Spår to år til med rekordlave renter

Verdens sentralbanker kan ha vunnet kampen for å øke inflasjonen, ifølge Nordea Markets. Det vil etter hvert åpne for høyere renter – også i Norge.

VINNER KAMPEN: Kanskje er sentralbankene i ferd med å vinne kampen for å øke inflasjonen. Det kan gi mer normale renter fremover, etter hvert også i Norge. Men særlig fort oppover vil det ikke gå, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Huskjøpere og låntagere i det kokende norske boligmarkedet kan nyte lave renter i noen år til, ifølge Nordea Markets.

Men de bør merke seg det som skjer internasjonalt.

Globale renter er nemlig i ferd med å vende nesen oppover, tror Nordea-analytikerne.

I USA stiger renten, og snart kan Europa følge etter.

Årsaken er blant annet at global vekst tar seg opp, og at inflasjonen også ser ut til å ta seg opp.

Dette er temaet for en fersk Nordea Markets-rapport om utsiktene i norsk og internasjonal økonomi, med overskriften «Hva skjer med inflasjonen?»

– Hvis man har litt lang horisont så bør man tenke på at dagens rentenivå er ekstremt lavt, sier Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce til E24.

– Mest sannsynlig får vi en eller annen normalisering. Om det tar to, tre, fire-fem år, det er vanskelig å si, men ting er på bedring internasjonalt, konjunkturene bedres, og det vil også smitte over på Norge hvis det gir høyere rente i eurolandene, sier han.

Norges Bank har holdt renten på rekordlave 0,5 prosent det siste året, og kommer nok til å vente med en økning i renten til etter at renten er på vei opp i Sverige og eurosonen, mener Nordea-analytikeren.

– Jeg tror nok 2019 kan bli et år hvor renteøkningen igjen kommer på agendaen, sier Bruce.

Europeisk sentralbanksjef Mario Draghi

Foto: Ralph Orlowski Reuters

Spår økt norsk vekst

Norsk vekst i år og neste år blir den beste siden 2014, spår Nordea Markets.

Bankens anslag for den årlige veksten i norsk fastlandsøkonomi er på 1,8 prosent både i år og neste år, sammenlignet med 0,8 prosent i fjor og 1,1 prosent året før.

– Hva er det som skal drive veksten opp?

– I år så er det boliginvesteringer. Jeg tror også det blir mer fart i forbruket nå som reallønnsveksten kommer tilbake. I år vil det også være fart i offentlig etterspørsel. Og så er det at oljebremsen også blir svakere, sier Bruce.

– I 2018 endrer bildet seg, da forsvinner det negative bidraget fra oljesektoren helt, det flater ut. På den annen side har regjeringen sagt at det ikke blir så mye vekst i oljepengebruken. Boligbyggingen er på et høyt nivå og øker nok kanskje ikke så mye mer, sier han.

Les også

Tre faktorer vil løfte norsk økonomi: Spår at veksten mer enn dobles

Les også

Kommentar: Verden går noen euroland imot

Med svakt bidrag fra flere av de viktige vekstmotorene tiltar ikke veksten i Norge så mye i de kommende årene, selv om det negative bidraget fra oljeinvesteringene dempes, påpeker han.

– Forbrukerne vil igjen være viktige for å holde veksten oppe, sier Bruce.

Nye utsikter

I rapporten sin peker Nordea Markets på at sentralbankenes retorikk har endret seg.

I USA virker sentralbanksjef Janet Yellen sikker på at renten gradvis vil bevege seg mot et mer normalt nivå, etter at nullrenter har preget store deler av verden de siste årene.

Uttalelser fra den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi tyder på at han ikke lenger er like redd for deflasjon, som er en sentralbanks verste mareritt fordi folk da vil utsette kjøpene sine i påvente av enda lavere priser.

NYE UTSIKTER: Eric Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Kampen for inflasjon kan begynne å nærme seg slutten, og derfor er rentene kanskje på vei mot et mer normalt nivå, ifølge analytikerne i Nordea.

– Det er fordi det går bedre i verdensøkonomien, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

– I USA så er arbeidsledigheten tilbake til det man kan kalle et normalt nivå, presset i arbeidsmarkedet tiltar. Vi ser lønnsveksten er på vei opp. Det gir økt inflasjon og ikke minst, det gir høyere renter, sier han.

