Apple leverer rekordresultat i viktig kvartal

Oppsiktsvekkende gode kvartalstall får verdens mest verdifulle børsselskap til å klatre over to prosent i etterhandelen på Wall Street.

ARMANDO BABANI / EPA
  • Ine Brunborg
Publisert:

Apple rapporterer om et justert resultat per aksje på 4,99 dollar i sitt regnskapsmessige første kvartal, det høyeste noensinne.

Det er godt over forventningene om 4,55 dollar, ifølge Refinitiv-estimater gjengitt av CNBC. Det er også opp fra tilsvarende kvartal året før, da Apples resultat var på 4,18 dollar per aksje.

Samtidig viser Apple også til sin høyeste kvartalsmessige omsetning noensinne, som landet på 91,8 milliarder dollar, over estimatet på 88,5 milliarder dollar. Året før var dette tallet på 84,3 milliarder dollar.

Apple-aksjen er i skrivende stund opp 2,56 prosent i handelen etter stengetid på Wall Street.

Perioden, som strekker seg fra oktober til desember og dermed inkluderer julehandelen, regnes som Apples aller viktigste kvartal, og det er gjerne i denne perioden at selskapet loggfører de høyeste inntektene.

– Vi er begeistret for å rapportere Apples høyeste kvartalsinntekter noensinne, drevet av sterk etterspørsel etter vår iPhone 11 og iPhone 11 Pro-modeller, og rekorder for tjenester og tilbehør, sier Apple-sjef Tim Cook i rapporten.

Styrket iPhone-salg

Dette er det første fullstendige kvartalet etter at Apple lanserte sin iPhone 11, og salget av iPhone-er bidrar til å løfte omsetningen i perioden.

Salget av iPhone beløp seg til 55,96 milliarder dollar i kvartalet. Det er opp fra 51,98 milliarder dollar året før, og vel over Refinitiv-estimatet på 51,62 milliarder dollar.

Selv om iPhonen er blant selskapets største produkter, rettes det også oppmerksomhet mot det såkalte «wearables»-segmentet, som inkluderer produkter som AirPods og AppleWatch, i tillegg til produkter som iPod touch og tilbehør.

Her landet omsetningen på 10 milliarder dollar, opp fra 7,3 milliarder året før. Det er også over estimatet på 9,52 milliarder dollar.

For «services»-segmentet, som inkluderer strømmetjenesten Apple TV+ og tjenester som Apple Pay, rapporterer selskapet om inntekter på 12,71 milliarder dollar, opp fra 10,86 milliarder dollar året før. Her var det ventet en omsetning på 13,07 milliarder, ifølge Refinitiv.

Før dagens rapport har Apple ikke offentliggjort hvor mange som har abonnert på sin nylanserte strømmetjeneste, ei heller hvor mange som betaler for den. Apple har fra før tilbudt gratis prøveperioder på ett år til kunder som kjøper enkelte produkter.

Vekst i Kina

For litt over ett år siden kom Apple med et sjeldent resultatvarsel etter fallende salg i Kina. I dette kvartalet kan Apple imidlertid melde om vekst i regionen, der salgsinntektene økte til 13,58 milliarder dollar, opp fra 13,18 milliarder dollar året før.

Det er likevel under forhåndsestimatet på 14,7 milliarder dollar, ifølge Financial Times.

Les også

Les også: Apple ber leverandører jekke opp produksjonen, ifølge Nikkei

Frykt for coronavirus

Samtidig er det knyttet bekymringer til hvordan det kinesiske coronaviruset vil påvirke teknologigiganten, som produserer flesteparten av produktene sine i nettopp Kina.

– Jeg kan ikke forestille meg et scenario hvor produksjonskjeden ikke blir forstyrret, kommenterte analytiker Patrick Moorhead ved Moor Insights & Strategy til Bloomberg tidligere tirsdag.

Selv om dagens resultater ikke vil bli påvirket av virusutbruddet, som ble kjent rundt årsskiftet, fryktes det at utbruddet også vil påvirke salget i landet fremover, skriver CNBC.

– Apple kan potensielt tape salg i løpet av en viktig høytidsperiode. Selv om det bare er nedstengninger i bestemte byer og regioner, vil sannsynligvis trafikken i butikker være lavere, heter det i en rapport fra J.P. Morgan-analytiker Samik Chatterjee, gjengitt av kanalen.

«Uvanlig» guiding

For inneværende kvartal venter Apple inntekter mellom 63 milliarder og 67 milliarder dollar, ifølge dagens rapport.

Apples finansdirektør, Luca Maestri, omtaler intervallet som «uvanlig bredt», ifølge Financial Times. Årsaken er å ta høyde for «potensielle innvirkninger» coronaviruset har på produksjonskjeden.

– Situasjonen utvikler seg, det er veldig nytt. Det er årsaken til at vi legger et bredere spekter på guidingen vår, sier han, ifølge avisen.

Apple-sjef Tim Cook sier samme kveld til CNBC at Apple har stengt ned én butikk i Wuhan-området, som er i sentrum av virusspredningen, og at de har kuttet ned på åpningstidene i Kina.

Les hele meldingen og rapporten fra Apple her
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Resultatrushet

Flere artikler

  1. Apple har stengt fabrikker i Kina etter virusutbruddet

  2. Starbucks med sterkere resultat enn ventet

  3. Apple maktet å vokse på tross av virusuro

  4. Knuser forventningene etter å ha bommet i to kvartaler på rad

  5. Stor omstilling i storbanken HSBC: Vil kutte 35.000 stillinger