Teknologiselskapet Ayfie er børsnotert: – Nå er det skalering og vekst som er det sentrale

Etter en restrukturering og med nye millioner fra investorer på bok er Ayfie klare for vekst. Teknologiselskapet ble børsnotert tirsdag og tror de skal gå i null til nyttår.

Finansdirektør Siw Ødegaard og styremedlem Jostein Devold i Ayfie Group
Børsdagen
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Vi var i utgangspunktet fullfinansiert og de pengene vi har hentet inn nå er for å gjøre det mulig å akselerere veksten. Vi er i en situasjon der vi har ferdigstilte produkter og har fått flere solide kunder, og hovedfokuset er å øke salget, sier Siw Ødegaard, finansdirektør i Ayfie Group.

Tirsdag ble selskapet børsnotert på Merkur Market-markedsplassen til Oslo Børs. Dermed ble Ayfie det andre selskapet som er børsnotert i Oslo denne uken etter mandagens notering av Aker BioMarine.

Selskapet tilbyr løsninger for søk og analyse av tekst, særlig til advokatbransjen. Selskapet fremhever at deres teknologi forstår tekst på en helt unik måte, sammenlignet med andre søkeløsninger.

Selskapet har nå hentet inn 50 millioner kroner i frisk kapital i en emisjon rettet mot utvalgte investorer.

10 av disse millionene kom fra kjente investornavn som Øystein Stray Spetalen, Lars Nilsen, Jan Christian Opsahl og Jostein Devold, som tegnet seg gjennom sine investeringsselskaper. Alle disse sitter i styret i selskapet og styreleder er tidligere Opera-topp Lars Boilesen.

Les på E24+

Børsdirektøren røper sin «usexy» private sparing: – En god reise så langt

I emisjonen ble hver aksje priset til 2,0 kroner stykket. Ved lunsjtider hadde aksjen blitt omsatt for 11 millioner kroner og hadde vært omsatt mellom 2,18 og 2,50 kroner.

Ifølge Oslo Børs er det utstedt 106,2 millioner aksjer i selskapet, som betyr en markedsverdi på om lag 260 millioner kroner.

Det var blant andre Siw Ødegaard og styremedlem Jostein Devold som stilte opp fra selskapets side under bjelleseremonien. Takket være corona fikk ikke administrerende direktør Johannes Stiehler tatt turen opp fra Tyskland for å delta fysisk.

Styremedlem Jostein Devold og Siw Ødegaard forteller at det å komme på børs og få tilgang til kapitalmarkedet der også er en mulighet for å vokse selskapet videre. 

– Det er ikke veldig aktuelt å bli kjøpt opp nå, men vi vil vurdere muligheter for å gjøre oppkjøp som kan komplementere oss og de vekstplanene vi har, sier styremedlem Jostein Devold.

Selskapet har allerede kjente bedrifter som BDO, Storebrand, Bilia, Siemens og Statkraft på kundelisten, samt kjente advokatfirma som Bahr, Thommessen og Sands.

– Nå er det skalering og å få opp veksten som er det sentrale, fortsetter han.

Les også

Dette skjer denne uken: Første «coronaresultater» fra selskaper på Oslo Børs

– Det tar lengre tid enn man tror

Ayfie Group har røtter tilbake til 2009 da selskapet VirtualWorks ble startet. I 2018 endret man navn til Ayfie Group.

Selskapet tilbyr avanserte søk- og analysesystemer som ikke bare kan søke, men også forstå ord og setninger.

Det ligger flere oppkjøp i historien til det som i dag er Ayfie Group. I 2016 kjøpte VirtualWorks opp det tyske selskapet Language Tools som Dr. Franz Guenthner hadde startet basert på språkanalysen og forskningen som han har bedrevet over flere tiår.

Guenthner solgte i sin tid et annet selskap til det norske selskapet Fast, og VirtualWorks har i dag flere ansatte med bakgrunn fra det norske søkeselskapet som i sin tid ble kjøpt opp av Microsoft.

Opp gjennom årene har selskapet videreutviklet teknologien og utviklet produkter som kan selges i markedet. Ayfie-toppene legger ikke skjul på at dette også er en krevende periode for et gründerselskap som vil etablere seg.

Selskapet har i dag kontorer i Oslo, Stockholm, München, London og USA. De siste månedene har selskapet gjennomført en restrukturering, endret ledelse og fokusert satsingen.

– Vi var et utviklingsselskap frem til ganske nylig. Det var naturlig å gjøre noen endringer i ledelsen og restrukturere selskapet når vi nå skal over i en salg- og vekstfase, sier Ødegaard.

– Hva har vært det meste krevende i dette løpet med å løfte frem en slik teknologi og bedrift? 

– Det er at det tar lengre tid og koster mer penger enn man tror, sier Devold og humrer.

