Dof håper å sikre krisepakke før april: – Har en god dialog

Offshorerederiet kan likevel ikke garantere en løsning. I mellomtiden ber rederiet bankene om enda en betalingsutsettelse.

HÅPEFULL: Dofs konsernsjef Mons Aase jobber for å få bankene ombord i rederiets redningspakke.

Asgeir Aga Nilsen/ DOF
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

– Vi håpet vi skulle bli ferdig til jul. Det har tatt lengre tid. Kan hende var vi for optimistiske, sier Dof-sjef Mons Aase til E24.

Offshorerederiet har siden i fjor jobbet for å sy sammen en redningspakke for å holde seg finansielt flytende, etter at lånenekt fra enkelte banker strupet finansieringen

Aase presenterte fredag rederiets rapport for fjerde kvartal.

Den viste bedring i driften, men fortsatt en halv milliard i rødt på bunnlinjen.

Les også

Kreditorer gir grønt lys for justert redningsplan i Dof Subsea

Håper å sikre krisepakke før april

Rederiet trodde tidligere at den finansielle løsningen kunne være klar før årsskiftet, deretter tidlig i første kvartal.

Nå er målet før april.

Planen skal i korte trekk sørge for ny kapital, utsettelse av forfall på obligasjonsgjeld og reduserte avdrag på bankgjeld.

– Det er mange banker involvert, og ulike selskaper. Det tar bare lengre tid. Vi var kanskje for optimistiske, men det er viktig å ha en ambisiøs plan så vi holder fremdrift, sier Dof-sjefen.

Refinansieringen krever at både obligasjonseiere, aksjonærer og banker gir grønt lys. Før jul ble førstnevnte kreditorgruppe med på planen, men Dof forhandler fortsatt med bankene.

Mens forhandlingene pågår har Dof Subsea fått utsatt lånebetalinger til 28. februar. Rederiet har deretter søkt om enda en utsettelse frem til utgangen av april.

Før den tid håper Aase at en løsning er i boks.

– Det er det vi håper på, men vi har håpet før, sier han.

– Har en god dialog

Finansieringsproblemene til Dof startet i fjor da enkelte banker ikke lenger ville være med å refinansiere lån i offshoreindustrien.

– Opplever dere at bankene har blitt vanskeligere å ha med å gjøre?

– Vi snakker mer enn 15 banker. Jeg kan ikke skjære alle over en kam. Det er ulike fasetter av hvordan de stiller seg. Det varierer veldig, sier Aase.

– Kommer noen av bankene til å trekke seg?

– Det vil tiden vise. Men vi kan ikke gå i detalj. Vi har en god dialog med de fleste.

Finansdirektør Hilde Drønen sier til TDN Direkt at Dof har kommer mye lenger i refinansieringsprosessen siden årsskiftet, men at selskapet ikke kan garantere noe.

– Du har en bankgruppe i Dof Subsea, og det er klart at Dof Subsea er mer kompleks enn resten av virksomheten, men når jeg ser på andre transaksjoner så ser jeg at dette tar tid, sier hun.

HÅPER PÅ LØSNING: Dof-sjef Mons Aase jobber for å få bankene om bord i rederiets redningspakke.

Asgeir Aga Nilsen/E24
Les også

Analytiker slakter Dof-aksjen: – Verdt null

– Vi tror det verste er bak oss

Regnskapet viser bedring for rederiet, men Dof skrev ned verdier for 328 millioner kroner i kvartalet, noe som tynget resultatet sammen med avskrivninger og finanskostnader.

Fasiten viser et underskudd etter skatt på 512 millioner, men lenger opp i regnskapet økte brutto driftsresultat (EBITDA) til 749 fra 493 millioner kroner.

– Når vi ser endelig EBITDA for 2019 mot budsjettet vårt for 2019, så gjør alle båttyper og segmenter det bedre, sier Aase.

Han sier at aktiviteten har økt gradvis. Dof sliter i likhet med andre offshorerederier fortsatt med etterdønningene etter oljekrisen, som har etterlatt et marked med overkapasitet og rederiene med tyngende gjeldsberg.

Styret i Dof forventer at brutto driftsresultat (EBITDA) vil være «på nivå eller noe høyere» i 2020 sammenlignet med 2019.

– Vi tror det verste er bak oss, og at aktiviteten gradvis øker. Men slik reisen har vært i offshore oljeservice i det siste klarer du ikke helt å tro på at det skal bli så mye bedre, sier Dof-sjefen.

Her kan du lese mer om

 1. DOF
 2. Offshore
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kriserammet offshorerederi tapte over en halv milliard

 2. Betalt innhold

  Fortsatt blodrødt for Dof – tapte 512 millioner kroner

 3. Har tapt 200 millioner kroner på kronesvekkelse

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker slakter Dof-aksjen: – Verdt null

 6. Bømlo-rederiet Eidesvik Offshore skriver ned verdier for over en halv milliard