Salmar om coronaviruset: – Vi er forberedt på flere avbestillinger
Salmar har fått avbestillinger på grunn av coronaviruset, og vurderer tiltak fortløpende, men foreløpig er det snakk om små volum. Laksesektoren er den som er raskest til å snu seg rundt i krisesituasjoner, sier analytiker.
Coronaviruset har foreløpig hatt liten påvirkning på Salmars salg, opplyser finansdirektør Trine Sæther Romuld i Salmar. Her i samtale med Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård.
Lakseoppdretteren Salmar selger mesteparten av sine produkter til Europa, og er dermed lite påvirket av coronaviruset så langt.
Om lag 10–15 prosent av Salmars salg går til Asia.
– Foreløpig har vi fått noen avbestillinger, men vi har andre kunder som har tatt det volumet, så vi har fått solgt fisken vår likevel, sier finansdirektør i Salmar Trine Sæther Romuld til E24.
Så langt har Salmar merket viruseffekten på kunder i Asia, men også noe i Italia, der det nå også er oppdaget spredning.
Når det gjelder konsekvensene fremover, understreker hun at det avhenger av varighet og spredning.
Vurderer tiltak
Salmar vurderer fortløpende om det skal settes i verk tiltak.
– I og med at vi også driver videreforedling, så har vi mulighet til å lage produkter og fryse inn. Vi vurderer det hele tiden. Foreløpig er det ikke gjort noen endringer, men vi må være forberedt på at det kan komme flere avbestillinger, sier hun.
Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror laksesektoren er godt rustet til å takle utfordringene.
– Frykten og alle tiltak som blir gjort påvirker veldig mange sektorer. Laksesektoren er en av de sektorene som i utgangspunktet har størst risiko for påvirkning, fordi det selges laks i mer enn 160 land, sier han.
– Men samtidig er laksesektoren den som er raskest til å snu seg rundt og omdirigere volumer fra de markedene som er rammet til andre marked.
Millioner av kinesiske firmaer risikerer kollaps hvis bankene ikke handler
Vant til kriser
– Det er klart at hvis det sprer seg videre og flere byer må stenges ned og folk må holde seg hjemme, så vil det ramme restaurantbesøkene veldig, men da selges det også mer i dagligvarebutikkene, sier analytikeren.
Mens hoveddelen av laksekonsumet i Asia skjer på restaurant, er det motsatte tilfellet i Europa.
– Europa er mer robust på den måten, fordi hoveddelen av laksen der er kjøpt i dagligvare til hjemmebruk.
– Næringen blir rammet slik som andre næringer, men samtidig er næringen blant dem som er best vant til å håndtere krisesituasjoner og snu seg rundt og finne nye kunder på kort varsel, sier han videre.
Lakseslakt på Børsen: Hovedindeksen faller kraftig
Børsfall
Salmar presenterte et langt svakere resultat enn ventet for fjerde kvartal.
Lave priser og utfordringer knyttet til lakselus trakk det operasjonelle driftsresultatet ned til 658 millioner i kvartalet fra 935 millioner på samme tid i fjor.
På forhånd ventet analytikerne 857 millioner kroner, ifølge Infront.
Salmar-aksjen faller i skrivende stund rundt fire prosent til 445 kroner på en helrød børsdag. Den generelle frykten for spredning av coronaviruset fører til markante fall både i Oslo og ute i Europa.
Salmar-sjefen mener virusfrykten nå påvirker oss alle, enten bevisst eller ubevisst.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge
Virusfrykt gir nye fall på Oslo Børs: – Ingen tvil om at dette er skremmende
CNBC: USA vurderer flyforbud til Kina etter virusutbrudd
- Annonsørinnhold
Elektronikkprodusent med permitteringsvarsel til 240 ansatte
Første tilfelle av coronavirus registrert i Finland