Kraftig fall på Wall Street

De amerikanske børsene falt markant etter et knippe resultater fra storbankene og hint om høyere forventninger til inflasjonen.

I RØDT: Amerikanske børser faller.
Publisert:

Slik var utviklingen ved stengetid på børsene:

  • S&P 500 var ned 2,3 prosent
  • Nasdaq falt 3,1 prosent
  • Dow Jones endte ned 1,3 prosent

Utviklingen kommer etter at flere av de største bankene har lagt frem kvartalsresultater, dagen etter en kraftig snuoperasjon på USA-børsene. Torsdag steg aksjene kraftig etter at skyhøye inflasjonstall først hadde utløst et stort fall.

Bloomberg peker på at forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan, som ble publisert etter børsåpning, viser at forventningene til inflasjonen ett år frem i tid steg for første gang på syv måneder.

Den amerikanske sentralbanken hever for tiden rentene i raskt tempo for å bekjempe inflasjonen, noe som har bidratt til et så langt svakt år på USA-børsene.

Sparker i gang resultatsesongen

De kommende ukene vil resultatene strømme inn, og blant de første som legger frem tall for tredje kvartal er de store bankene. Før børsåpning har Morgan Stanley, Wells Fargo og Citigroup vært i ilden.

  • Førstnevnte melder om et resultat per aksje på 1,46 dollar i tredje kvartal. Det er ned fra 1,98 dollar i tilsvarende periode i fjor. På forhånd var det ventet et resultat på 1,49 dollar per aksje. Aksjen falt 4,8 prosent.
  • Citigroup stiger derimot 0,8 prosent etter tallslippet som viste at resultatet falt 25 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor: Fra 4,64 milliarder dollar i 2021 til 3,48 milliarder dollar i 2022.
  • Wells Fargo fikk et resultat per aksje på 0,85 dollar, ned fra 1,17 dollar i tredje kvartal 2021, mens det på forhånd var ventet et resultat på 1,086 dollar per aksje, ifølge Bloomberg. Aksjen sendes opp 2,3 prosent.

Før børsåpning har det også kommet en oppdatering fra varehandelen i USA. Den viser at detaljhandelen var uendret i september. Hvis bensin holdes utenfor var det en liten vekst på 0,1 prosent fra måneden før, mens økonomene hadde ventet en oppgang på 0,2 prosent, ifølge Bloomberg.

Publisert: