Aksjeeksperter tror børsoppturen er over i Europa

USA-børsene har skutt i været og satt nye rekorder, men europeiske aksjer henger etter. Teknologisektoren er den store forskjellen, mener sjefstrateg.

Aksjemarkedet i Europa henger etter det amerikanske. Her en aksjehandler ved Frankfurt-børsen.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Aksjestrategene som er spurt av Bloomberg, har i gjennomsnitt et anslag om at aksjemarkedet i Europa vil være omtrent på dagens nivå når 2020 er over.

De venter at den ledende børsindeksen Stoxx Europe 600 vil ligge på 370 poeng, kun hårfint over noteringen på 368 poeng onsdag, ifølge nyhetsbyrået.

Europeiske aksjer har heller ikke beveget seg mye gjennom sommeren.

Markedet steg kraftig at coronauroen herjet i februar og mars, men er nå på samme nivå som i juni, i kontrast til børsene i USA som har fortsatt klatringen og er tilbake på rekordnivå.

– Jeg venter en volatil, sidelengs bevegelse i de neste månedene, sier strateg Christian Stocker i den italienske banken Unicredit til nyhetsbyrået.

Han trekker frem flere risikofaktorer, deriblant spenningen mellom USA og Kina, oppblomstring av coronaviruset og usikkerhet om hvor raskt økonomien vil hente seg inn igjen etter krisen.

Les også

Wall Street nådde ny rekord: – Har aldri tjent så mye penger som nå

Mener teknologi forklarer forskjellen

I USA var coronakollapsen på Wall Street historie tirsdag kveld. Den ledende børsindeksen S&P 500 steg til ny rekord, kun fem måneder etter bunnen ble nådd i mars.

De store teknologiselskapene i USA, som Apple og Google-eier Alphabet har bidratt mye til oppturen. Selskaper som Microsoft og Netflix har også kommet godt ut av krisen.

I Europa har blant annet banksektoren slitt tungt, og bankindeksen er fortsatt ned 36 prosent siden nyttår.

Les også

Forvalter om resultatrushet fra teknologigigantene: – Knalltall over hele linjen

Utviklingen så langt i år. Den øverste grafen er S&P 500-indeksen. Under er Oslo Børs og nederst Europa-indeksen Stoxx Europe 600.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank påpeker at sammensetningen av sektorer er forskjellig i USA og Europa. Mens teknologisektoren som har gjort det bra utgjør 28 prosent av S&P 500, er andelen kun 7–8 prosent i Europa.

Samtidig er sektorer som svinger mye i takt med økonomiens utvikling, såkalte sykliske sektorer, store i Europa. Lie peker på at finanssektoren utgjør 15 prosent, mens industri og råvarer står for en andel på henholdsvis 14 og 8 prosent av det europeiske markedet.

– Det forklarer mye av forskjellen i utvikling, fordi oppgangen er drevet av nettopp teknologisektoren. Grunnen er at sektoren står spesielt godt rustet til å kapitalisere på endringer i forbruksmønster i kjølvannet av pandemien, sier han til E24.

Les også

Amazon-sjefen selger aksjer for 28,9 milliarder kroner

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank

Trenger «flere ben å stå på»

Lie mener også at investorene «ikke har kjøpt børsoppgangen med hud og hår», men derimot vært selektive. Han tror det nå ligger an til en periode med svakere økonomiske nøkkeltall igjen etter at tallene har vært sterke i sommer.

– Det betyr at investorene med all sannsynlighet vil fortsette å være litt avventende i forhold til sykliske aksjesektorer så lenge virusoppblussingen pågår, sier han.

Coronaviruset har blusset opp igjen i flere europeiske land, men Lie tror landene vil unngå det samme omfanget av restriksjoner og nedstenging som skjedde i april.

– Vi tror økonomiene gradvis kommer til å hente seg inn, med positive vekstrater utover høsten. Dersom investorene etter hvert får tillit til at økonomien ikke skal tilbake til resesjon tror vi interessen for de sykliske sektorene kan øke.

– Det blir kanskje en forutsetning for at markedet skal fortsette å løfte seg gjennom høsten, at det får flere ben å stå på, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Christian Lie
 3. Stoxx Europe 600

Flere artikler

 1. Oslo Børs har lagt coronanedturen bak seg: Steg til ny rekord

 2. Betalt innhold

  Nå er det mer fristende å putte pengene i Europa

 3. Ny teknologismell på Wall Street

 4. Oslo Børs legger coronakrisen bak seg: – 2021 kan bli virkelig bra

 5. Hovedindeksen avslutter over 1.000 poeng