Forvalter selger Nel-aksjer etter eksplosjonen i Sandvika

Hydrogenselskapet har sett børsverdiene falle kraftig. Delphi Norge har kvittet seg med halvparten av sine aksjer, og avventer nå undersøkelsene av eksplosjonen.

ULYKKE: En hydrogentank eksploderte på en Uno-X-stasjon i Sandvika mandag. Årsaken er ikke kjent.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Vi har justert ned eksponeringen, sier Delphi Norge-forvalter Tian Tollefsen til E24.

Nedsalget skjer etter mandagens eksplosjon ved hydrogenstasjonen til Uno-X i Sandvika, som er levert gjennom et fellesforetak eid av Uno-X, Nel og Praxair.

I aksjonærregisteret var fondet oppført med 6,093 millioner aksjer per onsdag i forrige uke, men det har nå solgt mer enn halvparten av beholdningen, ifølge Tollefsen.

Investorfavoritten Nel har vært under kraftig press på Oslo Børs etter ulykken. Kursen har falt fra 7,05 til 5,06 kroner så langt denne uken, en nedgang på nærmere 30 prosent.

Les også: (+) Så mye har Nel og Uno-X tapt på sine hydrogenstasjoner

Avventer undersøkelser

– Vi får se hva som kommer ut av undersøkelsene. Men det kan ta tid. Det er litt av grunnen til at vi har redusert eksponeringen. Vi må se litt hvordan sentimentet og utviklingen blir, sier forvalteren.

Selv har Nel opplyst at de har eksperter på stedet, men kan foreløpig ikke si noe om årsaken til eksplosjonen.

Rune Skjold, seksjonssjef i seksjon for økonomi og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, sier til Infront TDN Direkt at etterforskningen kan ta måneder.

– Det er selvfølgelig uheldig at det skjer, men det er umulig å forutse. Så lenge det ikke er noen komponentsvikt hos Nel bør casen på lang sikt være nokså uendret, mener forvalteren.

Les også

Analytikere har ikke mistet troen på Nel tross eksplosjonen i Sandvika

– Men det legger utvilsomt en demper på sentimentet hos både investorene og til en viss grad fremgangen til hydrogen på kort sikt, mener han.

Les også: Einar fylte på ulykkesstasjonen to timer før eksplosjonen

– Behandler situasjonen korrekt

Alfred Berg er gjennom sitt Gambak-fond den nest største aksjonæren i Nel, med en eierandel på drøye tre prosent. Porteføljeforvalter Leif Eriksrød sier han er forberedt på store svingninger i aksjen.

– Selskapet behandler situasjonen på en korrekt måte i den forstand at man ikke tar risiko – man må finne årsaken til uhellet og ta det derfra.

– Det er veldig ubeleilig her i Norge, fordi man har få stasjoner og få biler. Det er ubeleilig for dem som har hydrogenbil og ikke får fylt drivstoff, sier han.

Eriksrød tror ikke situasjonen vil ha store konsekvenser for Nels muligheter i hydrogenmarkedet.

Les også

Nel om hydrogeneksplosjonen i Sandvika: – Har stengt 10 andre stasjoner midlertidig

– Dette kan kanskje best sammenlignes med flyene som Norwegian måtte sette på bakken. Det er kjedelig så lenge det varer, men har sannsynligvis ikke så mye å si på lengre sikt.

Les også: Aksjekollaps etter Sandvika-eksplosjonen

Kjøpte i forrige uke

Gambak-fondet kjøpte 2,85 millioner Nel-aksjer i uken frem til forrige onsdag, etter å ha solgt aksjer den foregående uken, ifølge aksjonærregisteret.

– Aksjen var på høye nivåer, vi ble overvektet og solgte litt. Da nedsalget kom (storeierne F9 Investments LLC og H2 Holding solgte seg ned i forrige uke, journ.anm.) ble kursen rundt 20 prosent lavere og det var naturlig å kjøpe noe tilbake, sier Eriksrød.

På spørsmål om hva fondet har gjort denne uken, svarer forvalteren at de ikke kommenterer løpende handling.

Les også

– De må forsikre oss om at det ikke vil skje igjen

Les også

Vil ikke trekke konklusjoner på nåværende tidspunkt

Her kan du lese mer om

  1. Nel
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Stor Nel-appetitt blant småinvestorer

  2. Anonyme tyske investorer eier rundt en fjerdedel av Nel

  3. Forvalter tror Nel surfer på grønn bølge: Aksjen nesten doblet siden nyttår

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil ikke trekke konklusjoner på nåværende tidspunkt

  6. Nel doblet tapet i andre kvartal