Sjeføkonomer om vaksinenyhet: Kan bety tidligere renteheving
Norges Bank kan komme til å heve styringsrenten tidligere enn ventet med dagens vaksinenyhet, ifølge sjeføkonomer.
Markedene jubler etter at Pfizer og Biontech meldte om et gjennombrudd i arbeidet med å finne en vaksine mot coronaviruset. Det kan bety mindre krisestøtte fra sentralbanker og myndigheter.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier at hvis dette er gjennombruddet som overskriftene kan tyde på, vil det styrke deres tro på at vi ved slutten av neste år kan leve mer som normalt igjen.
– Det vil i så fall bety veldig mye for økonomien, og gjeninnhentingen vil gå raskere. Jo kortere tid vi må leve med smitteverntiltakene, jo raskere kan rentene komme opp sammenlignet med det man i utgangspunktet så for seg.
Sentralbanken kuttet renten med totalt 1,5 prosentpoeng i løpet av den verste coronaperioden i vår, og endte dermed på null prosent for første gang i historien.
Der har den blitt værende.
– Avhenger av innhentingen
«Komiteens vurdering er at det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen tilsier at renten holdes i ro til det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres», skrev sentralbankens rentekomité etter forrige ukes rentebeslutning.
Jubelstemning på Wall Street etter vaksinenytt, med Dow Jones opp over 5 prosent fra start
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank peker på at Norges Bank har signalisert at styringsrenten kan komme til å heves ved slutten av 2022, men nå mener han denne hevingen kan fremskyndes.
– Dette avhenger av innhentingen, men denne vaksinenyheten kan bety at renteøkningen kommer tidligere, sier Jullum til E24.
Kan bli mindre langvarige grep
Når det kommer til finanspolitikken, viser Jullum til at regjeringen så for seg å gå tilbake til handlingsregelen, altså å bruke 3 prosent av Oljefondet. Men myndighetene har igjen måttet stenge ned virksomheter etter nye smitteøkninger.
– De siste nedstengingene har gjort at det ble klart i forrige uke at det er behov for nye støttepakker fra regjeringen. Men med en coronavaksine og eventuell normalisering av bransjer som sliter, vil det kunne redusere risikoen for mer langvarige permanente grep, sier Jullum.
Mener vaksinekandidat er mer enn 90 prosent effektiv: – Veldig, veldig gledelig
– Gunstig tidspunkt
Haugland peker på at finanspolitikken i det tilfellet ikke vil trenge å være like ekstremt stimulerende i Norge og andre land.
– For markedets del høres jo en vaksine med 90 prosent effektivitet bra ut, og nå er vi lenger ut i testingen enn vi har vært ved tidligere vaksinenyheter. Nyheten kommer på et gunstig tidspunkt etter negative smittenyheter og dødsfall som har vært på vei opp, sier Haugland.