Les også

Bakgrunn: Slår sammen VirtualWorks og Ayfie (2018)

Ayfie ble børsnotert tirsdag.

Han forteller at han vært engasjert i selskapet i snart ni år.

– Man kan utvikle programvare i det uendelige uten å få frem produkter, så man trenger den dyktigheten at man klarer å selge det og få gode abonnementsinntekter, fortsetter han.

Ayfie planla opprinnelig en børsnotering i 2018, som ikke ble noe av. Selskapet er åpne på at man gikk for bredt ut i starten:

– Vi har også en teknologi som kan brukes til så mye. For et par siden fikk vi henvendelser fra en rekke ulike bransjer og man blir jo ivrig. Så skulle man gjort dette på nytt, ville man kanskje lagt en klarere strategi tidlig der man er trofast mot et konsept der man er fokusert og spisset mot én vertikal først, sier Ødegaard. 

– Så kan man heller utvikle produktene videre og gå på flere vertikaler etterpå. Man må først få en business opp å gå, supplerer Devold. 

Les også

Meglertopp om digitale børsnoteringer og markedet: – Nå er det full fart

Vil gå i null ved nyttår

Ayfie fokuserer i dag hovedsakelig på advokatbransjen, såkalt «legal tech» og compliance – etterlevelsen av lover og regler. Det vil de fortsette med på kort sikt, før man i fremtiden ser for seg å kunne selge løsninger til flere bransjer.

– Mengdene med ustrukturert data er et stort problem og de fleste virksomheter vil før eller siden få behov for produkter som kan effektivisere interne arbeidsprosesser og som kan gjøre at de kan klare å nyttiggjøre seg av alle dataene de sitter på, sier Ødegaard.

Devold forteller at man for et par år siden fikk interesse fra venture kapital-miljøet, men at man endte med å takke nei. 

– En grunn til at vi ikke valgte den veien var at det følger med en del betingelser i slike avtaler og vi hadde nok ikke så skalerbare produkter som vi har i dag, sier Devold. 

– Man gir jo fra seg mye av styringen og verdiskapningen, sier de to samstemt. 

– Styret vi har nå er veldig kraftfullt, er tett på og er gode på å ivareta aksjonærverdier, sier Devold.

De to peker på at de blant annet har fått tung erfaring og kompetanse inn i selskapet, gjennom styreleder Lars Boilesen og Jan Christian Opsahl.

Ayfie har foreløpig ikke sluppet oppdaterte regnskapstall for 2020. Den neste kvartalsrapporten er ventet til høsten, men selskapet har sluppet årsrapporten for 2019.

Den viser at bedriften som er i en oppbyggingsfase hadde et fall i omsetningen fra 48,9 til 45,9 millioner kroner i 2019, målt mot 2018. Etter blant annet personalkostnader på snaue 78 millioner og finanskostnader på 9 millioner endte bunnlinjen på −111,5 millioner kroner etter skatt.

– Har dere et punkt der dere vil gå i pluss?

– Vi forventer at vi vil gå i break-even (ikke lenger med underskudd, journ.anm.) ved utgangen av året og det er det vi jobber mot, sier Siw Ødegaard.

Les også

Stor interesse for Akers krill-emisjon: Både selskapet og sjefen gjør opp lån fra Aker

– Marginene er gode

Hun forklarer at inntektene kan vokse mye uten at kostnadsbasen vokser tilsvarende, noe som skal bidra til å få selskapet over i plussresultater.

– Vi regner med å få en positiv utvikling gjennom året, sier Ødegaard.

Hun trekker frem de to hovedproduktene, Locator og Inspector.

Locator er en søke- og indekseringsløsning som kobler seg på ulike systemer og baser i bedriften for å gjøre det mulig å finne all informasjonen man sitter på.

– I Locator er det en SaaS-modell (Software-as-a-Service, journ.anm.) med abonnementsinntekter der marginene er gode siden vi eier teknologien selv, sier hun.

Inspector analyserer dokumenter for å strukturere dem og se sammenhenger, noe som særlig kommer til nytte i advokatarbeid.

– På Inspector er det en lisensinntekter kombinert med transaksjonsinntekter, og der skal inntektsøkning komme gjennom økt antall prosesserte dokumenter – og også her er det gode marginer, sier Ødegaard. 

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Ayfie Group
 3. Børsnotering
 4. Oslo Børs
 5. Euronext Growth
 6. Emisjon
 7. Øystein Stray Spetalen

Flere artikler

 1. Oslo Børs falt videre: Børsdebutant klatret

 2. Svak nedgang på Oslo Børs – Polight falt etter emisjon

 3. Oslo Børs mot noteringsrekord: Sjefen tror ikke det skjer så mye «gambling»

 4. Biotekselskapet Exact Therapeutics til værs på Merkur Market første handelsdag

 5. Vil digitalisere offentlig sektor – med stjerneinvestorer på laget