Dagen på Wall Street

Ny nedtur på Wall Street etter rentebekymringer

De ledende indeksene på Wall Street snudde alle i minus på slutten av handelsdagen torsdag, etter at utsikter til økte renter bidro til en nedtur dagen før.

Dette er fasaden på New York-børsen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Referatet fra det forrige rentemøtet til USAs sentralbank bidro til at børsene surnet onsdag, da det kom signaler om at det kan bli tidligere rentehevinger enn mange aktører hadde ventet.

Torsdag steg flere av de toneangivende amerikanske indeksene noe fra start, men etter en god del svingninger gjennom dagen endte alle de tre viktigste indeksene i minus.

Slik endte handelen på Wall Street:

 • Dow Jones fikk en nedgang på 0,47 prosent
 • Nasdaq falt 0,13 prosent
 • S&P 500 falt 0,1 prosent

Dow Jones-indeksen består av 30 sentrale selskaper. Aksjene som steg mest torsdag var Travelers Companies med en oppgang for dagen på 1,7 prosent, Walt Disney som steg 1,17 prosent og American Express som steg 1,11 prosent.

Størst nedgang på Dow Jones-indeksen hadde United Health Group med et fall på 4,18 prosent, Walgreens Boots Alliance med et fall på 2,84 prosent og International Bus Mach Corp med en nedgang på 1,87 prosent.

Les også

Kraftig tek-fall på Wall Street etter Fed-referat

Sier renten kan heves i mars

I desember kom det frem at sentralbanken Federal Reserve kan øke renten tre ganger i 2022, blant annet knyttet til at prisveksten har tatt seg kraftig opp i det siste. Markedene falt etter at referatet fra forrige rentemøte ble publisert onsdag.

Sjefen for Federal Reserve i St. Louis, James Bullard, sier torsdag at den første rentehevingen kan komme allerede i mars.

– Rentekomitéen i Fed kan begynne å øke renten allerede så tidlig som på mars-møtet, for å være bedre stilt til å kontrollere inflasjonen, sa Bullard i kommentarer til foreningen CFA Society of St. Louis, ifølge Marketwatch.

Den viktige renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid har økt de siste dagene, og ligger nå på 1,72 prosent. Ved årsskiftet lå den på 1,51 prosent.

Les også

USAs sentralbank varsler tre rentehevinger i 2022

– Ikke så veldig overraskende

Det er ikke så rart at markedet reagerer når sentralbanken vil stramme inn, mener analytikere etter onsdagens børsnedtur i på Wall Street.

– Hvis du rir på en bølge av likviditet oppover, og den likviditeten begynner å forsvinne, så syns jeg ikke det er veldig overraskende at du får en reaksjon, sier Kathy Jones, leder for renteinvesteringer hos Charles Schwab, ifølge CNBC.

– Dette var året der vi skulle omstille oss fra ekstremt løs penge- og finanspolitikk til til mindre løs pengepolitikk og mindre ekspansiv finanspolitikk. Det må få en effekt på risikable eiendeler som har steget i verdi fordi diskonteringsrenten var så lav, sier Jones.

USAs sentralbank planlegger raskere nedtrapping av støttekjøpene og raskere rentehevinger hvis markedene tillater det, skriver Societe Generale-strateg Kit Juckes i et notat, ifølge CNN.

«De større spørsmålene på sikt er om inflasjonen klistrer seg fast nok til at Fed tvinges til å akseptere en dypere korreksjon i aksjemarkedet før de endrer spor enn de kunne ha gjort i de senere årene», skriver Juckes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Aksjelive
 4. Dow Jones
 5. S&P 500
 6. Finanspolitikk
 7. Statsrenter

Flere artikler

 1. Kraftig tek-fall på Wall Street etter Fed-referat

 2. Markant fall på Wall Street – renteuro tynger verdens børser

 3. Rentefrykt fortsetter å ryste tek-aksjer: – Ikke usannsynlig at 2022 blir et mer urolig år

 4. Opptur på Wall Street etter Fed-referat: Nasdaq opp 1,51 prosent

 5. Tek-aksjer hentet seg inn på Wall Street