Børsen gjør seg klar til Euronext-overtagelse: – Vi er blitt kurset i fransk kultur

Den nye børsdirektøren ser til Sveits og skulle ønske at politikerne ville bruke av Oljefondet for å forsterke Norges finansmiljø. 

200 ÅR: Oslo Børs rakk så vidt å feire sitt eget jubileum som selvstendig markedsplass. Den forrige børsdirektøren foretrakk budkampens taper, men Håvard S. Abrahamsen er tydelig på at han tror Euronext vil gjøre Oslo Børs sterkere.

Foto: Trygve Indrelid NTB scanpix
  • Hans Jordheim
Publisert:

Oslo Børs nærmer seg en ny æra etter 200 år som en selvstendig institusjon.

Fra både norsk og fransk-nederlandsk hold forberedes nå Euronexts overtagelse.

Og ikke bare det formelle.

– Vi har fått besøk av en konsulent som har gitt oss et lynkurs i fransk kultur, sier Håvard S. Abrahamsen, Børsens ferske direktør.

Euronext vil snart eie 100 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. Skulle noen mene at overtagelsen av konsernet bærer preg av et fiendtlig oppkjøp, vil Abrahamsen insistere på det motsatte.

– Stéphane Boujnah (Euronext-sjefen, journ.anm.) har sagt at han ikke forventer croissanter når han kommer på besøk. Han har snarere lest seg opp på norsk historie og ønsker å lære så mye som mulig.

Bente Landsnes' etterfølger har i løpet av den drøye måneden han har vært i jobben rukket å treffe franskmannen en håndfull ganger. Én av dem på 17. mai.

– Han kom ens ærend og stilte med norsk flagg. Vi møtte ham på Grand Hotel, så på barnetoget og spiste pølser og is.

EURONEXT-SJEF: Stéphane Boujnah er ifølge Oslo Børs' nye direktør entusiastisk over overtagelsen.

Foto: Hans Jordheim

Hårete IT-ambisjoner

Da Nasdaq kom på banen i kampen om Børsen, gjorde Euronext det klart at også de vil la Oslo Børs beholde navnet sitt.

Deres uttalte strategi går i stor grad ut på å fortsette å bygge opp rundt sektorene som Børsen allerede er god på, som olje, sjømat og shipping.

– Så vil folk flest egentlig merke noen forskjell?

– Det kommer nok forandringer, men det er litt tidlig å si. Jeg håper og tror at Oslo Børs blir en mer attraktiv markedsplass, med større muligheter og bedre distribusjon, sier Abrahamsen.

– Ledelse og styre var jo veldig tydelig på at de foretrakk Nasdaq. Støttet du den vurderingen?

– Jeg satt på siden, men var informert. Det er vel det jeg kan si. Nå kommer jeg inn med et friskt blikk og er godt fornøyd med Euronext som ny eier.

Stéphane Boujnah har i tillegg fremhevet en ambisjon om å trekke flere teknologiselskaper til Norge. I dag noteres som regel nordiske IT-selskaper på Stockholm-børsen, som eies av Nasdaq.

– Dette er nok et langt lerret å bleke, sier den nye børsdirektøren.

– Anser du det som en fornuftig ambisjon?

– Det er ikke tvil om at teknologiutvikling vil prege de neste tiårene, så i det perspektivet er det.

Ingen bombe med bud

Da den tidligere PwC-partneren takket ja til stillingen i desember i fjor, sa arbeidsoppgavene ikke noe om å svare til en konsernsjef med kontor i Paris. Abrahamsen forteller at budet kom overraskende, men ikke som noen bombe, gitt interessen som tidligere er blitt vist Oslo Børs VPS.

Med oppkjøpet er arbeidsoppgavene hans blitt mer todelt enn det som var tilfellet for Bente Landsnes. I tillegg til å lede aktiviteten i Norge, skal han møte i Euronexts topplederstyre og ha ansvar for konsernets råvarehandel.

