DNB-kollega tar over for kritisk analytiker – jekker opp SBB-aksjen

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets har tidligere anbefalt å selge den svenske eiendomsaksjen SBB. Nå tar en kollega over hovedansvaret for dekningen av aksjen, mens anbefalingen og kursmålet jekkes opp.

Publisert:

E24 har tidligere omtalt at analytiker Simen Mortensen i DNB Markets har vært kritisk til det svenske eiendomsselskapet SBB.

Mortensen utmerket seg som den klart mest negative analytikeren som fulgte SBB og har hatt en salgsanbefaling, etter å ha tatt opp dekning på aksjen i slutten av 2019.

Nå har DNB Markets oppgradert anbefalingen på SBB-aksjen til hold og jekket opp kursmålet til 50 fra 31 svenske kroner.

Det skjer blant annet etter «endring av analytiker», skriver DNB Markets i analysen som ble lagt frem mandag.

– Jeg dekker aksjen fortsatt, men bare som analytiker nummer to, sier analytiker Simen Mortensen i DNB Markets til E24 tirsdag.

Aksjen til SBB stiger 4,3 prosent til 51,3 svenske kroner på Stockholmsbørsen tirsdag ettermiddag.

Les også

Kampen om Entra: Kritisk analytiker må plutselig holde munn

Simen Mortensen

– Full valgfrihet

Den Stockholm-baserte analysesjefen Christer Magnergård i DNB Markets bekrefter at Mortensen vil fortsette å dekke aksjen.

– Det er ingen dramatikk, sier Magnergård til Dagens Industri, som omtalte saken først.

Avkastningen for dem som har fulgt Mortensens anbefalinger og kursmål har vært på minus 82 prosent det siste året, ifølge beregninger gjort av Bloomberg.

Magnergård avviser overfor avisen at endringen skjer for å bytte ut en analytiker som har har tatt feil om SBB-aksjen, med en som viser mer velvilje overfor selskapet.

Les også

Comeback for SBB-kritisk analytiker etter Entra-kamp

Mortensen sier det har vært en intern rullering, slik at hans svenske kollega Niklas Wetterling tar over ledelsen i meglerhusets dekning av SBB-aksjen. Det betyr at Wetterling får tyngre vekt enn Mortensen når analytikerne fastsetter anbefaling og kursmål på SBB-aksjen.

– Jeg dekker 18 selskaper, og han dekker 13 selskaper. Dette er den eneste svenske kontoraksjen som han ikke dekket fra før, sier Mortensen om Wetterling.

– Har du fått inntrykk at du byttes ut fordi du har vært kritisk med salgsanbefaling på aksjen?

– Nei, vi har full valgfrihet på det, svarer Mortensen.

Tapte oppkjøpskamp

Mortensen måtte holde munn da DNB Markets ble hyret inn som rådgiver i forbindelse med at SBB ville kjøpe opp norske Entra. Det oppsto en interessekonflikt som sender Mortensen «i fryseboksen», som det heter på meglerspråket.

Da SBB ga opp å kjøpe Entra, kunne Mortensen igjen legge frem sitt syn på SBB-aksjen. Han beholdt salgsanbefalingen.

Tirsdag kveld kom forresten nyheten om at svenske Balder har nådd en eierskapsgrense på én tredjedel av aksjene, som gjør at de må komme med et pliktig bud på Entra.

SBB ble etablert i 2016, og har vokst i ekstremfart under ledelse av den svensk-montenegrinske gründeren Ilija Batljan.

Selskapet har hentet inn penger til sine eiendomskjøp blant annet gjennom utstedelse av hybride obligasjoner, en type evigvarende lån som selskapet betaler renter på.

SBB regner de evigvarende lånene som egenkapital, og har fått metoden godkjent av kredittvurderingsbyråene Standard & Poor og Fitch med en rating på BBB minus.

Mortensen i DNB Markets har imidlertid vært klar på at denne bokføringsmetoden medfører en betydelig finansiell risiko.

SBB var interessert i å kjøpe det norske eiendomsselskapet Entra, men etter hvert meldte flere seg på. To andre svenske eiendomsselskaper, Balder og Castellum, viste også interesse for Entra.

Tidligere i år meldte SBB at det ikke vil få nok aksept, slik at budet på 190 kroner per aksje på Entra gikk i vasken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om