Dagen på Wall Street

Frykt for inflasjon preger Wall Streets tredje dag på rad med nedgang

Den brede S&P 500-indeksen faller betydelig for tredje dag på rad etter en tale fra sentralbanksjefen i USA. Samtidig står Nasdaq overfor det som kan kalles en korreksjon.

Courtney Crow / New York Stock Exchange
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Wall Street falt for tredje dag på rad. Etter stenging så hovedindeksene i New York slik ut:

 • Dow Jones ned 1,11 prosent
 • Nasdaq ned 2,11 prosent
 • S&P 500 ned 1,34 prosent

Ved åpning var renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner på 1,47 prosent, cirka samme sted som ved stenging dagen før.

Etter en tale fra den amerikanske sentralbanksjefen, Jerome Powell, økte derimot renten til 1,54 prosent. Det er det høyeste nivået på ett år.

Talen til sentralbanksjefen var hans siste offentlige opptreden før den amerikanske sentralbankens neste rentemøte.

– Gjenåpningen har lagt press på prisene, sa Powell i sin tale.

Det får investorer til å spekulere i om sentralbanken vil sakke ned kvantitative lettelser eller øke styringsrenten tidligere enn de ellers ville gjort. Begge deler ville vært dårlig nytt for aksjemarkedet.

Den økte renta på tiårige statsobligasjoner er gjerne et tegn i seg selv på at investorer forventer inflasjon i fremtiden.

Inflasjon legge press på styringsrenten og skade aksjemarkedetReuters: Stigende rente skremmer investorerSentralbanksjefen ga få klare prognoser til offentligheten

Hardt tek-fall tredje dag på rad

Høyere renter på tiårige amerikanske statsobligasjoner, som gjerne legger grunnlaget for hva folk anser som risikofri avkastning, og høyere styringsrente vil begge skade teknologiselskapers fremtidige inntjening.

Desto høyere rente fremtidig inntjening diskonteres, desto mindre blir nåverdien på teknologiselskap. Blant annet derfor rammes disse ekstra hardt nå.

Tesla falt 5,1 prosent samtidig som aksjen ble mest omsatt på Nasdaq-børsen. Til sammen har folkefavoritten falt 30 prosent siden toppnivået i slutten av januar.

Apple falt 1,69 prosent i dag og ble nest mest omsatt på Nasdaq-børsen.

Til sammen faller Nasdaq-indeksen ned til et nivå ikke tidligere sett i 2021. Hele årets midlertidige oppgang er dermed utradert.

Fallet på den teknologitunge indeksen er ti prosent fra toppen som ble nådd i midten av februar, og kan derfor defineres som en korreksjon. Forrige korreksjon på Nasdaq-børsen var tidlig september 2020.

Oljeprisen hoppet opp

Før Wall Street åpnet var det tunge fall på Asia-børsen. Nikkei i Tokyo, Hang Seng i Hongkong og Shanghai Composite falt alle med mer enn to prosent. Fallet kobles til oppgangen i den amerikanske tiårige statsobligasjonens økte rente.

Oljekartellet og samarbeidslandene, samlet kalt Opec+, møttes torsdag. Landene ble enig om å holde produksjonen uendret i april.

Markedet ble overrasket, ettersom forventningene på forhånd var at Opec+ skulle øke produksjonen med minst en million fat om dagen i april.

Etter møtet endte oljeprisen på 67,14 dollar fatet ved børsdagens slutt, opp fem prosent siden samme tid i går.

OPEC+ kan øke produksjonen
Les også

Oljeprisen snur i minus før Opec+-møte

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Aksjelive
 4. Statsobligasjoner
 5. Jerome Powell

Flere artikler

 1. Wall Street spratt opp igjen

 2. Massivt comeback for teknologiaksjer i USA

 3. Kraftig tekfall mens «verdens viktigste rente» stiger

 4. Svak nedtur på Wall Street tirsdag - etter all time high

 5. Sterke jobbtall fra USA – markedet får et løft