– Dette er ikke noe vi er veldig store på i dag, vi har Fish Pool for finansielle laksekontrakter, og så er Euronext store på raps og hvete. Dermed blir vi nødt til å sette oss inn i dette, men jeg liker tankegangen deres med horisontale ansvarsområder.

– Blir det da naturlig å satse på videreutvikling av Fish Pool?

– Det er litt tidlig å si noe konkret. Fish Pool har på en måte lidd av veldig gode marginer for oppdrettsnæringen, så vi har en jobb å gjøre når det kommer til å skape forståelse for betydningen av finjustering og sikring gjennom denne typen kontrakter.

BJELLEKLANG: Når nye selskaper noteres på en av markedsplassene i Oslo Børs VPS-konsernet, markerer de det ved å ringe i bjellen på Børsens innendørsbalkong. Under ledelse av Abrahamsen (nummer tre fra venstre) har Ice Group, Klaveness Carriers og Ultimovax gjort dette.

Foto: Thomas Brun NTB scanpix

Vender tilbake

I tillegg til alt vedrørende Euronext-oppkjøpet har Håvard S. Abrahamsens første uker som børsdirektør handlet om både introduksjon og gjensyn.

Han har nemlig allerede åtte år på Oslo Børs under beltet, senest som aksjedirektør.

– Basert på fem ukers erfaring, hvor vanskelig virker det å drive en børs?

– Det er blitt en mye mer kompleks virksomhet de siste årene, dels drevet av teknologisk utvikling, men også regulering. Den store forskjellen fra 90-tallet er hvordan annenhåndsmarkedet fungerer. Det er langt flere aktører inne nå.

– Har du ambisjoner om å sette ditt personlige preg på konsernet?

– Egentlig ikke, men jeg er opptatt av å bidra til å lette kapitaltilgangen, det er utrolig viktig.

Les på E24+ (for abonnenter)

Derfor er lille Oslo Børs attraktiv for børsgigantene

Vil bruke av Oljefondet

Håvard S. Abrahamsen poengterer at den Børsen han overtar styringen for er en god børs, noe vinterens budkamp og prisingen på 6,79 milliarder kroner for hele konsernet reflekterer. Samtidig skuer han med beundring til Sveits, et land på størrelse med Norge, og deres fremgangsrike finansindustri.

– Man kunne utmerket godt ha fått til noe av det samme i Norge om det var politisk interesse for det. Oljefondet forvalter nå 9.000 milliarder kroner. Jeg skulle gjerne sett at man hadde brukt den muskelen til å bygge et enda sterkere kapitalmiljø og skapt en konkurransedyktig finansiell sektor.

– Oslo Børs er en viktig bit i denne infrastrukturen, men det handler mer om miljøene rundt, om analyse-, megler-, investor- og forvaltningsbransjen. Det er det som skaper et finansielt miljø. Vi snakker mye om hva vi skal drive med når oljen blir mindre og mindre viktig. Jeg mener vi kunne gjort mer av dette.

Ny styreleder

I tillegg til å ha byttet direktør vil Oslo Børs VPS også snart få et nytt styre, valgt av Euronext. Abrahamsen forteller at arbeidet går fremover.

– Vi har vært i dialog med Euronext og spilt inn noen navn som vi mener er aktuelle, men de har ganske god oversikt selv.

– Det blir en norsk person?

– Jeg tror ikke vi skal bli overrasket hvis det ikke blir en norsk person, sier han.

Les også

– Det var en bra fight, men den beste vinner ikke alltid

Les også

Oslo Børs tok pause fra maktkampen: Feiret 200-årsdag med finanseliten

Les også

Euronext kontrollerer nå 97,7 prosent av Oslo Børs VPS

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Euronext satser på klimavekst med NordPool-oppkjøp

  2. Børsdirektøren sier opp etter kort tid i jobben

  3. Euronext tar kontroll over kraftbørsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsens nye eier vurderer flere nordiske oppkjøp: – Vi må vokse «big time»

  6. Betalt innhold

    Mens dødsalgen ruinerte oppdrettere i nord, blomstret aktiviteten på laksebørsen