Forvaltere rustet porteføljen for markedsuro: – Ser heller etter gode kjøp enn å få full panikk

Børsene faller i hele Europa etter coronafrykten blusser opp igjen. Forvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand mener finansmarkedene må «lære seg å leve med covid».

FALLER PÅ VIRUSFRYKT: Oslo Børs faller sammen med markedet i Europa og Asia.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Det er på dager hvor det smerter mest du skal kjøpe aksjer. Vi har tatt høyde for at ting skal være usikkert, samtidig er kanskje dette en god dag å kjøpe aksjer på. Vi titter heller på om det er gode kjøp enn å få full panikk, sier forvalter Peder Steen til E24.

Han er med å forvalte fondet Sissener Canopus, hvor de har redusert eksponeringen mot aksjemarkedet betydelig i høst.

I E24 Fondsvelgeren kan du se hvilke fond som gjør det best nå.

Les på E24+

Seniorstrateg: Derfor bør du ikke selge når børsen faller

– Vi har sett en del faremomenter som vi har vært skeptiske til. Blant annet har vi som de fleste andre vurdert hva som kan skje når rentene og inflasjonen stiger, og også usikkerhet rundt covid.

– Vi har prøvd å ha relativt lav vekting i porteføljen i forhold til usikkerhetsmomentene. Vi var litt skeptiske til tredjekvartalstallene, men det viste seg å gå bra, sier forvalteren.

TOK NED RISIKOEN: Forvalter Peder Steen.

Coronafrykt

Sørafrikanske helsemyndigheter gjorde det torsdag kveld kjent at det er påvist en ny virusvariant, som får skylden for kraftig vekst i smittetilfellene i landet.

Gjennom natten bidro det til kraftige fall på asiatiske børser.

Uroen spredte seg deretter til europeiske markeder, og på Oslo Børs faller hovedindeksen 2,4 prosent.

Les også

Kraftig fall på Oslo Børs

Oljekjempen Equinor faller 3,5 prosent etter at oljeprisen har falt kraftig i morgentimene.

Samtidig er flyaksjer i Europa under press. British Airways-eier IAG faller over 13 prosent på London-børsen. Her hjemme ramler Norwegian-aksjen over åtte prosent.

Oljeprisen falt også etter at EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen varslet at det vil bli innført flystans fra flere land sør i Afrika.

Samtidig svekkes kronekursen og amerikanske statsrenter har falt, begge tegn på at investorene skygger unna risiko.

Har gjort tilpasninger i porteføljen

– Vi har vært forsiktige generaler gjennom hele året, og det er det som er formålet med fondet. På en dag som dette faller vi vesentlig mindre enn det markedet gjør, sier Steen.

Forvalter Marius Borthen i Blueberry Capital er «ikke altfor bekymret».

– Vi har allerede gjort tilpasningene i porteføljen for slike utfall. Må bare unngå alt som kan blir rammet av ny lockdown, skriver han i en sms.

Ifølge Borthen er aksjeandelen i fondet rundt 50 prosent. De største postene er i Orkla og Telenor, to selskaper som typisk faller mindre enn markedet i urolige tider. På topplisten er også uranselskapet Cameco, skogselskapet SCA og IT-selskapet Webstep.

Samtidig har fondet 25 prosent i det Borthen kaller robuste høyrentepapirer, samt eksponering mot et børshandlet fond (ETF) i råvarer og «en god del cash for å sikre fleksibilitet».

Forvalter og grunnlegger Marius Borthen i Blueberry Capital.

Forvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand peker på at antall smittetilfeller globalt har steget litt eller beveget seg sidelengs i høst, selv om antall vaksinerte øker.

– Covid-19 ser nokså langvarig ut, dermed må vel finansmarkedene lære seg å leve med covid.

Les også

Flyaksjer i hele Europa faller

Han peker samtidig på at en eventuell ytterligere covid-oppblomstring legger en brems på «inflasjonstrykk og renteoppgang».

– Situasjonen hvor vi har begrenset med plasseringsalternativer til aksjemarkedet utenom kontanter, kan dermed trekke noe ut i tid.

Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen

– Ikke like bekymret for covid denne gangen

Steen sier det er «umulig å si», hvor lenge coronauroen vil vare.

– Vi er som alle andre selvfølgelig bekymret for nye varianter og ny oppblussing av viruset. På den andre siden er det sånn at du ser virkelig effekten av vaksinene, i alle fall i vestlige land hvor vaksinasjonsgraden er høy. Antallet folk som blir ordentlig syke er ikke på samme nivå som for kanskje et år siden.

– Vi er nok ikke like bekymret for covid denne gangen som for et år siden.

Les også

Corvus går ikke på børs likevel

Steen sier det blir interessant å se hvordan markedet reagerer i USA når det åpner i ettermiddag. Handelen før børsåpning peker mot et fall på S&P 500-indeksen på 1,4 prosent.

På Oslo Børs falt hovedindeksen mer enn tre prosent da markedet åpnet klokken ni, men børsen har hentet seg inn til et fall på 2,5 prosent.

– Det er interessant å se hvordan aksjene stupte ned fra åpning i dag. Så ser du vekstaksjer som kanskje burde fått enda mer juling i dag, ikke faller så mye. Jeg tror en del er ute etter å kjøpe aksjer billigere i dag enn det de var i går, sier Steen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sissener Canopus
 3. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Forvalter blir ikke stresset av børsfall i julestrien: – Akkurat nå er jeg forholdsvis avslappet

 2. Rett ned på Oslo Børs: – Det vi har fryktet

 3. Betalt innhold

  Fire eksperter: Slik ville vi investert én million kroner nå

 4. Betalt innhold

  Slik navigerer spesialistene blant shippingaksjene

 5. Tungt fall på Wall Street