Yara kutter produksjon grunnet høye gasspriser

De skyhøye gassprisene rammer Yara hardt. Selskapet reduserer nå ammoniakkproduksjonen til rundt 35 prosent av kapasiteten.

Dette bildet er fra Yaras produksjonsanlegg i Le Havre i Frankrike.
Publisert:

Det skriver gjødselprodusenten i en melding.

Også tidligere har Yara meldt om kutt i produksjonen på grunn av høye gasspriser, blant annet på anlegget Ferrara i Italia og Le Havre i Frankrike.

Denne gangen rammer kuttet anleggene Sluiskil i Nederland og Tertre i Belgia, ifølge kommunikasjonssjef Brede Hertzenberg i Yara.

– Vi er bekymret for kraftforedlende industri i Europa, sier han til E24.

Produksjonen av ammoniakk krever store mengder gass, og Yara er blant de største industrielle kjøperne av gass i Europa.

Reduserte gassvolumer fra Russland til Europa og bekymringer for forsyningssikkerheten til vinteren har bidratt til høyere gasspriser. Det rammer både husholdninger og industriselskaper.

Etter dagens kutt har selskapet redusert produksjonskapasiteten tilsvarende 3,1 millioner tonn ammoniakk og fire millioner tonn ferdige produkter per år.

Da selskapet varslet produksjonskutt i mars sa de at produksjonen ville ligge på 45 prosent av kapasiteten. Etter dagens kutt vil produksjonen ligge på 35 prosent av kapasiteten, ifølge selskapet.

Les også

Yara kutter i produksjonen på to fabrikker

Store inntekter for Norge

Gassprisene i har i det siste nådd svært høye nivåer, og har i perioder nærmet seg en pris som tilsvarer 500 dollar fatet.

Samtidig som Yara sliter med dyr gass, får selskaper som Equinor dramatisk økte inntekter, og den norske staten drar inn penger som aldri før.

Ifølge Nordea Markets kan den norske staten høste en svært stor gevinst hvis dagens fremtidsutsikter for olje- og gassprisene slår til, og langt mer enn rekordinntektene på 830 milliarder kroner i fjor.

Så mye ligger staten an til å få inn, ifølge Nordea Markets:

  • 2022: 1.500 milliarder kroner
  • 2023: 1.900 milliarder kroner
  • 2024: 1.500 milliarder kroner

Equinor-aksjen har steget med rundt 71 prosent i år, og endte onsdagen på tidenes høyeste nivå på 404 kroner.

Les også

Nytt hopp i gassprisen

Les også

Norge kan tjene 1.900 mrd. på olje og gass i 2023: – En vanvittig gevinst

Les også

Yara-sjefen bekymret: – Kan gå fra en energikrise til en matkrise

Les meldingen fra Yara
Publisert: