Falt mot handelspartnernes valutaer: Svakeste krone på mange tiår

Kronen har falt til sitt svakeste på minst 30 år mot handelspartnernes valutaer, som euro, dollar og pund. Det gjør utenlandsferier dyrere, men er bra for eksportnæringer som oppdrett.

SVAK KRONE: Kronen er på sitt svakeste på mange tiår, ifølge Norges Banks foretrukne mål, I44-indeksen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det viser Norges Banks foretrukne kronemål, I44-indeksen, som måler kronens styrke mot 44 av Norges viktigste handelspartneres valutaer, og som sentralbanken ser på når den setter rentene.

Mandag ettermiddag ble I44-indeksen notert til 112,24 poeng, det svakeste nivået noensinne på indeksen, som går tilbake til slutten av 80-tallet. Det er så vidt svakere enn forrige rekord som ble satt 29. oktober i fjor.

 • En euro er verdt 10,21 kroner
 • En dollar er verdt 9,24 kroner
 • Et pund er verdt 12,02 kroner

Kronesvekkelsen kommer etter flere negative nyheter, og i kjølvannet av en solid styrking av kronen før jul. På det tidspunktet så alt mye bedre ut, ifølge valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Ting så lysere ut i slutten av desember. Kronen styrket seg etter det skiftet vi så globalt, med foreløpig handelsavtale mellom USA og Kina og et Brexit som så ut til å ikke bli så ille som fryktet, sier Østnor til E24.

– Nå har to faktorer trådt til for fullt, sier han.

De to faktorene som har bidratt til å senke kronen er spredningen av et nytt virus i Kina og et solid oljeprisfall i starten av 2020.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

– Det ene er coronaviruset, og der er usikkerheten stor, enn så lenge. Antallet nye smittede fortsetter å stige, og man ser ikke helt for seg hvor dette skal ende, sier Østnor.

Han tror at viruset vil ha negative konsekvenser for kinesisk økonomi, og det ser også ut til å bli forsiktig negative konsekvenser globalt. Men dette vil de neste ukene vise, sier han.

– Det har også hatt noe å si at oljeprisen har falt gjennom januar. På toppen av dette har vi fått svake tall fra norsk økonomi, både svake forbrukstall og en svak PMI mandag, sier Østnor.

Han viser da til innkjøpssjefsindeksen (PMI), som antyder svakere aktivitetsvekst i industri og næringsliv.

Dette betyr kronen for deg

Den uvanlig svake kronen får negative konsekvenser for vanlige nordmenns feriereiser og kostnaden på utenlandske varer, men er positiv for eksportbedrifter som selger varer i valutaer som dollar og euro.

– Det betyr jo at det blir dyrere for oss å dra på ferier, og dyrere for oss å importere varer. Det løfter kanskje prisveksten lite grann. Importerte varer står for minst en tredjedel av konsumprisindeksen, sier Østnor.

Hvis kronen holder seg veldig svak, kan det påvirke rentesettingen i Norge. Sentralbanken venter at renten vil bli holdt på dagens nivå den nærmeste tiden.

– Når det gjelder Norges Banks utsikter, så vil høyere inflasjon løfte utsiktene for renten fremover. Men foreløpig har kronen vært litt sterkere enn sentralbanken har sett for seg, så svekkelsen må vedvare over tid for å få konsekvenser for rentesettingen. Samtidig drar eksportnæringen nytte av en svak krone, som fiskeindustrien, sier Østnor.

Den siste tiden har nivået på pengemarkedsrentene falt, og rentemarkedet forventer nå et rentekutt fra Norges Bank, påpeker valutastrategen.

Les også

Den norske kronen er rammet av frykten for coronavirus: – Har fått litt vel hard juling

– Litt vel hard juling

Ifølge Nordea Markets er kronen en av de valutaene som har fått hardest medfart i kjølvannet av coronaviruset. Nordea-strateg Joachim Bernhardsen sa mandag til E24 at det kan være flere grunner til at kronen har svekket seg mye i det siste.

– Det er ikke så godt å si. Det kan virke som om markedet har vært litt «long» kronen, sa Bernhardsen.

Er en investor «long» kroner, betyr det at vedkommende har kjøpt kroner i påvente av at kronen skal styrke seg, slik at investeringen blir mer verdt.

– Det spiller også inn at oljeprisen faller mye. Norges Bank har fortsatt rom til å kutte renten, og det kan også være at noen tenker at her kan det komme kutt. Men det er vanskelig å vite hvordan valutamarkedet tenker, og jeg synes kronen har fått litt vel hard juling i de siste ukene etter coronaviruset, sa Bernhardsen mandag.

Les også

Stort fall i bedriftenes forventninger til økonomien

Svak krone løfter Oljefondet

Svekkelsen i kronen bidrar til å løfte sparepengene i det norske Oljefondet til enda høyere verdi enn det ellers ville ha hatt, fordi utenlandske verdipapirer i euro og dollar kan veksles om til flere kroner enn tidligere.

Kroneeffekten kommer på toppen av en ellevill børsoppgang de siste årene. Fondet passerte rekordnivået 10.000 milliarder i høst, og oppgangen stoppet ikke der.

Bare siden nyttår har fondet lagt på seg nye 500 milliarder kroner, ifølge det uoffisielle telleverket på fondets nettsider noe som tilsvarer drøye to års statlig oljepengebruk.

Tirsdag formiddag viser telleverket en fondsverdi på 10.550 milliarder kroner.

Sentralbanksjef Øystein Olsen antydet i høst overfor E24 at den uvanlig svake kronen kan være en ny normal, blant annet fordi utlandet venter at det vil bli krevende for Norge å omstille seg til å bli mindre avhengig av oljebransjen.

Les også

Coronaviruset gir kroneras – har falt 10 øre det siste døgnet

Les også

Prognoseprisen: Norges Bank vant for femte gang

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kronekurs
 3. Norsk krone
 4. Norge
 5. Norges Bank
 6. Oljefondet
 7. Konsumprisindeksen

Flere artikler

 1. Den norske kronen er rammet av frykten for coronavirus: – Har fått litt vel hard juling

 2. Mener Olsen har grepet inn i kronen: – Veldig uvanlig

 3. Kronefall etter rentebeskjed

 4. Rekordsvak krone mot euro: - Ikke overraskende

 5. Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter