Bitcoin-prisen mer enn doblet i år: Ekspert mener det er færre lykkejegere

Bitcoin-prisen bikket nylig 8000 dollar etter å ha skutt i været mandag. Bykset er fremdeles drevet av spekulasjon, men ikke så mye hos mannen i gaten, sier ekspert. 

BITCOIN-FEBER: Etter et mørkt 2018, har pilene pekt opp for bitcoin i år. Kursen er mer enn doblet siden nyttår.
Publisert:

1. januar i år kostet en bitcoin omtrent 3700 dollar. I underkant av et halvt år senere er prisen mer enn doblet. Den siste måneden alene har verdens mest kjente kryptovaluta blitt nesten 3000 dollar dyrere.

– Det er viktig å se dette i lys av hvor man kom fra. Hele fjoråret var negativt etter boblen på slutten av 2017, til tross for et generelt positivt nyhetsbilde. Nå ser det tilsynelatende ut som markedet ble ferdigsolgt i 2018 og da drar positive underliggende nyheter prisen oppover.

Det sier Torbjørn Bull Jenssen, sjef i investeringsselskapet Arcane Crypto, som poengterer at han ikke kommer med noen form for kjøpsanbefaling.

KRYPTOEKSPERT: Torbjørn Bull Jenssen i Arcane Crypto.

Onsdag kveld er bitcoin-prisen opp i underkant av 4 prosent, til 8200 dollar. Til den kursen har verdipapiret en samlet markedsverdi på 145,4 milliarder dollar.

Les også(+): Boblen er over, men kommer bitcoin til å ende opp som tulipankrakket eller som internett?

Anerkjennelse fra institusjoner

Den voldsomme prisoppgangen er fremdeles et stykke unna å utligne toppen på nesten 20.000 dollar i 2017, noe som i ettertid er blitt slått fast at var en typisk boble, der «hele verden» kastet seg på toget i håp om at oppgangen aldri skulle ta slutt.

Det er imidlertid grunn til å tro at den siste tidens kursstigning i mindre grad er drevet av lykkejegere, sier Norges fremste kryptoekspert.

– Det som er interessant er å se på Google trends, altså hvor ofte det søkes på ord som «bitcoin». Det har kun vært en liten økning knyttet til den siste prisoppgangen. Derfor er det grunn til å tro at prisstigningen i mindre grad er retail-drevet enn tidligere.

Økningen henger heller sammen med at flere og flere institusjoner anerkjenner teknologien, sier partner Jehan Chu i Kenetic Capital, ifølge Bloomberg.

Det er blant annet ventet at Fidelity Investments har en tjeneste for kjøp og salg av bitcoin for institusjonelle kunder rett rundt hjørnet.

Positive nyheter og shortskvis

Torbjørn Bull Jenssen vil nødig trekke frem én enkelthendelse for prishoppet, men fremhever at det er mye som har skjedd parallelt den senere tiden.

– Denne uken arrangeres Consensus 2019 der flere selskaper har levert nyheter, blant annet at Microsoft bygger en ID-løsning basert på bitcoins blokkjedeteknologi, sier Bull Jenssen.

– I tillegg til positive nyheter som dette, vet vi at man hadde ganske store shortposisjoner, altså at man vedder på prisfall, før prisen virkelig skjøt i været. Når kursen da i stedet har gått opp har folk enten valgt eller blitt tvunget til å lukke posisjonene og man har fått en shortskvis.

Les også

Kjent bitcoin-veksler tar lokalbanken til retten: Frykter han må flagge ut

Fremdeles spekulasjon

Arcane Krypto-sjefen peker også på at kryptomarkedet antagelig har fått en feedbackrespons av å bryte gjennom det som er klassiske motstandsnivåer for teknisk handel, på for eksempel 6000 dollar.

– Men er nytteverdien til bitcoin økt noe det siste halvåret?

– Kursutviklingen er fremdeles drevet av spekulasjon, prisoppgangen har ikke noe med nåværende industriell bruk å gjøre. Men spekulasjonen henger sammen med en stadig stigende optimisme som følge av økt bruk og av at det presenteres nye brukscase, sier Bull Jenssen.

Han forventer at volatiliteten som bitcoin og kryptovaluta generelt er så kjent for, altså de tidvis store svingningene fra én dag til den neste, vil vedvare en stund til.

Det kommer delvis av at det relativt sett er et lite marked i forhold til andre aktivaklasser og delvis fordi det baserer seg på et nytt teknologiparadigme, som trekker med seg mye usikkerhet og kunnskapsmangel, sier Bull Jenssen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om