Oppgang på Oslo Børs

Oljeprisen steg etter to dager med nedgang, og oljeaksjer som Equinor hentet seg litt inn.

Det har vært godt med snø utenfor Oslo Børs de to siste dagene.
Publisert:

Oslo Børs begynte dagen i positivt terreng torsdag, og oppgangen har tiltatt noe i løpet av de første par timene med handel.

Hovedindeksen er opp 0,73 prosent like etter stengetid.

Oljeprisen har klatret videre utover formiddagen. Nordsjøolje (brent spot) handles for 78,3 dollar fatetved stengetid. Det er litt lavere enn da Børsen stengte i går.

Børsen har lagt bak seg to tunge dager, med nedgang på godt over én prosent både tirsdag og onsdag. Oljeprisen har falt kraftig siden handelen åpnet etter nyttår, noe som tynget oljeaksjene på Børsen.

Les på E24+

Analyseselskap anslår kraftig hopp i offshoreverdier

Gassprisen har også fortsatt å falle de siste dagene, blant annet drevet av unormalt varmt vær i Europa. Gassprisen i Europa (nederlandske TTF) er noe opp torsdag, og ligger på 67,7 euro megawattimen ved børsslutt.

Oljeaksjer henter seg inn

Oljekjempen Equinor har hatt en tung start på året, med nedgang på 5,59 prosent tirsdag og 4,88 prosent onsdag.

Equinor er opp 0,66 prosent ved stengetid, som den klart mest omsatteaksjen. Oljeselskapet Aker BP er samtidig opp 1,59 prosent.

Slik gikk det med et knippe av de andre mye omsatte aksjene:

  • Telenor opp 1,95 prosent
  • Mowi er opp 1,45 prosent
  • Yara stiger 2,8 prosent
  • Norsk Hydro er opp 4,7 prosent
  • Salmar stiger 0,7 prosent

Det har kommet nyheter fra flere av børslokomotivene i forbindelse med at Tyskland og Norge har hatt møter om fornybar energi og grønn industri.

Equinor og det tyske energiselskapet RWE skal samarbeide om å erstatte kullkraftverk med gasskraftverk som på sikt skal drives av hydrogen.

Yara melder at selskapet vil bygge om ammoniakkterminalene sine i Tyskland. Dette skal gi en økt importkapasitet for ammoniakk som tilsvarer 530.000 tonn hydrogen.

Arcticzymes rett ned

Bioteknologiselskapet Arcticzymes Technologies varslet torsdag morgen at de fikk lavere salgsinntekter enn de hadde guidet på i fjerde kvartal.

Omsetning var på 28,3 millioner kroner i siste kvartal i fjor.

Det gjør også at selskapet bommer på inntektene for hele 2022. De kom på 137,2 millioner kroner, mot tidligere guiding på 155 millioner kroner.

Arcticzymes-aksjen falt 27 prosent.

Det Tromsø-basert biotekselskapet selger enzymer, blant annet til legemidler.

Norwegian-tall

Flyselskapet la torsdag morgen frem sine trafikktall for desember, og hvor mange passasjerer som totalt fløy med selskapet i 2022.

I desember fraktet Norwegian 1,3 millioner passasjerer, noe som var litt færre enn i november. Fyllingsgraden, som beskriver hvor fulle flyene var, lå på 77,8 prosent for måneden

Totalt i 2022 hadde flyselskapet nær 18 millioner passasjerer. Fyllingsgraden i fjor var 83,1 prosent.

Norwegian-aksjen steg 0,6 prosent.

Oppgang i Asia

I Europa har det vært blandet på de viktigste børsene torsdag formiddag. London-børsen er opp, mens pilene peker nedover på Frankfurt-børsen og Paris-børsen.

På de øvrige børsene i Norden er det også blandet, med forsiktige utslag.

I USA var det oppgang på Wall Street onsdag kveld, etter at året startet med fall dagen før.

De amerikanske aksjemarkedene mistet riktignok fart etter at referatet fra det forrige rentemøtet til USAs sentralbank ble sluppet. Der advarte sentralbanken blant annet om at en «uberettiget» lettelse ville skade deres forsøk på å oppnå prisstabilitet.

I Asia var det også bred oppgang på de viktigste børsene i morgentimene torsdag. Hongkong-børsen ledet an, og fortsatte den positive trenden etter gårsdagens børsfest.

Publisert: