Tek-aksjer trekker Hongkong-børsen ned

Flere av børsene i Asia faller tross oppgang i USA. Hongkong-børsen leder an etter avmålte vekstuttalelser fra Kinas ledelse.

Fotgjengere krysser gaten i sommervarmen sentral i Hongkong.
Publisert:

Selv om det totale bildet på de viktigste børsene i Asia og Stillehavsregionen er noe blandet fredag morgen, er det nedgang både i Tokyo, Hongkong, Shanghai og Singapore.

Slik ser det ut rundt klokken 7:

  • Nikkei 225 i Tokyo faller 0,28 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 2,30 prosent
  • Shanghai Composite er ned 0,72 prosent
  • Kospi i Seoul er opp 0,41 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore faller 0,50 prosent
  • ASX 200 i Sydney er opp 0,81 prosent

Hongkong-børsen opplever det kraftigste fallet, og tek-aksjer er med på å trekke ned.

Hang Seng Tech Index faller 4,21 prosent. Tungvektere som netthandelsgiganten Alibaba og leveringsselskapet Meituan faller begge mer enn fem prosent.

I USA var det solid børsoppgang torsdag kveld, etter at Wall Street snudde oppover utover dagen. Den brede S&P 500-indeksen endte dagen opp 1,21 prosent.

I morgentimene fortsetter pilene å peke oppover i førhandelen på Wall Street. S&P 500-futures er opp 0,57 prosent, mens Nasdaq-futures er opp 1,28 prosent.

Nevner ikke vekstmål

Nedgangen i Hongkong og Shanghai kommer blant annet etter at den politiske ledelsen i Kina torsdag møttes for å vurdere økonomien.

Målet om å ha økonomisk vekst på 5,5 prosent i Kina nevnes ikke lenger direkte, viser rapporteringen fra statlige medier i etterkant av møtet ifølge Reuters.

I stedet skal Kina blant annet stabilisere sysselsetting og priser og jobbe for å oppnå best mulig resultat, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua. Den politiske ledelsen signaliserte samtidig at det ikke er noen stor pakke på vei for å stimulere økonomien, ifølge CNBC.

Kina hadde en vekst på 2,5 prosent for første halvår som helhet, og var kun så vidt i pluss med en vekst på 0,4 prosent i andre kvartal, ifølge Reuters. Våren har blant annet vært preget av coronanedstenginger og strenge smitteverntiltak flere steder i landet.

Industriproduksjon opp i Japan

I morgentimene leverte Japan flere økonomiske nøkkeltall.

Industriproduksjonen økte med 8,9 prosent i juni, målt mot måneden før. Det var mye bedre enn analytikerne hadde ventet, og det største økningen fra en måned til en annen på over ni år, skriver Reuters.

Lettelsene i smitteverntiltakene i Kina trekkes frem som særlig positivt for produksjonen av biler og elektronikk. Seniorøkonom Marcel Thieliant hos Capital Economics peker på at mangelen på deler ble mindre etter at nedstengingen i Shanghai ble lettet på, og sier oppgang ble drevet av et hopp på 14 prosent i bilproduksjonen.

Ellers for Japan viser tall for detaljhandelen en oppgang på 1,5 prosent i juni målt mot samme måned i fjor, noe som var svakere enn analytikerne hadde ventet, ifølge Reuters.

Arbeidsledigheten ble stående uendret på 2,6 prosent sist måned.

Publisert:

Her kan du lese mer om