Rec-aksjen faller til historisk lavt nivå etter stenging av prestisjeanlegg i USA
Hundre ansatte blir sagt opp som følge av manglende tilgang til det viktige markedet for polysilisium i Kina. – Det å la Moses Lake drive med tap over tid er ikke bærekraftig økonomisk, sier selskapet.
Prestisjeanlegget Moses Lake i USA, som produserer silisium til bruk i solcellepaneler, vil bli stengt inntil videre. Det opplyser handelskrigrammede Rec Silicon i en børsmelding, der de også opplyser at hundre ansatte må gå som følge av nedstegningen.
Mandag faller aksjen til et historisk lavt nivå. I skrivende stund koster én aksje 4,4 kroner, ned 2,3 prosent for dagen.
Nettopp 15. juli har blitt satt som frist for å ta en endelig beslutning.
– Det å la Moses Lake drive med tap over tid er ikke bærekraftig økonomisk. Ved fortsatt drift med kun 25 prosent kapasitetsutnyttelse vil man tape mer penger, sier selskapets investorkontakt Nils O. Kjerstad til E24.
Rec Silicon har over lengre tid slitt med tilstrekkelig tilgang til det viktige markedet for polysilisium i Kina. Selskapet har allerede varslet nedstengningen til markedet, men har blitt utsatt tidligere i påvente av eventuelle positive signaler fra USA eller Kina.
Rec Silicon har investert 1,7 milliarder dollar i Moses Lake-anlegget, noe som tilsvarer 14,5 milliarder kroner med dagens kurs.
Direktør Francine Sullivan sier på telefon fra Moses Lake at hun synes situasjonen er lei. Hun er likevel noe optimistisk:
– Vi er forventningsfull for fremtiden, og håper det vil bedre seg. Solenergimarkedet er i god vekst, og mye større enn bare Kina. Det kommer ikke til å bli slik for alltid, sier hun.
– Utfordrende
Anlegget vil gå fra 25 prosent til ingen produksjon, men det er ikke meldt om noen planer om endring av produksjon eller salg av anlegget.
Svakeste økonomiske vekst i Kina på 27 år
– Dette er et anlegg, lokalisert i USA, som produserer silisium til solindustrien. Som følge av den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina innebærer dette at man er utestengt fra 80 til 90 prosent av det totale markedet, så situasjonen er utfordrende, sier Kjerstad.
– I en normalsituasjon er imidlertid produksjonen ved Moses Lake konkurransedyktig så potensialet er stort dersom det kommer til en løsning i konflikten mellom de to landene. Strategiske vurderinger rundt hva man ønsker å gjøre med anlegget ligger til styret.
Faller på Børsen
Nyheten sender Rec Silicon rett ned på Oslo Børs. Aksjen faller med 2,41 prosent til 4,45 kroner. Merk at selskapet nylig gjennomførte en aksjespleis, der ti aksjer ble slått sammen til én.
Det er historisk lavt. Aksjen har falt med hele 47,34 prosent i år.
Dette er «shortkongene» på Oslo Børs
Aksjefall er imidlertid godt nytt for de som sitter med shortposisjoner i selskapet. Finanstilsynets liste over større shortposisjoner viser at to fond sitter på en samlet shortandel på 4,32 prosent.
Investor Jens Ulltveit-Moe, som blant annet eier selskaper innen grønn energi og restauranter, er selskapets største aksjonær mer rundt 15 prosent av aksjene.
Var optimistisk før G20
For kort tiden siden rettet selskapet blikket mot G20-toppmøtet i den japanske byen Osaka, der Rec Silicon-sjef Tore Torvund håpet på en løsning i konflikten som har tømt penger ut fra kontoen til selskapet.
– Mine forventninger er at møtet mellom president Trump og president Xi den 29. juni i Osaka vil resultere i en positiv utvikling av handelssamarbeidet mellom de to landene, uttalte konsernsjefen i forkant av toppmøtet til E24, som la til at han var «mer optimistisk enn de fleste».
Torvund forklarte at selskapet hadde gjort en innsats for å påvirke amerikanske diplomater til å sette saken høyt på dagsorden.
Tidligere har Rec Silicon blant annet takket president Donald Trump i en børsmelding, samt tatt kontakt med amerikanernes handelsrepresentant Robert Lightizer og delstatsguvernør Jay Inslee.
Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen
Senator Steve Daines fra Montana stilte Lightizer et spørsmål i det amerikanske senatet i forkant av G20-toppmøtet vedrørende Rec Silicon.
– Vil polysilikonmarkedet være prioritert under forhandlingene med Kina, spurte Daines i høringen.
– Ja, det er noe vi har tatt opp en rekke ganger, svarte Lighthizer.
Hentet penger
Selskapet skrev i siste kvartalsrapport at inntektene til solmarkedet var på 12,9 millioner dollar, tilsvarende 110 millioner kroner. Til sammenlikning endte inntektene fra elektronikkindustrien på 32,2 millioner dollar, tilsvarende 274,82 millioner kroner.
En analytiker E24 har snakket med, mener en løsning kan være et fokus på elektronikk.
– Dersom de ikke får tilgang vil de stenge ned Moses Lake og fokusere på polysilikon for elektronikkmarkedet, uttalte analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreaux i forkant av G20-toppmøtet.
I mars var kontantbalansen på 25,4 millioner dollar, tilsvarende 216 millioner kroner.
Rec Silicon har sett seg nødt til å hente penger i markedet gjennom en egenkapitalemisjon. Selskapet hentet i vår 170 millioner kroner til en kurs på 67 øre, noe som er vesentlig høyere enn dagens kurs justert for aksjespleisen.