Equinor

Intern uenighet i Høyre om Equinor-nedsalg: – Feil signal å sende

Selv om et flertall i Høyres programkomité ønsker å selge seg ned i Equinor, er det også krefter som mener det er helt feil signal å sende til Norges oljegigant.

Ordfører Tom Georg Indrevik sitter i Høyres programkomité og er blant mindretallet som ikke ønsker å selge seg ned i Equinor.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Ordfører i Øygarden kommune utenfor Bergen, og medlem av Høyres programkomité, Tom Georg Indrevik, er en del av mindretallet som ikke ønsker å selge seg ned i Equinor, slik et flertall i komiteen ønsker.

– Jeg tror man vil se en veldig delt holdning til dette i partiet, sier Indrevik.

Han mener Equinor fortsatt må ha staten som eier med to tredjedeler av aksjene, og sier selskapet er blant statens viktigste verktøy i det grønne skiftet man nå går gjennom.

– Da synes jeg det virker underlig å cashe ut pengene for å satse midlene andre steder, sier Indrevik som er ordføreren.

Oslo mot Kyst-Norge

Asheim uttalte til E24 onsdag at han er spent på hvordan partiet vil ta imot forslaget.

– Høyre er jo ikke akkurat et parti som er for mest mulig statlig eierskap, sa han.

Indrevik sier han følger Høyres linje når det gjelder statlig eierskap, men at Equinor er annerledes.

– Hva er det som kjennetegner de forskjellige leirene i denne debatten?

– Det er en kulturforskjell i Høyre når det kommer til dette spørsmålet. Jeg sitter på Vestlandet, og det virker jo som om Equinor har en helt annen «standing» her borte enn i Oslo. Det samme gjelder alle som bor og arbeider opp og ned kysten.

– Feil signal

Indrevik mener likevel at salg av Equinor-aksjer er en viktig debatt.

– Hvis man går inn for å selge seg ned i Equinor, tyder det på at man tror selskapet har sett sine beste dager?

– Jeg mener uansett at det er et helt feil signal å sende fra staten som skal være en stabil og langsiktig eier, sier ordføreren.

Et nedsalg fra dagens 70 til 50,1 prosent av aksjene i Equinor vil kunne bety inntekter på over 92 milliarder kroner til staten målt i dagens børsverdi.

Så langt i år har markedsverdien for selskapet utviklet seg i negativ retning, og er ned 17,82 prosent.

Asheim svarer på kritikk

Det er ikke bare internt at forslaget om nedsalg i Equinor er upopulært, både Arbeiderpartiet og Senterpartiet er sterkt imot forslaget, og stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap) mener forslaget viser at Høyre har mistet troen på selskapet.

Det mener nestleder i Høyres programkomité, Henrik Asheim, ikke er tilfellet.

– Vi har selvfølgelig ikke mistet troen på Equinor. Arbeiderpartiet støttet også delprivatiseringen av Equinor i sin tid. Vi mener bare at det kan være bra å få inn flere eiere som kan industrien, og som kan bidra til å videreutvikle selskapet.

Han gjentar at man i forslaget går inn for å beholde aksjemajoriteten i selskapet, og stiller spørsmål om selskapet selv ville foretrukket tydeligere styring fra de folkevalgte.

– Hvis du hadde spurt konsernledelsen i Equinor, så tror jeg de også hadde foretrukket flere private eiere fremfor tydeligere styring fra regjering eller storting.

På kritikken fra partifelle Indrevik, om at folk fra Oslo ikke forstår viktigheten av Equinor i samme grad som «kystfolket», risten han også på hodet.

– Det er jeg helt uenig i. Det er ikke slik at flertallet av dem som har stemt for dette forslaget kommer fra Oslo, men det er representanter fra flere steder i landet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Equinor
 3. Henrik Asheim
 4. Stortinget
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Ap mener Høyre har mistet troen på Equinor etter forslag om nedsalg

 2. Høyres programkomité vil foreslå å selge ned statens andel i Equinor

 3. Industri Energi mener Equinor-nedsalg kan bremse grønn satsing

 4. Høyres landsmøte sier nei til å redusere statens eierskap i Equinor

 5. Skeptisk til å flytte Equinor-eierskap: – Tror styringen vil bli svakere