folk flest ikke vil merke store endringer ved det nye systemet fordi de handler gjennom meglerhus eller banken.

De børsnoterte selskapene kommer imidlertid til å merke at flere har lettere tilgang til norske aksjer, påpeker kommunikasjonssjefen. På Optiq-plattformen til Euronext er det flere meglerhus, og altså flere investorer.

– Når selskapene får et større publikum får de kanskje flere investorer. Det kan ha en positiv effekt når selskapene skal hente kapital, tror Aase.

– Vil det ikke også bli lettere for norske investorer å handle på utenlandske børser i stedet for i Oslo? 

– Det får vi se etter hvert. Det kommer an på meglerhusene og bankene og hva de tilbyr. Men det blir enklere å tilby aksjer som er notert på andre Euronext-børser, sier Aase.

Les også

Norske meglerhus: Dette er nøkkelen til årets noteringsfest

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Euronext

Flere artikler

  1. Børsens nye system vil stoppe turbulente aksjer oftere

  2. Utsetter Børsens flytting til Euronext

  3. Børsen får flytte handelssystemet ut av landet: – Blårusstenkning

  4. Oslo Børs stengte ned - Norwegian falt kraftig

  5. Nesten bare kjøpsanbefalinger på Euronext Growth: - Den spiralen vi er inne i nå, vil få en stygg slutt