Dette skjer denne uken

Resultater fra selskaper på Oslo Børs kommer denne uken, i tillegg til investeringstall og nøkkeltall fra eurosonen. Virusutviklingen i Kina vil følges tett også denne uken, tror sjeføkonom.

Håkon Mosvold Larsen
  • Ola Alsberg
Publisert:

Resultatsesongen går mot slutten. Forrige uke leverte tungvektere som Aker BP, Kongsberg Gruppen, Mowi og Norwegian tall, mens det denne uken er klart for resultater fra blant andre Golden Ocean og Bank Norwegian.

Se listen over selskapene som leverer resultat og kalenderen for neste uke lenger ned i saken.

De amerikanske markedene holder mandag stengt i forbindelse med helligdagen Presidents Day.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika

Terje Pedersen / NTB scanpix

Fremdeles virusfrykt

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika sier uken vil bli kritisk for virusutviklingen i Kina, hvor coronaviruset covid-19 fremdeles herjer.

– Fremover får vi tegn på om viruset lar seg stagge. Nå er om lag 70.000 smittet, og innen månedsskriftet er vi nok på 120.000. Antallet smittede må begynne å gå ned snart, og det får vi forhåpentligvis tegn på snart, sier Andreassen.

– Får man ikke kontroll på viruset blir 2020 et dårlig år, sier han.

Siden slutten av desember har markedene vært preget av virusfrykt. Mandag morgen sier ferskeste tall at 68.500 smittet og over 1.700 er døde av viruset, som hittil har nådd minst 27 land.

Norske investeringstall

På torsdag kommer SSB med statistikk over investeringer innen olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning.

Fredag kommer også investeringsindeksen for detaljvarehandelen i fjerde kvartal.

– Det er en bransje som har enorm overkapasitet og har investert tungt i nye butikker. Min hypotese er at investeringene i olje, handel og industri faller, sier Andreassen.

– De samlede effektene av det tror jeg vil resultere i rentekutt i løpet av året, sier han.

Euro-tall

Fredag kommer en PMI-tall for en rekke europeiske land. I tillegg til tall fra Sverige, Frankrike og Tyskland, kommer PMI-ene for februar i eurosonen.

– Februar-målingen gir oss en idé av hvordan eurosonen kan bli påvirket av coronavirus-utbruddet, skriver Nordea Markets i en rapport.

– Svake utsikter i globaløkonomien viser til mulig nedgang fremover, uttalte seniorøkonom Fabio Balboni i HSBC om eurosoneutviklingen til CNBC tidligere denne måneden.

Konsensus for PMI-indeksen i eurosonen er ifølge DNB Markets på 50,8, mot forrige måneds 51,3.

Tirsdag kommer ZEW-indeksen for februar i Tyskland. ZEW-indeksen baseres på inntil 350 investorer og analytikeres forventninger om utsiktene i tysk økonomi det nærmeste halvåret.

– Oppgangen i indeksen de siste månedene økte håpet for stabilisering i den tyske økonomiens aktivitet. De siste Ifo-tallene advarer imidlertid om at oppgangen kan være kortvarig, ettersom den falt på tross av forventningene på grunn av fall i tjeneste- og bygningssektorene, skriver Inge Klaver i Nordea i en rapport

Les også

Storbank: Eurolandene kan gå mot nedgang

G20-toppmøte

Lørdag og søndag avholdes et møte for finansministre og sentralbanksjefer for verdens 20 største økonomier i Riyadh i Saudi-Arabia.

– Der kan man få signaler fra landene om hvilke tiltak de vil gjøre for å bøte på de negative ringvirkningene som følge av viruset, sier Andreassen.

Rentereferat og Walmart

Fra USA legger den amerikanske sentralbankens Federal Open Market Committee (FOMC) frem referatet fra rentemøtet 29. januar på onsdag.

Tirsdag kommer dem amerikanske varehandelgiganten Walmart med kvartalstall. Varehandelgiganten er blant de siste i sin gruppe til å levere tall fra julehandelen.

– Det er store forventninger til tallene. Salgstallene fra andre i sektoren har ikke vært gode. Særlig hovedkonkurrenten Target leverte nylig dårlige tall. Makrodata tyder også på at privatkonsum i USA fremdeles er robust, sier Financial Times-journalist Alistair Gray til egen avis.

Selskapet har lenge klart seg bedre enn andre i varehandelbransjen. Analytikere venter en resultatoppgang på 2,5 prosent fra fjorårets fjerde kvartal.

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Ledighetstall og resultatrush

  2. Dette skjer denne uken

  3. Dette skjer denne uken: Første «coronaresultater» fra selskaper på Oslo Børs

  4. Annonsørinnhold

  5. Høyeste gullpris på syv år etter virusfrykt

  6. Dette skjer denne uken