Oslo-noterte Salmones Camanchaca: Vil bli karbonnøytral innen 2025

– Ikke bare er det et godt miljømessig initiativ, men også økonomisk, så det er en vinn-vinn-situasjon, sier analytiker.

BÆREKRAFT: Visestyreleder Ricardo Garcia i Salmones Camanchaca var i Oslo fredag for å fortelle om utsiktene til det chilenske oppdrettsselskapet. Målet er å bli karbonnøytral innen 2025. Foto: Camilla Knudsen E24

 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Chilenske Salmones Camanchaca, som er notert på Oslo Børs, rapporterte torsdag om et kraftig resultatfall i andre kvartal.

Fredag er selskapet i Oslo for å fortelle om utsiktene og målet om å bli karbonnøytralt innen 2025.

– Vi gjør dette først og fremst for planeten, fordi vi ønsker å kunne gjøre business også de kommende hundre årene, sier Ricardo Garcia, visestyreleder i selskapet til E24.

Men han ser også mulighet for økt verdsettelse av selskapet som en følge av bærekraftsfokuset.

– Jeg håper at investorer og kunder anerkjenner at det å investere i eller kjøpe produktene fra selskaper som er mer miljøansvarlige er viktig, og at de derfor foretrekker oss, sier han.

DNB Markets-analytiker Alexander Aukner. Foto: Paul S. Amundsen

Jakt på bærekraftige investeringer

For å bli karbonnøytral, legger selskapet opp til redusert bruk av fossilt brensel, elektrisitet og kjølemedier, som er de viktigste utslippskildene.

De vi også fremme fokus på bærekraft både internt og hos leverandører.

I tillegg eier selskapet store skogområder som skal forvaltes for å maksimere karbonfangsten og kompensere for halvparten av Salmones Camanchacas nåværende karbonavtrykk.

– De vet jo at det er aksjonærvennlig å ha ESG-fokus i dag, så det er positivt, sier Christian Olsen Nordby, analytiker i Kepler Cheuvreux.

ESG er en bærekraftsbetegnelse som står for miljømessige, sosiale og forretningsetiske forhold.

DNB Markets-analytiker Alexander Aukner tror også det er positivt på sikt, selv om det ikke vil ha noen umiddelbare konsekvenser på prisingen av selskapet.

– På sikt ser vi jo at kundene blir mer og mer opptatt av hvordan maten vår er laget, så da er dette en god sak, sier han.

Selskapsledelsen sier også at tiltakene vil ha ubetydelig kostnader.

– Hvis det er rett, så er det ikke bare et godt miljømessig initiativ, men også økonomisk. Da blir det en vinn-vinn-situasjon: de tar potensielt mer miljøansvar og samtidig blir produktet mer attraktivt, sier Aukner.

Les også

Salmars-resultat svekket av alger: – Bedre forberedt til våren

Bedre utsikter i andre halvår

Salmones Camanchaca var sterkt plaget med alger i andre kvartal, noe som førte til lave volum og høye kostnader.

– Det var mer alger enn normalt og mindre oksygen i havet som trakk resultatet ned. Nå er vi i vintersesongen og hovedgrunnen til kostnadspresset i andre kvartal vil ikke være til stede i tredje kvartal, sier selskapets visestyreleder Garcia.

Salmones Camanchaca fikk et driftsresultat før verdijusteringer på 1,2 millioner dollar i andre kvartal 2019, sammenlignet med 13,4 millioner dollar i samme periode året før.

Slaktevolumet falt til 7.136 tonn fra 11.132 tonn. Totalt slaktet selskapet i underkant av 19.000 tonn i første halvår, men venter en økning til 37-38.000 tonn i andre halvår.

– Første halvår har ikke vært spesielt bra, andre halvår ser vesentlig bedre ut. Chile som helhet har utfordringer, men jeg tror Salmones Camanchaca er godt posisjonert, så det ser bra ut, sier DNBs Aukner.

DNB Markets har en nøytral anbefaling på aksjen, på grunnlag av den biologiske usikkerheten generelt i Chile.

– I løpet av de neste 6–12 månedene tror jeg det blir mer klarhet. Selskapet ser billig ut, uten at det er noe spesiell grunn til det, men det tar tid å skape troverdighet blant investorbasen, sier han.

Antibiotikabruk

En av bekymringene rundt lakseoppdretterne i Chile er bruken av antibiotika, som nå nærmest er fraværende hos norske oppdrettere.

– Antibiotikabruken er med å gi en rabatt i prisingen av selskapet. Man vil ikke ha det, og den er fortsatt langt over de norske nivåene. Det kommer til å hemme chilenerne fremover også, sier Nordby i Kepler Cheuvreux.

Selskapet har en målsetting om å redusere antibiotikabruken med 50 prosent innen 2025, med håp om bedre effekt av vaksiner.

Les også

Lerøy kutter slaktevolum etter algeangrep

Les også

Laksegiganten Mowi faller på børs tross rekord: – En overreaksjon

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Fisk
 3. Oppdrettsnæring
 4. Chile
 5. Miljøvern
 6. Klima

Flere artikler

 1. Aksjebyks for Lerøy etter sterke tall: – Mange ser på dette som startskuddet

 2. Norway Royal Salmon vil kvitte seg med region sør i år

 3. Mowi forbereder seg på krise i Chile

 4. Bakkafrost med milliardkjøp i Scottish Salmon Company

 5. Grieg Seafood satser i Canada: – Unik mulighet til å starte fra bunn