Jakter trygghet i gull og rentepapirer: – Et spørsmål om hvor man skal gjemme seg

Investorer jakter på trygge havner som gull og amerikanske rentepapirer, mens aksjemarkedene faller. – Det er et spørsmål om hvor man skal gjemme seg, sier Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen.

FLYTTER PENGER: Investorer flytter penger inn i gull og rentepapirer, mens aksjemarkedene faller, etter ny bekymring for coronaviruset (covid-19) som sprer seg i land som Italia. Her går en kvinne med ansiktsmaske inn på jernbanestasjonen i Milano.

MATTEO CORNER / ANSA
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Starten på børsuken har blitt svært urolig.

Både i Asia, Europa og USA er det stygge børsfall etter nye meldinger om spredning av coronaviruset (covid-19) i land som Italia, Sør-Korea og Iran.

Også oljeprisen stuper - og i Oslo endte Børsen ned i overkant av fire prosent.

Samtidig ser investorer ut til å flytte pengene sine til antatt trygge havner, hvor de kan stå plassert til lavest mulig risiko.

Økt etterspørsel etter gull gjør at prisen stiger, og økt etterspørsel etter langsiktige amerikanske statsobligasjoner gjør at rentene faller.

– Det er «flight to quality» som gjelder nå, sier Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen til E24.

– Børsene i Europa faller to til fire prosent, og det er et stort fall til Europa å være. Da faller rentene, fordi investorer søker tilflukt i trygge havner. Når rentene er veldig lave eller negative, slik de er nå, kan det også være gunstig å kjøpe gull. Det er et spørsmål om hvor man skal gjemme seg, sier han.

Les også

Børsras i Europa – Milano-børsen ned over tre prosent

Dette skjer i markedene

Dette er et øyeblikksbilde av markedene mandag kveld:

 • Gullprisen er opp 0,78 prosent for dagen til 1.655 dollar per unse, det høyeste nivået på syv år
 • Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid er presset ned til 1,35 prosent, det laveste nivået siden 2016, og renten på 30-årige USA-statsobligasjoner er den laveste noensinne på 1,81 prosent
 • Aksjemarkedene i Asia falt, med Hang Seng-indeksen ned 1,79 prosent og Kospi-indeksen ned 3,87 prosent
 • Aksjemarkedene i Europa falt, med den verste børsdagen i Milano på over tre år. Også de øvrige børsene falt over 3 prosent. I Norden falt Stockholmsbørsen 4,28 prosent.
Les også

Mærsk-toppsjefen om coronaviruset: De neste ukene blir avgjørende

Amerikanske lange renter falt kraftig fra høsten 2018 til høsten 2019, etter at USAs sentralbank kuttet renten. Rentene har falt på ny i januar i år, etter de første nyhetene om coronaviruset. De siste dagene har fallet tiltatt, til de laveste nivåene på mange år.

– Det er fryktelig lavt, sier Bernhardsen.

– Det vi ser nå er nok en fortsettelse av det vi har sett tidligere i år, hvor flukt til trygge verdier og risikoaversjon er det som gjelder, sier han.

Les også

Virusfrykt senker oljeprisen - ned 2,4 prosent

Kan senke norske fastrenter

De fallende rentene i USA har imidlertid lite å si for norske bankkunders renter – i alle fall ikke de flytende. Derimot kan bankene kutte fastrentene hvis utviklingen i utlandet fortsetter, påpeker Nordea Markets-strategen.

– Hvis de lange rentene ute kommer enda lenger ned, vil nok fastrentene til bankene komme litt ned. Men for de flytende rentene har det ikke noe å si, sier Bernhardsen.

Hvis Norges Bank kutter styringsrenten, så kan de flytende rentene i Norge følge etter. Men det må trolig mer til enn litt uro før sentralbanken kutter, tror Nordea Markets.

– Vi tror Norges Bank vil holde renten i ro inntil videre, men kommer an på utviklingen i markedene, sier Bernhardsen.

– Der vi er i dag så holder det ikke med litt børsuro for å trigge rentekutt. Da må det skje noe mer, legger han til.

Les også

G20-toppene «overvåker coronaviruset nøye»

Mandag skriver Eika-gruppens sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen på sin blogg at Norges Banks renteprognose er «rammet av force majeure». Han tror coronaviruset vil gi en lavkonjunktur, og sier at norsk økonomi er svakere enn de fleste prognosegivere har tatt innover seg. Derfor mener han at det må tas kraftige grep i form av rentekutt og stimulerende pengebruk fra regjeringen.

«Norge treffes nå på senvinteren av en internasjonal nedgangskonjunktur, noen måneder etter at den norske innenlandske nedgangskonjunktur satte inn. Det kommer neppe til å holde med store rentekutt for å berge oss nå, her må også finanspolitikken komme på banen», skriver Andreassen.

Bernhardsen sier at han hadde trodd på enda større kronesvekkelse etter dagens markedsuro.

– Den norske kronen er sårbar i et sånt klima. Men den går ikke helt veggimellom. Jeg ville trodd at den skulle ha blitt enda mer svekket mot euro. I starten av februar var den på 10,27 mot euroen, og det er ikke umulig at vi havner der igjen, sier han.

Les også

Corona-effekt for charterturer til Thailand

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Statsobligasjoner
 3. Gull
 4. Nordea Markets
 5. Coronaviruset
 6. Kina
 7. Italia

Flere artikler

 1. Børsraset fortsetter: USA-indeks ned over seks prosent på to dager

 2. Flykter til kontanter i krisen: – Man selger alt og kjøper dollar

 3. Den norske kronen er rammet av frykten for coronavirus: – Har fått litt vel hard juling

 4. Viktig rente med nytt fall: Nå blir det billigere for bankene å låne

 5. Betalt innhold

  De trygge havnene som kan klare seg i coronakaoset