Oljepengene

Oppmerksom forvalter kuttet Oljefondets tap i skandaleselskapet Wirecard

Regnskapsskandalen i den tyske betalingsformidleren har kostet aksjonærene nærmere 140 milliarder kroner. Oljefondet reduserte sin aksjebeholdning før kollapsen, sier fondets nestleder.

Nestleder i Norges Bank Investment Management Trond Grande la frem fondets resultater tirsdag. Her ved en tidligere anledning.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Siden regnskapsskandalen var et faktum har aksjekursen i det tyske finansselskapet stupt og påført aksjonærene tap på mange milliarder.

Oljefondet klarte imidlertid å begrense skadene, opplyser nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet.

Fondet satt med en eierandel på Wirecard på 1,14 prosent ved utgangen av 2019, som da var verdt 1,5 milliarder kroner. Da skandalen sprakk i juni kollapset aksjekursen, og er siden den gang ned 99 prosent.

Les også

Norsk hedgefondsjef veddet mot skandalerammede Wirecard

– Vi kommentere normalt ikke enkeltselskaper, men siden det har vært oppslag om det og spekulasjon om at det har medført et stort tap, så har jeg lyst til å si at vi har vært observant på situasjonen, og vi har gjort tilpasninger i porteføljen som har begrenset de tapene, sier Grande til E24, etter at han har presentert fondets resultater for første halvår.

– Vi har et sett av forvaltere som følger mange selskaper, fra kredittsiden og fra aksjesiden. Og i dette tilfelle var det en forvalter som hadde fulgt dette selskapet lenge, og vi diskuterte det internt, i investeringsteamene, og etter hvert valgte man å redusere eksponeringen mot det selskapet, før nyheten om svindelen kom ut, sier han videre.

Les også

Oljefondet i minus tross sterkeste kvartal noensinne

Les på E24+

Startet med å reparere traktorer: Nå har konsernet passert en milliard i overskudd

20 forsvunne milliarder

Wirecard var i årevis en stigende stjerne, men i sommer raknet alt for selskapet.

I juni kom varselet om at 1,9 milliarder euro, eller 20 milliarder kroner, var forsvunnet fra regnskapsbalansen.

Den tyske betalingsformidleren viste i utgangspunktet til at milliardene var på konto i to filippinske banker. Det ble avvist av bankene selv og beløpet fantes trolig aldri.

Hendelsene har medført flere dramatiske konsekvenser. Wirecard ble tvunget til å søke konkursbehandling og flere direktører har blitt arrestert eller er ettersøkt.

Saken har også satt søkelyset på finanstilsyn og revisorer som skulle passe på at selskapets regnskaper var i orden. Ifølge Bloomberg har investorer saksøkt det tyske finanstilsynet, og det har også kommet søksmål mot Wirecard og revisor.

Så sent som i starten av juni var markedsverdien til Wirecard på rundt 13 milliarder euro, eller om lag 140 milliarder kroner. I dag er børsverdien redusert til 166 millioner euro, tilsvarende 1,7 milliarder kroner.

Les også

Wirecard-topp satt på Interpols mest ettersøkt-liste

– Vil være læringspunkter

Grande vil ikke gå inn på hvilke varseltegn forvalterne så i Wirecard, men nevner flere trekk ved Wirecard, deriblant «komplisert selskapsstruktur» og at deler av balansen ikke har vært revidert.

– Det vil være læringspunkter, og man vil nok kunne forvente at man kanskje får noe regulering, eller i hvert fall praksis, som prøver å begrense risikoen for at sånne ting hender, sier han.

Oljefondet eier aksjer i over 9.000 selskaper verden over, og har i gjennomsnitt en eierandel på halvannen prosent av alle børsnoterte selskaper.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljepengene
  2. Wirecard
  3. Oljefondet
  4. Statens pensjonsfond utland

Flere artikler

  1. Børsoppturen glapp for Oljefondet: Rakk ikke å gjøre storkjøpene

  2. Aksjebom ble til gevinst for Oljefondet: Tjente nær 600 mill. på feilkjøp

  3. Oljefondet om noteringsbølgen i USA: – Vi deltar litt selektivt

  4. Tysk aksje stupte etter påstander om juks: Oljefondet kan ha tapt 1,1 milliarder

  5. FT: Wirecard-topp ville danne milits på 15.000 mann i Libya