Trøim om politikere: – De har tatt for mye Møllers Tran

HOLMENKOLLEN (E24): Investor Tor Olav Trøim mener politikerne har bidratt til mye av den skyhøye inflasjonen vi har i dag.

Publisert:

På en paneldebatt ved Paretokonferansen deltok investor Tor Olav Trøim onsdag.

– Jeg føler jeg er den eneste hydrokarbonisten her, men jeg er stolt av det, sier Trøim fra scenen.

Olje og gass går under begrepet hydrokarboner.

Trøim sier han har blitt kritisert for å være en olje og gass-venn.

– Men jeg er lei av ESG-retningslinjene og jeg mener det har mye av skylden for dagens energikrise, sier Trøim.

Les på E24+

Venner, uvenner, milliarder og kollaps: Dette er historien om Tor Olav Trøim

– For mye Møllers Tran

ESG står for «Environmental, Social and Governance». På norsk oversatt til hvordan selskap ivaretar miljømessige og sosiale forhold, samt hvordan selskapet er eid. Disse elementene tas med når man skal analyse selskapenes risikofaktorer og muligheter.

Han mener politikerne har skapt den skyhøye inflasjonen vi har i dag.

– De har tatt for mye Møllers Tran.

Fra scenen erklærer Trøim seg som en tilhenger av fossil energi.

– La oss innse det, det hydrokarboner har gjort for verden de siste 20 årene, det har tatt 1,5 milliarder mennesker i verden ut av fattigdom, sier han.

– Så hold på offshoreaksjene dine. Vil du krydre porteføljen din med fornybart, så gjør det, men det blir hydrokarboner neste 10-20 år, sier Trøim.

Han sier at fossil energi har vært billig og radikalt endret verden. Trøim peker på at verdens energibruk fortsatt er avhengig av fossile energikilder, og at fornybar energi utgjør en liten del.

- Det er fortsatt tre milliarder i verden som ikke kan skru på et kjøleskap. De har ikke energien til å gjøre det. Det er er et større problem enn CO2.

Tor Olav Trøim på Paretos årlige konferanse i Holmenkollen.

Han var en del av panelet sammen med Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen, Equinor-topp Eirik Wærness, Oluf Ulseth, tidligere statssekretær for statsminister Erna Solberg, styregrossist Maria Moræus Hanssen, Paretos analysesjef Eirik Haavaldsen og energianalytiker Nadia Martin Wiggen.

Milliardær

Trøim er en aktiv investor på Oslo Børs og har blant annet store eiendeler i riggselskapet Borr Drilling, gassfraktrederiet Golar LNG, Himalaya Shipping og 2020 Bulkers.

Trøim tapte stort under pandemien, da oljeprisen gikk i kjelleren og skapte usikkerhet i aksjemarkedet. Siden den gang har flere av aksjene han har store eiendeler i hentet seg inn.

Ifølge Kapital hadde Trøim en formue på 2,15 milliarder kroner i fjor. Han var i mange år mangemilliardæren John Fredriksens partner.

Da Trøim sluttet hos Fredriksen i 2014, fikk han med seg en sluttpakke med aksjer til en verdi av 1,6 milliarder kroner.

Meglerhuset Paretos årlige konferanse i Holmenkollen holdes onsdag og torsdag denne uken. Den samler i år 165 norske og internasjonale energiselskaper og nærmere 2.000 deltagere.

Les også

Pareto-sjefen om energikrisen: – Det må investeres veldig, veldig mye mer

Publisert:
Gå til e24.no