Tror Europa kommer etter

I Europa går det også bedre, selv om den europeiske sentralbanken fortsatt stimulerer økonomien ved å kjøpe rentepapirer.

– ECB henger etter, og det er fordi europeisk økonomi henger etter. De fikk ikke bare finanskrisen, de fikk en kraftig statsgjeldskrise i 2011–2012. Så det gjorde at de kom i gang med gjeninnhentingen senere enn USA, sier han.

Les også

«Et rop om hjelp fra Norges Bank»

For å forklare hva som skjer globalt trekker Olsen linjer tilbake til 1990-tallet, hvor globaliseringen skjøt fart og presset lønninger og priser nedover i den industrialiserte delen av verden. Mye produksjon ble flyttet til lavkostland som Kina.

Etter finanskrisen fryktet sentralbankene deflasjon, altså fallende priser, og derfor kuttet de rentene. I noen tilfeller ble rentene til og med negative. I tillegg har sentralbankene stimulert økonomien ved å kjøpe rentepapirer.

Men nå kan vi være ved et vendepunkt, ifølge Nordea Markets.

Øker rentene

Den globale økonomien er nemlig i ferd med å bedre seg.

Kanskje vil også globaliseringen få mindre effekt på inflasjonen enn før, ved at globale selskaper til en viss grad er ferdige med å flytte produksjon til lavkostland, ifølge Nordea Markets.

Les også

Øystein Olsen: – Boligprisene begynner å bite

– Det kan tilsi at effekten på inflasjonen av det lave pris- og kostnadsnivået i fremvoksende økonomier som Kina er tatt ut, skriver Olsen i rapporten.

USAs sentralbank har begynt å heve renten, og Olsen tror at den europeiske sentralbanken (ESB) følger etter om to år.

– Vi tror ESB kommer med første renteheving en gang i første halvår 2019, sier han.

– Og så er det stor usikkerhet når man ser så langt frem i tid. Før den tid kommer man til å trappe ned dette verdipapirkjøpsprogrammet sitt. Det vil allerede da gi konsekvenser for det langsiktige rentenivået, sier han.

LAVE RENTER: Norges Bank og Øystein Olsen.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Svakere norsk inflasjon

I Norge er inflasjonen derimot på vei ned, fordi den uvanlig svake kronen har styrket seg noe i det siste, og fordi partene i arbeidslivet har blitt enige om svak lønnsvekst.

Renten i Norge blir trolig lav en stund, tror Nordea. Men det kan komme overraskelser, som at veksten i Europa tar seg raskt opp.

Les også

Renterådet: Ser slutten på boligpris-boomen

– Skulle imidlertid utviklingen i euroland overraske på oppsiden og ESB i løpet av 2018 setter opp renten kan en norsk renteoppgang komme på agendaen, skriver Erik Bruce i rapporten.

Til E24 sier Bruce at han er overrasket over hvor bra det har gått med Norge, for det var lett å tegne et negativt bilde da oljeprisen falt fra svært høye nivåer frem til sommeren 2014.

– Men det er klart, rentekutt og offentlige stimulanser har bidratt til at den negative spiralen med økning i arbeidsledigheten og mer forsiktige forbrukere, den har vi på en måte unngått, sier han.

De siste årene har kronen fulgt oljeprisen ganske nøye. Men Norge ser ut til å klare seg rimelig bra ved en pris på 50 dollar fatet, og derfor kan forskjellen i renter mellom Norge og utlandet etter hvert bli viktigere, tror Nordea-analytikeren.

– Det tilsier noe sterkere krone enn i vi har i dag, skriver Bruce.

– At vi også tror oljeprisen kan komme noe opp de neste årene trekker samme vei, legger han til.

Les også

Siv Jensen om boligprisutviklingen: – Ikke bærekraftig

Les også

Prognose: Boligprisene skal stige 23 prosent frem mot 2020

Les også

Norges Bank kutter inflasjonsanslag med 0,7 prosentpoeng

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. Boligmarkedet
 3. Finanskrisen
 4. Forbrukerspørsmål
 5. Mario Draghi
 6. Janet Yellen
 7. Oljebransjen

Flere artikler

 1. – Investeringsfesten er over

 2. Denne uken er det rentemøte i Norge og Europa 

 3. Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

 4. – Frykten er borte

 5. Økonom om de lave inflasjonstallene: – Prisveksten kan bli ubehagelig lav