Nel: Gasslekkasje i høytrykkstank forårsaket mest sannsynlig hydrogeneksplosjonen

Nel-aksjen stiger på nytt etter ny oppdatering på eksplosjonen i Sandvika.

  • Ole Martin Skaug
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Eksplosjonen ved Uno-X sin hydrogenstasjon i Sandvika forrige mandag skjedde etter en lekkasje i en høytrykkstank, viser en foreløpig undersøkelse av hendelsen, opplyser Nel i en børsmelding.

– Basert på videre undersøkelser kan vi nå si med sikkerhet at lekkasjen startet i høytrykkstanken, og vi gjennomfører nå undersøkelser for å forstå hva som forårsaket lekkasjen, samt hva som var årsaken til antenningen, sier Geirmund Vislie i Gexcon, som gjennomfører undersøkelsene i en melding.

Les på E24+

Bloomberg: Kinas elbilguru mener hydrogen er fremtiden

Høytrykkstanken hvor lekkasjen fant sted er laget av tredjeparts-leverandører, sammen med enkelte komponenter laget av Nel.

– Vi kan nå konkludere med at Nels kjerneteknologi ikke var kilden til lekkasjen. Likevel leter vi fortsatt etter hva som antente hydrogenet, sier Nel-sjef Jon André Løkke i en melding.

Nel-aksjen steg over syv prosent på Oslo Børs kort tid etter meldingen. Noe senere har aksjen falt litt tilbake og er opp rundt 3 prosent.

Les på E24+

Så mye har Nel og Uno-X tapt på hydrogenstasjonene sine

Stengte stasjoner

Tilbake i 2016 inngikk Uno-X, Nel og Prixair et samarbeid i selskapet Uno-X Hydrogen for å bygge ut hydrogenstasjoner i Norge. Totalt har selskapet laget tre stasjoner, og inntil eksplosjonen var det planlagt fire nye i år.

Stasjonen som eksploderte i Sandvika var den første som ble åpnet som følge av samarbeidet.

Uno-X har i etterkant av eksplosjonen forrige uke varslet at de ikke vil selge hydrogen på sine tre stasjoner før selskapet er helt sikre på at teknologien er trygg. Samtidig har drivstoffstasjonskjeden opplyst at de legger planer om nye stasjoner på is inntil videre.

I tillegg til Uno-X sine stasjoner i Norge har Nel opplyst at ytterligere ti stasjoner er stengt som følge av eksplosjonen. Selskapet har anbefalt stasjonseiere i både Europa og USA å stenge stasjonene sine til man har avklart hva som var årsaken til eksplosjonen.

Les også

Forsker frykter at hydrogenutviklingen vil stoppe opp

Les også

Foreløpige funn «frikjenner» Nel

Les også

Forvalter selger Nel-aksjer etter eksplosjonen i Sandvika

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nel

Flere artikler

  1. Nel venter ekstraordinære kostnader

  2. Alle stasjonene fra samarbeidsprosjektet med Uno-X og Nel stenges

  3. – Nå har vi ganske god oversikt over hva vi må gjøre

  4. Aksjekollaps etter Sandvika-eksplosjonen

  5. Betalt innhold

    Nel-aksjen faller kraftig etter hydrogeneksplosjon