Svenske SBB er tilbake i kampen om Entra: – Har blitt kontaktet av visse Entra-aksjonærer

En uke etter at eiendomskonsernet SBB trakk seg fra oppkjøpskampen om Entra gjør de helomvending. Nå har de bedt Entra-styret om tilgang til data om selskapet og åpner døren for et høyere bud.

Posthuset i Oslo sentrum, populært kalt Postgirobygget, er en av de kjente eiendommene som Entra eier.
 • Marius Lorentzen
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Denne høsten har tre svenske eiendomsselskaper begynt å vise interesse for den norske eiendomsgiganten Entra – selskapet som ble opprettet da staten privatiserte kontoreiendommene til Statsbygg på 2000-tallet.

Både Castellum og SBB har annonsert hvert sitt bud på Entra, mens Balder har kjøpt seg opp til en betydelig eierandel.

Den norske staten, ved Næringsdepartementet, kom raskt på banen og solgte alle sine aksjer til Castellum. Staten sikret seg også en oppside ved at Castellum må betale mer for aksjene hvis de også ender med å by en høyere pris på Entra senere.

Den 9. desember varslet SBB at de trakk seg fra oppkjøpsprosessen på Entra. SBB begrunnet dette med at de ikke fikk tilgang til detaljerte tall om Entras virksomhet, en såkalt «due diligence»-prosess.

Nøyaktig én uke senere gjør SBB helomvending, for nå melder de seg på kampen igjen.

Ifølge SBB ble de «kontaktet av visse Entra-aksjonærer» etter at SBB meldte at de trakk seg fra prosessen 9. desember, og at disse aksjonærene «ser verdi i SBBs tilbud og derfor støtter SBB i gjennomføringen av en due diligence».

Entra-aksjen skøyt fart etter nyheten. Aksjekursen var omtrent uendret før nyheten ble kjent, men steg over tre prosent like etterpå.

SBB-aksjen fikk seg samtidig en liten knekk etter at nyheten ble kjent. Aksjen var ned 0,6 prosent før nyheten ble kjent og er klokken 12:00 ned 0,85 prosent.

Børsmelding fra SBB – sendt via Entra
Les også

Dette skjedde 9. desember: SBB trekker budet på Entra

Åpner for å øke budet

I all sin kommunikasjon til aksjonærene har Entra-styret bedt eierne om å ikke ta forhastede valg. Det samme gjør også SBB i sin børsmelding onsdag.

Styret har gjentatte ganger poengtert at de mener at Entra har en fremtid som en uavhengig aktør og at de mener det er større verdier i Entra enn det som budene skulle tilsi.

Etter at budkampen begynte hyret Entra inn Akershus Eiendom og Newsec for å gjennomføre en oppdatering av verdsettelsen av Entras eiendomsportefølje.

Den forrige vurderingen ble gjort i august og den nye konkluderte med at Entras verdier er 4,7 milliarder høyere nå – totalt 56,5 milliarder. Det fikk SBB til å reagere og selskapet trakk seg altså samme dag.

«Den oppdaterte verdsettelsen er ikke på linje med tidligere praksis og er, slik SBB vurderer det, ikke på linje med markedsutviklingen i Norge generelt sett», uttalte SBB.

Som følge av dialogen med Entra-aksjonærene har SBB nå sendt et brev til styret i Entra. SBB skriver at de har presentert sine krav til en due diligence-prosess, som inkluderer:

 • Nye eller reviderte verdsettinger
 • Tilgang til alle Entras leiekontrakter og utestående innbetalinger
 • Andre viktige eiendoms- og byggekontrakter

SBB skriver at hvis de mottar denne informasjonen så vil de vurdere om det er nok for å tilfredsstille due diligence-kravet som ble satt i budet på Entra.

Når SBB har fått gjennomgått informasjonen «kan det skape rom for å forbedre vilkårene i tilbudet» på Entra, skriver det svenske selskapet – uten å signalisere hvor mye høyere de er villig til å gå.

Les også

Bakgrunn: Ny vurdering øker Entras verdier med 4,7 milliarder

Ingen har fått tommelen opp fra styret ennå

Entra-styret har så langt ikke anbefalt noen av budene som har kommet på eiendomsselskapet.

Castellum har gitt et bud på 171 kroner per aksje, mens SBB har gitt et bud på 165 kroner per aksje. Regnestykket er imidlertid mer komplisert enn det, for begge budene består av oppgjør i både aksjer og kontanter.

Castellum sitt bud er 85 prosent aksjer og 15 prosent kontanter, mens SBB tilbyr 30 prosent aksjer og 70 prosent kontanter.

Ettersom Castellums aksjekurs i Sverige har falt, har også verdien av budet deres falt. Castellum og SBB har vært uenige om hvem som egentlig har gitt det beste budet på Entra.

Balder har ikke kommet med et bud ennå, men den 10. desember ble det klart at selskapet hadde kjøpt seg videre opp til en eierandel på drøye 10 prosent i Entra.

Det betyr at Balder kan blokkere en full overtagelse av Entra fra en av de andre aktørene.

Les også

Reklamerer med høyeste bud i Entra – har det laveste

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Entra
 3. Eiendom

Flere artikler

 1. Balder fortsetter å kjøpe seg opp i Entra

 2. SBB trapper opp kampen om Entra: – Vårt siste bud

 3. Castellum varsler økt bud på Entra

 4. Castellum-sjefen vil friste Entra-eiere med sukret bud og milliardsalg

 5. Eiendomskjempen Balder tar enda et Entra-jafs