Nedturen på børsen fortsetter etter oljeprisfall

For andre dag på rad tynges Oslo Børs av oljeprisfall. Hovedindeksen avslutter ned 2,29 prosent.

Publisert:

Ved stengetid onsdag er Hovedindeksen ned 2,29 prosent.

Dermed fortsetter nedturen fra dagen før da Børsen falt 3,27 prosent. Det var den største nedgangen siden 24. januar.

Investor Jan Petter Sissener mener det er det generelle makroøkonomiske bildet, med renteuro, men kanskje snarere resesjonsuro, som også denne uken sender Oslo Børs nedover.

– Det stilles spørsmål ved hva selskapene greier å beholde av earnings (inntjening, journ. anm.). Strategene rundt omkring sloss om å trekke ned estimatene. Jeg tror «buyside» er langt under konsensus, men vi får se, sier Sissener til E24.

– I mellomtiden er det mange billige aksjer på Børsen.

Sissener, som forvalter fondet Sissener Canopus, sier han sliter med å se hva som skal få markedet til å gå oppover.

INVESTOR: Jan Petter Sissener forsøker å tape minst mulig penger i dagens marked, så han kan være med på mest mulig av oppturen.
Les på E24+

Årets verste børsmåned er i gang: – Krevende signaler

– Hvordan manøvrerer du da om dagen?

– Jeg sitter stort sett bom stille, men prøver å finne gode «shortshortNår en investor selger aksjer «short» – selger han i realiteten aksjer han ikke har. Normalt gjør man samtidig en avtale med en annen aksjeeier om å «låne» et antall aksjer, slik at kjøperen er garantert å få aksjene levert.»-ideer, skrive «caller» «caller»Kjøpsopsjon: en opsjonskontrakt som gir eieren rett til å kjøpe et verdipapir til en pris avtalt på forhånd. og kjøpe «putter»«putter»Salgsopsjon: en opsjonskontrakt som gir eieren rett til å selge et verdipapir til en pris avtalt på forhånd., sier Sissener. Han legger til:

– Jeg prøver å beskytte oss best mulig så vi ikke taper for mye penger. For man vil jo veldig gjerne bli med opp igjen.

NEDGANG: Oslo Børs faller også onsdag.

Oljeprisfallet gjennom formiddagen bidro til at aksjer som Equinor, Aker BP og Vår Energi ved stengetid hadde falt henholdsvis 5,71, 3,98 og 5,04 prosent.

Oljeprisen har imidlertid begynt å klatre noe ved lunsjtider, men falt igjen utover ettermiddagen. Et fat nordsjøolje (brent spot) handles i skrivende stund for 89,76 dollar fatet.

Uro knytte til etterspørselen er den store driveren i oljemarkedet, skriver Reuters, som viser til frykten for at høyere renter og nye coronautfordringer i Kina.

Gode nyheter er dårlige nyheter

Seniorstrateg i Nordea, Joachim Bernhardsen, sier at gode nyheter i realøkonomien er dårlige nyheter for aksjemarkedene om dagen.

Han peker blant annet på ISMs innkjøpssjefsindeks for den amerikanske tjenestesektoren, som viser at det er god fart i sektoren, som gode nyheter.

– Får du gode nøkkeltall nå, så betyr det en ting, nemlig at den amerikanske sentralbanken bare må sette opp rentene mer. For de ønsker svakere vekst og lavere temperatur i arbeidsmarkedet for å få ned lønnsveksten og inflasjonen, sier Bernhardsen til E24.

– I en situasjon hvor man skal bekjempe inflasjon for enhver pris så får man denne motsatte dynamikken.

Færre fløy med Flyr

Onsdag morgen kom Flyr med passasjer tall for august. Flyselskapet fraktet 208.300 passasjerer, noe som er en nedgang på 50.000 fra juli. Samtidig faller yielden (inntekten per fløyet passasjerkilometer) til 0,56 kroner, noe som er 15 øre mindre enn i juli.

Onsdag falt Flyr-aksjen 11,19 prosent. Den siste måneden har aksjen falt 46 prosent, særlig har fallet tiltatt etter at selskapets regnskap for andre kvartal ble lagt frem.

Tilbakegangen i antallet passasjerer kommer etter at selskapet i juli opplevde sin beste måned noensinne. Selskapet ble da påvirket av at SAS var rammet i streik i mer enn to uker.

Tung nedgang tirsdag

Flere tungvektere dro Hovedindeksen kraftig ned tirsdag. Fallet var drevet av Equinor som falt gjennom dagen. Oljegiganten var på det meste ned sju prosent kort tid før stengetid. Nedgangen for Equinor endte på 6,56 prosent.

Samtidig falt Aker BP 5,57 prosent, mens Vår Energi endte ned 6,72 prosent.

Også Wall Street endte med nedgang tirsdag, for syvende dag på rad.

Det var ny renteoppgng som svekket de amerikanske børsene tirsdag.

Publisert: