Dette skjer denne uken

Dette skjer denne uken: Powell kan bevege markedene

Denne uken er oppmerksomheten rettet mot utviklingen i Ukraina og rentebeslutningen fra USAs sentralbank. Spesielt stor spenning er knyttet til Fed-sjef Jerome Powells påfølgende pressekonferanse.

Det er knyttet stor spenning til Fed-sjef Jerome Powells pressekonferanse onsdag. Bilder er tatt 3. mars, da Powell talte i Washington.
 • Ada Lea
Publisert: Publisert:

– Vi er trygge på at USAs sentralbank kommer til å sette opp renten. Før krigen trodde vi en halv prosent, men nå tror vi en 0,25 prosent økning, sier Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank til E24.

Foruten utviklingen i Ukraina-krigen, som overstyrer alt ifølge Johansen, er ukens store happening den amerikanske sentralbankens rentebeslutning onsdag kl. 19, samt påfølgende pressekonferanse med Fed-sjef Jerome Powell.

Anders Johansen, sjefstrateg i Danske Bank.

Det er sjefstrateg i Formuesforvaltning, Christian Lie, enig i.

– Rentemøtet hos den amerikanske sentralbanken vil få ekstra stor oppmerksomhet i lys av høy inflasjon, et stramt arbeidsmarked i USA og ringvirkningene til de makroøkonomiske forholdene og prisutvikling fra Ukraina-krisen, sier han.

Også den britiske, russiske, tyrkiske og japanske sentralbanken kommer med rentebeslutninger denne uken.

Men det er krigen i Ukraina som vil ha størst potensial for å påvirke retningen i finansmarkedene fremover, mener Lie.

– Den kan få svært store konsekvenser for råvarepriser, stemning og usikkerhet blant husholdninger og bedrifter, og ikke minst hvordan dette samlet kan påvirke forventninger til økonomisk vekst og selskapsinntjening.

– Hva er det viktigste å følge med på til uken for norske investorer og småsparere?

– De fleste investorer og småsparere gjør nok lurest i ikke å følge med for mye på det som skjer i finansmarkedene om dagen, ettersom utviklingen er ekstremt urolig og gir fra time til time eller dag til dag liten informasjonsverdi som investorer kan bruke til noe fornuftig, sier Lie.

Christian Lie, sjefstrateg i investeringsavdelingen i Formue.

Jerome Powell kan snakke markedet opp eller ned

Ifølge Anders Johansen har markedet allerede priset inn en renteøkning på 0,25 prosent fra Fed, og at potensielle markedsutslag vil komme under pressekonferansen, Slik det gjorde under Powells pressekonferanse i januar.

– Det blir pressekonferansen i ettertid som kommer til å være avgjørende. Journalistene vil være på hugget, sier Johansen.

Størst negativ reaksjon fra markedet vil komme dersom Fed fremstår som mer «haukete», eller synliggjør tydelig bekymring over utsiktene for amerikansk økonomi, ifølge Lie. En positiv reaksjon kan derimot komme dersom Fed fremstår som nyanserte og ikke leverer de store overraskelsene, sier han.

Samtidig kommer alle medlemmene av rentekomiteen (FOMC) med sine forventninger til renten i 2022, 23 og 24 samt på lang sikt, såkalte dot-plots. Dette kommer kvartalsvis og forrige gang var i desember.

– Det har skjedd veldig mye siden desember, sier Johansen.

Allerede før krigen brøt ut i Ukraina hadde inflasjonen steget betydelig. På torsdag kom USAs inflasjonstall for februar, som viste høyeste inflasjon på 40 år.

De siste ukene har energiprisene steget kraftig. I tillegg kom Atlanta Feds «wage tracker» inn på svært høye nivåer og legger dermed ytterligere press på Fed, påpeker Johansen.

– Både korte og lange renter i USA falt da krigen brøt ut, men har nå steget tilbake til nivåene før krigen brøt ut. Forventet styringsrente i USA er nå høyere enn den var ved inngangen til krigen.

Russlands svar på sanksjonene er avgjørende

De siste ukene har det kommet svært mange sanksjoner mot Russland, noe som ga store utslag i på verdens børser.

Johansen tror ikke det som kommer av nye sanksjoner mot Russland fremover vil skape like store utslag på. Det som er avgjørende er hvordan Russland svarer.

– Enn så lenge har Russland levert gass og olje som normalt. Men skulle de velge å bruke det som våpen vil det få store konsekvenser, sier han.

Demonstrasjon mot krigen i Russland, søndag 13.mars i Belgia.

I uken som var annonserte USA at de vil forby import av russisk olje, og Storbritannia meldte at de vil fase ut russisk oljeimport i løpet av året.

Men enn så lenge flyter både russisk olje og gass som normalt til Europa.

Produsentpriser og investor-indeks ZEW

USAs produsentpriser i februar slippes tirsdag, noe Johansen vil følge med på.

– Tallene kan være interessant input inn mot Fed-møtet på onsdag. Vi har sett i mange andre land er at produsentprisene skyter i været, blant annet i Italia i uken som var, sier sjefstrategen.

I tillegg kommer den tyske ZEW-indeksen for eurosonen og for Tyskland. Indeksen baserer seg på en spørreundersøkelse blant investorer og analytikere, hvor de undersøker privatpersoners og bedriftseieres syn på økonomien fremover.

– Usikkerheten er nok stor sammenlignet med «vanlige tider», sier Johansen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Dette skjer denne uken
 3. Jerome Powell
 4. Rentemøte
 5. Russland

Flere artikler

 1. Kraftig oppgang på Wall Street etter Fed-beskjed

 2. Ny tek-lov kan påvirke markedene

 3. Dette skjer denne uken: Renteheving i USA kan svekke kronen

 4. Dette skjer denne uken: – Nå handler alt om krigen

 5. Dette skjer denne uken: Lønnsoppgjøret kan ha blitt dempet av Ukraina-krigen