Dagen på Wall Street

Wall Street spratt opp igjen

Seth Wenig / AP
 • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

Uken på Wall Street startet godt på mandag, men har de siste tre dagene rast nedover. Fredag nudde derimot ting oppover. Slik endte hovedindeksene i New York etter stenging:

 • Dow Jones opp 1,86 prosent
 • Nasdaq opp 1,55 prosent
 • S&P 500 opp 1,95 prosent

Før børsen åpnet kunne investorer i USA glede seg over sterke jobbtall. I februar ble det skapt 379.000 jobber utenfor landbruket, ifølge ferske tall fra Det amerikanske arbeidsdepartementet.

På forhånd forventet analytikerne en oppgang på kun 200.000 nye jobber. Samtidig ble januar-tallene revidert fra 49.000 til 166.000.

Flere tror også de gode jobbtallene er starten på noe større, og kan signalisere at ting er på veg tilbake til normalt. Mye av jobbveksten kom fra restaurant og reiseliv, ifølge CNBC.

USA har vaksinert rundt en femtedel av befolkningen, og president Joe Biden annonserte tidligere i uken at hver eneste voksne amerikaner vil få tilbud om vaksine innen slutten av mai.

Aksjer som vil dra fordel av økonomisk stiger etter jobbrapporten.

Les også

Sterke jobbtall fra USA - markedet får et løft

Positive jobbtall kan være starten på noe større

Nasdaq dukker unna høyere rente, men ikke Tesla

I løpet av dagen var Nasdaq ned hele 1,5 prosent, men spratt opp igjen etter lunsjtider i USA. Den tek-tunge børsen virker å ha overvunnet sin største fiende de siste ukene: «tiåringen».

Ved stenging var renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner 1,55 prosent, opp fra 1,54 prosent ved børsens stengetid i går.

Den økte renta på tiårige statsobligasjoner er gjerne et tegn i seg selv på at investorer forventer inflasjon i fremtiden, og inflasjonsfrykt kan føre til at sentralbanken i USA vil dempe presset i økonomien.

Høyere renter på tiårige amerikanske statsobligasjoner, som gjerne legger grunnlaget for hva folk anser som risikofri avkastning, og høyere styringsrente vil begge skade teknologiselskapers fremtidige inntjening.

Børsen klatret likevel i løpet av dagen, med positive bevegelser for giganter som Apple, Amazon og Microsoft.

Tesla fortsatte likevel fallet aksjen har opplevd den siste tiden. I løpet av dagen falt aksjen 3,78 prosent, og totalt har verdien av Tesla falt med én tredjedel siden toppverdien nådd i slutten av januar.

Nasdaq har likevel falt mer enn ti prosent siden indeksens toppverdi i midten av februar, og er over terskelen for det man kan kalle en korreksjon.

Oljeprisen fortsetter opp

Oljeprisen steg fem prosent i går, etter nyheter om at Opec+ ikke øker produksjonen i april.

I dag fortsetter oppturen. Ved stenging av Wall Street er oljeprisen på 69,56 dollar per fat nordsjøolje – 2,4 dollar høyere enn ved børsen stengetid i går.

Det gir oljekjempene Exxon (opp 3,78 prosent), Chevron (opp 4,31 prosent) og Conocophillips (opp 4,95 prosent) en solid dag på børs.

Oljeprisen fortsetter oppturen
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Aksjelive
 4. Tesla
 5. Nasdaq

Flere artikler

 1. Kraftig tekfall mens «verdens viktigste rente» stiger

 2. Frykt for inflasjon preger Wall Streets tredje dag på rad med nedgang

 3. Tungt fall for Nasdaq

 4. Blandet på Wall Street - teknologiaksjer falt

 5. Svært kraftig oppgang på Wall Street etter vaksinenytt og krisepakke