Analytiker om SAS-forventning: – Blir blodrødt

Flyanalytiker Jacob Pedersen ble overrasket over hvor store underskudd SAS venter fremover. Han er også skeptisk til selskapets varsel om at det vil tjene penger i 2024.

SAS er inne i en omfattende konkursprosess for å redde flyselskapet og fjerne gjeld.
Publisert:

– Vi beholder en salgsanbefaling på SAS-aksjen etter at selskapet har lettet på sløret om inntjeningsforventningene for de kommende årene.

– Det blir blodrødt også i 2023, og utvanningen for de eksisterende aksjonærene blir massiv.

Det skriver flyanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank i en fersk analyse lørdag etter at det kriserammede selskapet kom med en omfattende oppdatering i forbindelse med konkursprosessen.

Les på E24+

Investtech-analyse: Tre gode kjøp

– Fortsetter i større skala enn vi regnet med

Blant nyhetene i børsmeldingen var at SAS-aksjonærene kommer til å bli vannet ut med mer enn 95 prosent, samt at flyselskapet venter at underskuddet for regnskapsåret 2021/2022 kommer til å bli på åtte milliarder svenske kroner.

– Det er markant dårligere enn vårt estimat på 5,8 milliarder svenske kroner. Dårlige trafikk- og inntjeningstall for august tydet imidlertid allerede på at vi var for optimistiske. Men uansett blir underskuddet markant større enn fryktet, skriver Sydbank-analytikeren.

– Det er vanskelig å se hvordan SAS kan komme ut av regnskapsåret med positiv egenkapital, tilføyer han.

SAS har avvikende regnskapsår fra november til oktober.

Fasiten i regnskapsåret 2022/2023 ventes å lande på mellom minus fire og fem milliarder svenske kroner. Sydbank lå inne med en forventning på 1,7 milliarder svenske kroner.

– Det svake resultatet fortsetter altså i større skala enn vi hadde regnet med i nærmeste fremtid, påpeker Pedersen.

Les også

SAS-aksjonærene utvannes mer enn 95 prosent

– Skeptiske

For regnskapsåret 2023/2024 kom SAS med en forventning om å ende i overskudd før skatt.

– Vår erfaring med luftfartsbransjen er at to år er lang tid i en meget uforutsigbar industri. Vi håper å bli positivt overrasket, men inntil videre forholder vi oss skeptiske til om SAS kan levere overskudd i 2023/2024, skriver analytikeren.

Han fremhever at SAS-aksjen «kun er for de som er veldig kortsiktige og risikovillige».

– De kommende kvartalene blir preget av dårlige resultater, massiv utvanning, muligens fall i europeisk økonomi og også forbrukernes reiselyst. Det er ikke akkurat gode argumenter for å kjøpe SAS-aksjer.

Vil hente penger i 2023

SAS skal kutte kostnadene med 7,5 milliarder svenske kroner og hente inn minst 9,5 milliarder svenske kroner i ny kapital. Selskapet har også planer om å konvertere 20 milliarder svenske kroner i gjeld til egenkapital.

Dette kommer til å senke verdiene for eksisterende eiere, opplyser SAS.

«Konverteringen av gjeld til aksjekapital samt en forventet kapitalanskaffelse på minst 9,5 milliarder svenske kroner i ny egenkapital kommer sannsynligvis til å resultere i en utvanning for eksisterende SAS-aksjonærer som er vesentlig større enn 95 prosent», skriver selskapet i meldingen.

«Under forutsetning av at rekonstruksjonsplanen gjennomføres med fremgang, forventer SAS å oppnå en sterk finansiell stilling, og selskapet har som mål å bli nesten netto gjeldfritt ved utgangen av regnskapsåret 2025/2026», skriver SAS.

Selskapet venter å gjennomføre en konkurranseutsatt prosess for å hente kapital i løpet av første halvår 2023.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om