Kraftig fall for Oljefondets russiske aksjer
Oljefondet anslår at de russiske aksjene har en verdi på rundt 2,5 milliarder kroner, fra 27,4 milliarder kroner ved nyttår. Men tallet er usikkert.
Torsdag holder Oljefondet en pressekonferanse om ansvarlig forvaltning, samtidig som det legger frem årsrapporten og den årlige oversikten over fondets aksjebeholdning. I helgen varslet regjeringen at fondet skulle fryse sine russiske investeringer og starte prosessen med å kvitte seg med aksjene.
Fondets leder, Nicolai Tangen, er bekymret over situasjonen etter Russlands invasjon av Ukraina, som ikke bare påvirker fondets eiendeler, men også folks liv og sikkerhet.
– Verden er veldig, veldig annerledes nå enn da vi møttes i slutten av januar, sier Tangen, en henvisning til fondets presentasjon av 2021-tallene sine.
Kraftig reduserte verdier
Fondet hadde ved nyttår investeringer i Russland for 27,4 milliarder kroner. Disse verdiene er nå redusert til 2,5 milliarder kroner, anslår fondet.
– Verdiene er betydelig lavere. Vi venter at de nå er på rundt 2,5 milliarder kroner, men det er et veldig usikkert tall, sier Tangen.
Fondet valgte å sitte stille og hverken kjøpe eller selge russiske aksjer etter uroen rundt Ukraina. Dette var også fondets strategi da Russland annekterte Krim-halvøya i Ukraina i 2014.
– Som investor bestemte vi oss for å sitte stille til slutten av forrige uke, sier han.
Regjeringen varslet i helgen at Oljefondet vil bli pålagt å kvitte seg med de russiske aksjene. Finansdepartementet har bedt Norges Bank om å lage en plan for å selge seg ned i Russland.
– Vi vil gjøre så godt som vi kan med å selge oss ned, sier nestleder Trond Grande i Oljefondet.
Ventet ikke invasjon
Tangen mener at fondets rammeverk er godt nok til å håndtere slike situasjoner som krig og invasjon. Det hadde også vært mulig med dagens regler å selge seg ned i Russland før invasjonen, mener han.
På spørsmål fra E24 om hvorfor fondet ikke gjorde det, svarer Tangen:
– Vi ventet ikke at Russland skulle invadere Ukraina.
Kan være verdiløse
Aksjene kan i verste fall være null verdt, erkjenner ledelsen i fondet. De siste dagene har handelen med aksjer som Sberbank og Gazprom i London skjedd til svært lave priser og bare en brøkdel av verdien før krigen.
– Det kan være at de essensielt sett er verdiløse, sier Grande.
Oljefondets leder har tidligere advart mot å selge aksjene i Russland, og på pressekonferansen torsdag ble han spurt om han sto fast på dette.
– Det var ikke en investeringsbeslutning, det var en politisk beslutning. Og det forholder vi oss til, sier Tangen.
Han erkjenner at det vil bli krevende å få gjennomført nedsalget i russiske aksjer etter den siste tidens omfattende sanksjoner mot Russland og russiske mottiltak.
– For tiden er disse eiendelene frosset, sier Tangen.
Fondet har falt i verdi fra 12.340 milliarder ved nyttår til rundt 11.600 milliarder nå, men det er hovedsakelig på grunn av bevegelser i de globale markedene og i liten grad på grunn av de russiske eiendelene, påpeker Tangen.
– De russiske investeringene er i seg selv veldig små, sier han.
Ferske lister fra Oljefondet: Disse russiske aksjene skal bort
27,4 milliarder kroner
Oversikten over fondets aksjebeholdning viser at de russiske aksjepostene hadde en samlet verdi på 27,4 milliarder kroner ved nyttår. Gazprom var den største av aksjepostene.
Russiske aksjer har falt mye i verdi etter landets invasjon av Ukraina. Moskvabørsen har imidlertid holdt stengt de siste dagene.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen sa i helgen til E24 at han tviler på at det er mulig for Oljefondet å få solgt aksjene sine nå. Ifølge Reuters vil Russland inntil videre nekte utlendinger å selge sine eiendeler.
Hvis Oljefondet får solgt aksjene sine nå, så kan det bli et billigsalg. Etter invasjonen har russiske aksjeverdier falt. Moskvabørsen er inntil videre stengt.
Full oversikt over aksjepostene: Se hva Oljefondet eier
De største russiske aksjepostene
Dette var Oljefondets største russiske aksjeposter ved nyttår:
- Fondets største russiske investering var i Gazprom, en post som var verdt 8,2 milliarder kroner ved nyttår. Ett år tidligere satt fondet på Gazprom-aksjer for drøyt 4 milliarder kroner. Fondet eide 0,86 prosent av dette selskapet ved nyttår, mens andelen var på 0,69 prosent ett år før
- Den nest største russiske aksjeposten er i Sberbank, hvor fondet hadde plassert 6 milliarder kroner ved nyttår, omtrent det samme som ett år tidligere
- Oljefondet hadde også 3,9 milliarder kroner i Lukoil ved nyttår, fra 3,7 milliarder kroner ett år tidligere
Robert Næss: Nordmenn kan tape 100 prosent av Russland-investeringer
Ba om plan for nedsalg
Mandag sendte Finansdepartementet et brev til Norges Bank og ba om å få en plan for nedsalget i Russland. Planen skal leveres senest 15. mars.
KLP og Storebrand gjør nå lignende grep og skal kvitte seg med russiske aksjer. Enkelte USA-delstaters pensjonsfond har også varslet at de planlegger å kvitte seg med russiske aksjer, det sveitsiske fondet Publica likeså.
En rekke energiselskaper som BP, Equinor og Exxon har også sagt at de ønsker å trekke seg fra russiske prosjekter og eierskap.