– Statsbedriftene kan havne i Abu Dhabi

Frps forslag om å selge statsbedrifter for 300 milliarder kroner vil gjøre at selskapene selges til andre stater, mener forsker.

  • Lars Unar Størdal Vegstein
Publisert:

Dersom Frps ønske om å selge statsbedrifter for 300 milliarder kroner blir oppfylt, vil "arvesølvet" havne i hendene på en annen stat.

Det sier førsteamanuensis Bent Sofus Tranøy ved Insitutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo.

– Det finnes jo ikke privat kapital i Norge til å ta over slike verdier. Og amerikanske kapitalister har sitt eget å stri med om dagen. Skal de finne noen som kan kjøpe slike enorme verdier, må det bli Kinas statlige investeringsfond eller Abu Dhabis oljefond, sier Tranøy til E24.

Les også:

Statlige fond på fremmarsj

Både Høyre og Frp vil redusere eierandelen i store børsnoterte flaggskipselskaper som StatoilHydro

OSE

STL

, Telenor

OSE

TEL

og Yara

OSE

YAR

.

Uroen i finansmarkedene har ført til at antallet store oppkjøp har falt kraftig. Samtidig har statlige investeringsfond blitt mye sterkere.

Les også:

I vinter ble Abu Dhabis oljefond største eier i den amerikanske storbanken Citigroup, et oppkjøp som varslet at såkalte Sovereign Wealth Funds (SWF-er) har fått en hovedrolle i internasjonal finans.

– Dette bygger på en fordummende analyse. Frps begrep om privat eierskap er temmelig enkelt: Privat er bra og stat er dårlig. Har de tenkt over hvem som blir de nye eierne? spør Tranøy, som sitter i SVs EU-utvalg.

Les Øystein Sjølies kommentar:

– Ikke et problem

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Markets er ikke enig.

– Jeg er en sterk tilhenger av privatisering, sier han til E24.

Han mener ikke at det vil være noe problem om utenlandske investeringfond kjøpte seg større opp i de norske storselskapene.

– Vi kjøper jo opp utenlanske selskaper i stor stil gjennom vårt oljefond. Hvorfor skal vi nekte andre land å gjøre det samme? spør Mork.

Les også:

– Ideologisk tomgang

Tranøy har jobbet mye med temaet statlig eierskap som forsker, og var medforfatter av Fafo-rapporten Krevende eierskap – statlig eierskap mellom finansiell styring og industrielle ambisjoner.

Han tror ikke Frps forslag mangler en oppdatert analyse av internasjonal økonomi.

– Jeg oppfatter dette som ideologisk tomgang. Man tar tak i noe som fungerer ganske bra, og sier at man må endre det. Bakgrunnen til utspillet er at statlig eierskap ikke stemmer overens med Frp-ideologien, og ikke at det statlige eierskapet ikke fungerer.

Flere økonominyheter fra E24

Publisert:

Flere artikler

  1. NHO vil selge

  2. - Jo mer vi eier, desto sterkere er vi

  3. Vil selge ut statsbedriftene

  4. Annonsørinnhold

  5. - Senatet vedtok en panikkpakke

  6. USA etterforsker mulig fondskorrupsjon