Aker ansetter Yngve Slyngstad: – Det er perfekt match

Den tidligere oljefondssjefen skal lede satsingen hvor målet er et fond på 1.000 milliarder kroner. – En så stor satsing i Norge er viktig, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt.

Ansatte: Kjell Inge Røkke har gitt Yngve Slyngstad ny jobb.
Publisert:

– Hvis det er noen som skal få til dette i Norge er det Slyngstad, sier analytiker Anders Holte i meglerhuset Kepler Cheuvreux til E24.

– Nettverket han har fra sin tidligere jobb er det få som kan skilte med. Dette er nok en solid ansettelse fra Aker.

Tirsdag kom Kjell Inge Røkkes Aker med nyheten om ansettelsen av den tidligere oljefondssjefen Yngve Slyngstad som sjef for Aker Asset Management.

Målet er å etablere et fond på totalt 100 milliarder euro, tilsvarende over 1.000 milliarder kroner. Fondet skal investere i «lønnsomme klimaløsninger som skaper verdier», ifølge Slyngstad.

Til sammenligning er det rundt 1.750 milliarder kroner i verdipapirfond i Norge, ifølge Verdipapirfondenes forening (VFF).

Les også

Yngve Slyngstad blir sjef for Akers investeringsvirksomhet

– Så vidt meg bekjent er dette større enn DNB, så det er betydelig for å si det forsiktig, sier Holte.

Aker startet i høst det nye virksomhetsområdet, som skal drive med aktiv kapitalforvaltning.

Slyngstad var sjef for Oljefondet frem til september i fjor, da Nicolai Tangen overtok jobben.

Han skal i den nye jobben bygge opp kapitalforvaltningen til å bli en sentral del av Akers portefølje fremover. Slyngstad starter 1. mars, og vil eie fem prosent av aksjene i Aker Asset Management.

– Aker har store ambisjoner

– Ansettelsen av Yngve Slyngstad viser at Aker har store ambisjoner. De plukker fra toppen, og det gjør nok ikke uten grunn, sier Thina Saltvedt, sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea.

Thina Saltvedt er sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea.

Hun syns det er kjempespennende at Aker satser på lønnsomme og verdiskapende muligheter innen det grønne skiftet.

– En så stor satsing i Norge er viktig, sier hun.

Hun kaller ansettelsen av Slyngstad «et skup».

– Han har ledet og bygget opp verdens største fond med en stødig hånd. Oljefondet har hatt en enorm vekst, og det har han klart uten spesielt mye kritikk, sier hun.

Gjennom Slyngstads tid i Oljefondet har de vært ledende på etikk, påpeker Saltvedt. Så hun mener at han er vant med å se i de retninger. I tillegg ledet Slyngstad Oljefondets satsinger på unoterte aksjer innenfor grønt etter at han gikk av som sjef.

– Oljefondet har vært spesielt gode på etikk, og har vært ledende innen etikk for mange fond i verden. Så dette er noe han kjenner godt til, sier hun.

Jan Petter Sissener

– Det er perfekt match

– Slyngstad er flink, han. Kjell Inge har hatt en tendens i livet, og det er å ansette de beste gutta i klassen og betale godt. Det er perfekt match, da, sier forvalter Jan Petter Sissener til E24.

– Er det penger i grønne satsinger?

– Det er ingen tvil om at mye penger jager bærekraftige investeringer, men det er ikke den samme lønnsomheten i for eksempel havvind som i olje og gass. Det skal dukke opp nye industrier fremover, og det kommer sannsynligvis til å være penger i det, men jeg tror ikke vi vil se samme avkastning som i enkelte IT-selskaper eller oljeindustrien.

– 100 milliarder euro, hvor stort er det?

– Det er vel 20 prosent av verdiene på Oslo Børs. Det er kjempesvært, det er gedigent. Han kan ikke gå ut med et sånt tall uten å mene noe med det. Men 1000 milliarder, det er jævlig mye penger.

– Men selv om Slyngstad er en dyktig porteføljeforvalter, så er det ikke lett å sette 1000 milliarder kroner i arbeid. Det kommer til å ta evigheter. Grønn virksomhet er fortsatt en veldig ung bransje uten den store markedsverdien. Og fortsatt er det få selskaper som tjener penger i dette segmentet.

– Slyngstad skal eie fem prosent?

– Det viser hvorfor Kjell Inge får tak i de flinkeste i klassen, mens andre kanskje ikke får det. Han er villig til å dele.

– Blir ikke et one-man show

En som allerede har vært med på å bygge opp et vellykket forvaltningsselskap fra Norge er Kristian Falnes, en av gründerne bak Skagen Fondene i Stavanger, som nå forvalter egne midler.

– Hvor enkelt tror du det blir for en nystartet fondsforvalter å tiltrekke seg opp mot 1.000 milliarder kroner?

– Nå har jeg ikke innsikt i deres forretningsplan, men det kommer jo an på tillit. Det er så enkelt og så vanskelig som det når man snakker om å forvalte andre folks penger, sier Falnes til E24.

– Hvordan vurderer du Slyngstads status i bransjen?

– Jeg tror han har et bra navn, men dette blir jo ikke noe one-man show. Det må bygges et system og en organisasjon med høy kompetanse, og det er ikke gjort over natten, sier Falnes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om